Tech Talks by UPT, conferința anuală de știință și tehnologie care transformă Timișoara într-un adevărat epicentru al dialogului despre inovație și despre viitor, aduce în 2025 o temă provocatoare: Revoluția cuantică. În avanpremiera evenimentului, din dorința de a oferi studenților proprii oportunitatea de a intra în dialog direct cu unii dintre liderii mondiali din știință și tehnologie, Universitatea Politehnica a organizat joi, 15 mai 2025, Campus Talks.
Studenți, masteranzi, doctoranzi, dar și cadre didactice au putut interacționa cu unele dintre cele mai strălucite minți ale lumii.
În prima parte, pasionații de tehnologii cuantice au participat la o sesiune specială de „Quantum Computing Q&A” cu Brendan Barry, având ca moderator pe Mihai Udrescu-Milosav, cadru didactic al UPT, care a susținut primul doctorat în calculatoare cuantice din România.
Brendan Barry, un prieten al UPT și speaker la Tech Talks, fost Director de Dezvoltare la Intel Movidius, conduce în prezent echipa Equal1 care a realizat un sistem de 6 qubiți funcțional pe siliciu, compatibil cu procesele industriale CMOS – un pas important spre computația cuantică scalabilă.
Discuțiile relaxate cu studenții au abordat teme legate de trecutul, prezentul și viitorul calculatoarelor cuantice, începuturile Movidius, în urmă cu 20 de ani, când exista conceptul, dar lipsea tehnologia, prezentul de la Equal-1 și provocările legate de construcția unui computer cuantic, cursa între giganții IT la nivel mondial pentru supremație în dezvoltarea primului computer cuantic funcțional. Studenții UPT, care au la dispoziție de un an și un masterat în „Quantum Computing”, organizat în colaborare chiar cu Equal-1 au avut astfel ocazia să discute direct și să pună întrebări unuia dintre cei mai cunoscuți specialiști la nivel mondial.
În partea a doua a întâlnirii, tinerii au avut șansa de a-l întâlni pe speakerul principal de la Teck Talks, Michio Kaku, cu care să discute despre univers, viitor și alte provocări, în cadrul unui dialog moderat de Alex Luca, directorul Departamentului de Marketing Universitar al UPT.
Michio Kaku a vorbit despre viziunea sa asupra Universului, teoria stringurilor, calculatoarele cuantice și cum vor modela acestea ziua de mâine, dar și pericolele pe care acestea le pot aduce, exprimându-și convingerea că, în 5-10 ani, vom avea calculatoare cuantice suficient de puternice, care pot simula chiar Big Bang-ul și nașterea Universului.
La final a răspuns întrebărilor venite din public și a acordat autografe pe cărțile sale cunoscute în toată lumea, unele fiind traduse și în limba română: Supremația cuantică, Ecuația Dumnezeu, Fizica viitorului, Viitorul omenirii.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.