Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

75 de ani de Chimie Industrială în Timișoara

 
 
75 de ani de Chimie Industrială în Timișoara

75 de ani de Chimie Industrială în Timișoara

10 Noiembrie 2023

 

 

 

 

 

Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, una dintre cele mai vechi ale Universității Politehnica Timișoara, e în plină sărbătoare. Vineri, 10 noiembrie 2023, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a avut loc aniversarea a 75 de ani de la înființarea facultății.

La evenimentul festiv au participat reprezentanți ai conducerii Universității Politehnica Timișoara, ai facultăților de chimie partenere, ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, foști decani ai facultății, cadre didactice și studenți.

Gala aniversară a fost deschisă de decanul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, conf.dr.ing. Mihai Medeleanu, care a prezentat un istoric al celor 75 de ani de la înființarea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara.

Tot în cadrul deschiderii festive, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre rolul jucat de Universitatea Politehnica Timișoara în dezvoltarea învățământului superior din Timișoara și din întreaga regiune, despre avântul pe care l-a luat ingineria, despre procentele de angajabilitatea foarte mari în rândul absolvenților UPT, dar și despre nevoia de a crește mai mult partea de cercetare.

În dublă calitate, de prorector al UPT și absolvent al facultății, conf.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la formarea sa, subliniind că, în ciuda scăderii abrupte a industriei chimice după schimbarea de regim din 1989, la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul UPT calitatea s-a păstrat, atât în ceea ce privește actul educațional, cât și în cercetare.

Din partea mediului economic, Samuel Cireș, director general al Heraeus Romania, a declarat că venirea companiei în Timișoara a fost strâns legată de prezența în oraș a Universității Politehnica Timișoara, a Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, da și a calității absolvenților acesteia, colaborarea extinzându-se mereu, atât în cercetare, cât și în ceea ce privește practica studenților. Acesta a prezentat chimia ca pe o industrie a viitorului, responsabilă cu fabricarea materialelor care stochează inteligența.

Președintele Ligii Studenților Chimiști, Roxana Alexandru, a vorbit despre buna relație de colaborare cu conducerea facultății și susținerea pe care aceasta o acordă proiectelor studențești.

Mesaje de felicitare, plachete și diplome aniversare au fost transmise de către facultățile de chimie partenere, dar și către partenerii din mediul preuniversitar.

Conducerea facultății a anunțat cu această ocazie și iminenta schimbare a denumirii acesteia în Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului.

* * *

Ctitorul facultății poate fi considerat profesorul Coriolan Drăgulescu, cel care şi-a urmat neabătut visul de a înființa la Timișoara o școală de inginerie chimică. Cu sprijinul distinsului om de știință care a fost profesorul Ilie Murgulescu, la acea dată rector al Institutului Politehnic din Timișoara, la Senatul acestei instituții a fost depus “Memoriul” prin care era justificată înființarea facultății noastre. Aprobarea Senatului Politehnicii a venit în 18 februarie 1948, iar în același an, în data de 22 iulie, a fost emis Decretul Prezidențial nr. 161 al Prezidiului Marii Adunări Naționale de înființare a facultății, semnat de C. I. Parhon. Acest document reprezintă actul de naștere al Facultății de Chimie Industrială din Timișoara.

La început, facultatea a funcționat cu două secții de specializare: Chimie minerală și Chimie de sinteză, durata studiilor fiind de 4 ani. Începând cu anul 1950, durata studiilor devine cinci ani și se trece la 3 specializări: Tehnologie chimică anorganică, Tehnologie chimică organică și Materiale de construcții. În 1964 apare cea de-a patra specializare - Tehnologia compușilor macromoleculari.

Dezvoltarea facultății nu a fost ferită de evenimente care i-au pus în pericol chiar existența. Momente dramatice s-au petrecut după revolta studenților timișoreni din toamna anului 1956. Miron Constantinescu, deținător pentru scurt timp al frâielor Ministerului Învățământului, a hotărât mutarea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara la Brașov (fostul oraș Stalin). Doar căderea în dizgrația conducerii Partidului Comunist Român a lui Miron Constantinescu a salvat facultatea de acest neavenit transfer.

Numărul de studenți a crescut constant, ajungând la un vârf de peste 1600, la sfârșitul anilor 1970. După 1989, a fost necesară o restructurare a învățământului de inginerie chimică. Un reviriment în dezvoltarea facultății a fost înregistrat prin înființarea domeniului de Ingineria mediului în anul 1995. Facultatea a devenit astfel Facultatea Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Un nou impuls a fost dat în anul 2012, prin abordarea unui nou domeniu - Ingineria produselor alimentare, ținând cont de dezvoltarea industriei de profil în partea de vest a țării.

 
75 de ani de Chimie Industrială în Timișoara
75 de ani de Chimie Industrială în Timișoara
75 de ani de Chimie Industrială în Timișoara
75 de ani de Chimie Industrială în Timișoara
75 de ani de Chimie Industrială în Timișoara
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +