Stimate colege și stimați colegi, dragi studenți,
În urmă cu 100 de ani, Timișoara reușea deschiderea primei universități din această parte de țară. A fost un demers care începuse în urmă cu 14 ani, în 1906, când Consiliul Municipal întrunit în 26 noiembrie propunea un memoriu privind necesitatea înființării unei școli politehnice. În 1907 primarul Carol Telbisz înaintează memoriul Ministerului Instrucțiunii Publice din Budapesta. Propunerea avea să fie respinsă. La 29 aprilie 1912, Consiliul Municipal se adresează reputatului profesor Kornel Zelovich, de la Politehnica din Budapesta, cu rugămintea de a susține și argumenta necesitatea întemeierii unei instituții tehnice universitare la Timișoara. Acesta elaborează un memoriu foarte documentat, prin care demonstrează necesitatea înființării celei de-a doua Politehnici în Ungaria. Chiar dacă între timp începe și primul război mondial, Ministerul deleagă o comisie formată din rectorul Politehnicii din Budapesta și 9 profesori care să discute cu Primăria orașului Timișoara.
citește mai departe...
În 2020 am sărbătorit nu doar 100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ superior din Timișoara și din vestul țării, Școala Politehnică, ci și 50 de ani de la prima admitere la secția nou creată de Electronică Aplicată, una de avangardă la acea vreme, precum și 30 de ani de la crearea Facultății de Electronică și Telecomunicații, una dintre cele mai prestigioase și căutate din Universitatea Politehnica Timișoara.
citește mai departe...
Pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, anul 2020 înseamnă 50 de ani de activitate universitară a Școlii de Arhitectură din Timișoara, precum și 10 ani de la înființarea specializării Mobilier și amenajări interioare, moment care a fost marcat vineri, 11 decembrie 2020, printr-un eveniment online de suflet, ce a reunit cadre didactice, studenți, absolvenți și invitați, care au depănat amintiri din cei 50 de ani de activitate.
citește mai departe...
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul Multimedia a lansat Muzeul digital interactiv al științei și tehnologiei informaționale – un proiect care își propune să aducă în prim plan premierele tehnice și științifice ale Timișoarei, promovând potențialul local şi regional în domeniul educației, științei, tehnicii și tehnologiei și contribuind la educația tinerilor, stimularea cercetării şi dezvoltării acestor domenii.
citește mai departe...
Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit vineri, 4 decembrie 2020, online, intrarea în anul 100 al sportului politehnist. Societatea Sportivă Politehnica Timișoara a luat ființă oficial la 4 decembrie 1921, chiar dacă bazele acesteia au fost puse de către primul rector, Traian Lalescu, un mare iubitor de sport, încă din toamna anului 1920, la scurt timp după înființarea Școlii Politehnice.
citește mai departe...
Miercuri, 25 noiembrie 2020, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara (FIH) a sărbătorit semicentenarul unității de învățământ superior. Au participat, din partea Universității Politehnica Timișoara, rectorul acesteia, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan și conf.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector. În cadrul evenimentului, în prezența primarului Dan Bobouțanu și a inspectorului școlar general al ISJ Hunedoara, Ilie Pârvan, a fost dezvelită o placă aniversară „50 FIH”. De asemenea, a fost inaugurată galeria foștilor decani ai Facultății de Inginerie Hunedoara, în holul principal al corpului C al facultății.
citește mai departe...
Conducerea Universității Politehnica Timișoara mulțumește tuturor partenerilor economici pentru urările transmise cu ocazia aniversării Centenarului instituției. Sunteți mai mult decât simpli parteneri, sunteți adevărați prieteni ai Politehnicii, am crescut împreună, ne dezvoltăm împreună și ne dorim ca și pe viitor să păstrăm aceleași bune relații de colaborare.
citește mai departe...
Un tur virtual live, în viața publică și intimă a cartierului Elisabetin de altădată, cinci intervenții live din locațiile emblematice ale expoziției stradale, demonstrații live cu aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată și zeci de invitați printre care oameni de cultură, reprezentanți ai Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș, dar și conducerea Universității Politehnica Timișoara, a Muzeului Național al Banatului Timișoara și a Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Expozițiile și aplicațiile digitale Spotlight Heritage Timișoara dedicate cartierului Elisabetin au fost lansate virtual, vineri, 13 noiembrie, în prezența a sute de timișoreni și nu numai.
citește mai departe...
Comitetul Director al Universității Politehnica Timișoara, o structură înființată în premieră națională, formată din personalități proeminente ale mediului socio-economic regional, s-a reunit vineri, 13 noiembrie 2020, în ședință festivă online, pentru a celebra aniversarea a 100 de ani de la înființarea, prin Decretul semnat de Regele Ferdinand I la 11 noiembrie 1920, a primei instituții de învățământ superior din orașul de pe Bega, Școala Politechnică, Universitatea Politehnica Timișoara de azi.
citește mai departe...
În condițiile în care situația epidemiologică actuală a dus la amânarea sărbătoririi oficiale a Centenarului Universității Politehnica Timișoara, conducerea instituției a decis, totuși, marcarea zilei de 11 noiembrie 2020, când s-au împlinit 100 de ani de la semnarea, de către Regele Ferdinand, a Decretului de înființare a Școlii Politehnice timișorene, printr-un eveniment online „în familie”, cu întreg personalul universității: cadre didactice, studenți, personal administrativ.
citește mai departe...
Alianța Română a Universităților Tehnice - ARUT, s-a reunit miercuri, 11 noiembrie 2020, în ședință festivă, online, pentru a sărbători Centenarul Universității Politehnica Timișoara, înființată prin Decretul Regelui Ferdinand I din 11 noiembrie 1920.
citește mai departe...
Luni, 9 noiembrie 2020, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a fost lansat, în cadrul unei conferințe de presă, videoclipul formației RockIng pentru piesa „100 de ani”. Pentru a celebra Centenarul Universității Politehnica Timișoara, care se sărbătorește în data de 11 noiembrie 2020, o serie de muzicieni de calibru din formații care au făcut istorie în domeniul muzicii, toți absolvenți ai UPT, s-au reunit pentru a forma o super-formație - RockIng - ce va susține un concert dedicat aniversării celor 100 de ani de la înființarea celei mai vechi instituții de învățământ superior din Timișoara.
citește mai departe...
Luni, 9 noiembrie 2020, în holul central al Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului de desen și fotografie „Politehnica prin ochii mei”. Competiția, lansată la 1 septembrie și dotată cu premii în valoare totală de 10.000 de lei, a fost organizată în contextul în care, la 11 noiembrie 2020, Universitatea Politehnica Timișoara împlinește 100 de ani de la înființare.
citește mai departe...
Pentru a celebra Centenarul Universității Politehnica Timișoara, care se sărbătorește în data de 11 noiembrie 2020, o serie de muzicieni de calibru din formații care au făcut istorie în domeniul muzicii, toți absolvenți ai UPT, se reunesc pentru a forma o super-formație ce va susține un concert dedicat aniversării celor 100 de ani de la înființarea celei mai vechi instituții de învățământ superior din Timișoara.
citește mai departe...
Luni, 21 septembrie 2020, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat, online, festivitatea de deschidere a anului academic 2020-2021. Circa 6.500 de studenți și cadre didactice din UPT au participat, începând cu ora 9:00, la deschiderea festivă organizată la nivel de universitate, după care au urmat deschiderile organizate de fiecare dintre cele zece facultăți, unde au fost oferite studenților toate detaliile pentru începerea activităților, în cele mai bune și sigure condiții.
citește mai departe...
500 de absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara, promoția 2020, au fost prezenți duminică seara, în 20 septembrie 2020, pe Stadionul Știința la festivitatea de absolvire, alte 12.000 de persoane, colegi, prieteni, părinți sau bunici asistând online, în direct, la bucuria și emoția momentului.
citește mai departe...
În data de 11 noiembrie 2020, Universitatea Politehnica Timișoara împlinește 100 de ani de la înființare. Cu această ocazie UPT lansează o provocare elevilor (potențiali viitori studenți), studenților, cadrelor didactice și absolvenților UPT: să-și exprime propria viziune, creativă, asupra Politehnicii, în cadrul concursului de desen/schițe și fotografie „POLITEHNICA PRIN OCHII MEI”, care demarează la data de 1 septembrie 2020, dotat cu premii totale în valoare de 10.000 de lei.
citește mai departe...
Cadrele didactice ale Universității Politehnica Timișoara „nu au liniște” nici în vacanță. Lect.dr.ing. Ciprian Dughir, cadru didactic la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul UPT, un împătimit al fotografiei, a construit, de la zero, o cameră foto „large format”, 4x5”, designul, proiectul și realizarea aparținându-i în întregime. Cu ocazia Centenarului Universității Politehnica Timișoara, în cinstea căruia a construit-o, acesta dorește să ofere gratuit planurile de execuție tuturor celor interesați.
citește mai departe...
În urmă cu 100 de ani, la 23-24 mai 1920, în Palatul Lloyd, în actuala Sală a Senatului Universității Politehnica Timișoara, a fost organizată prima expoziție filatelică din România Mare. Din catalogul expoziţiei reiese că aceasta a fost patronată de Stan Vidrighin, pe atunci primar, iar ulterior rector al Politehnicii timișorene. Chiar dacă actuala situație nu permite organizarea unui eveniment pe măsura importanței Centenarului primei expoziții filatelice din România Mare, Universitatea Politehnica Timișoara, Romfilatelia și Asociația Filatelică Timișoara au ținut să marcheze acest moment măcar în mediul virtual.
citește mai departe...
În condițiile în care sunt binecunoscute tradiția tehnică a Timișoarei și numeroasele premiere înregistrate aici, dar și în contextul viitoarei capitale culturale europene, apariția unui muzeu al tehnicii este mai mult decât binevenită. În acest sens, joi, 12 martie 2020, a avut loc recepția oficială la finalizarea lucrărilor de amenajare a Muzeului Universității Politehnica Timișoara și prezentarea acestuia conducerii instituției.
citește mai departe...
Universitatea Politehnica Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara și Romfilatelia SA au fost marți, 18 februarie 2020, gazdele Galei „2020 - Anul Politehnicii în Timișoara”, organizată pentru a celebra rolul pe care Politehnica l-a avut în dezvoltarea orașului în ultimul veac.
citește mai departe...
După Gala Politehnica 100% performanță, care a marcat intrarea în anul 100 al UPT și în cadrul căruia 100 de elevi merituoși au fost recompensați cu câte 1000 de euro fiecare, seria evenimentelor aniversare a continuat, în 12 noiembrie 2019, cu o altă tradiție instituită în Universitatea Politehnica Timișoara. citește mai departe...
La 11 noiembrie 2019, Politehnica timișoreană a intrat în anul 100 al existenței sale, iar cu această ocazie a fost sărbătorită performanța, una dintre valorile care au stat mereu la baza activității sale și care au dus-o la prestigiul de care se bucură astăzi pe plan local, național și internațional. citește mai departe...
Cei mai buni 100 de elevi din șapte județe ale țării ((Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Bihor) au fost prezenți, în 5 septembrie 2019, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, la deschiderea școlii de vară „Politehnica™ 100% performanță”. citește mai departe...
În săptămâna 26 – 31 mai 2019, la Washington, Universitatea Politehnica Timișoara, alături de alte 23 de universități din România, participă la Conferința și Expoziția anuală NAFSA cel mai mare eveniment internațional de promovare a ofertei internaționale, sub egida Consiliului Național al Rectorilor și cu suportul Agenției Naționale Erasmus și al UEFISCDI, prin proiectul FDI-2019-0708 - domeniul Internaționalizarea Învățământului Superior din România. citește mai departe...
Universitatea Politehnica Timișoara e tot mai prezentă în topurile internaționale și își confirmă astfel statutul de instituție de educație și cercetare de excelență. US News a dat publicității ranking-ul pentru anul 2019 în domeniul ingineriei, Universitatea Politehnica Timișoara fiind inclusă pentru prima oară în această clasificare mondială a instituțiilor de învățământ superior. citește mai departe...
Universitatea Politehnica Timișoara, cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, care va sărbători nu peste mult timp un secol de activitate, a fost, încă de la înființare, motorul principalei zone de dezvoltare economică a României, în mare măsură și datorită miilor de absolvenți care au dovedit calitățile inginerului format la Timișoara. În cei aproape 100 de ani de funcționare, Politehnica timișoreană a avut în permanență doi parteneri de încredere: învățământul preuniversitar și mediul economic. citește mai departe...
La evenimentul de suflet de la Biblioteca UPT, prin care Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să onoreze tradiția de peste 70 de ani de handbal studențesc alb-violet, a participat conducerea instituției, sponsorii echipei, dar și oameni care, de-a lungul anilor, au activat în cadrul secției de handbal a Politehnicii, una dintre cele mai importante din handbalul masculin românesc. citește mai departe...
Apropierea Centenarului aduce tot mai multe proiecte pentru Universitatea Politehnica Timișoara. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și Universitatea Politehnica Timișoara au semnat miercuri, 27 februarie 2019, la Rectoratul UPT, contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale universitare la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului”. citește mai departe...
Centrul de Educație Permanentă al Universității Politehnica Timișoara a aniversat, în 18 decembrie 2018, 20 de ani de existență, ocazie cu care a fost organizat Forumul Educațional al CEP. În deschiderea acestuia au luat cuvântul rectorul UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, prorectorul prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, viceprimarul Timișoarei, ing. Dan Diaconu, și directorul CEP, conf.dr.ing. Nicolae Crainic. citește mai departe...
Considerând imaginea şi identitatea ca deosebit de importante, Editura Politehnica şi-a reacreditat sigla la OSIM. Noua siglă păstrează imaginea celei vechi, dar a primit o haină nouă, în concordanţă cu normele de identitate vizuală ale UPT. citește mai departe...
Facultatea de Științe ale Comunicării din cadrul Universității Politehnica Timișoara a aniversat, în 16 noiembrie, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al UPT, 25 de ani de la înființarea specializărilor de comunicare și traductologie în UPT, pe atunci o premieră națională într-o universitate cu profil tehnic. citește mai departe...
Cea de-a doua ediție a Simpozionului Internațional „Global and Regional Environmental Protection” - GLOREP 2018, o manifestare de anvergură în domeniul protecției mediului, a debutat, în data de 15 noiembrie 2018, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al UPT, care este gazdă și organizator al manifestării, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara „Mihai I al României”, Universitatea din Petroșani, cu sprijinul Asociației Balcanice de Mediu (Balkan Environmental Association - BENA) și al Fundației Politehnica Timișoara. citește mai departe...
Pentru a reflecta importanța pe care Universitatea Politehnica Timișoara a acordat-o întotdeauna sportului, încă de la înființare, în urmă cu câțiva ani a fost demarată, în cadrul manifestărilor dedicate aniversării instituției, o cursă în care studenții, cadrele didactice și toți cei care sunt alături de UPT aleargă un număr de tururi de pistă egal cu numărul anilor de existență ai universității. citește mai departe...
Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, una dintre cele mai vechi ale Universității Politehnica Timișoara trăiește un moment festiv. Vineri, 9 noiembrie 2018, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a avut loc aniversarea a șapte decenii de la înființarea facultății. citește mai departe...
În cadrul deschiderii festive a Zilelor Politehnicii 2018, care marchează cei 98 de ani de existență ai instituției de învățământ superior, Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Continental Anvelope Timișoara, a lansat cea mai mare campanie de donare de carte tehnică pentru liceele din jumătatea de vest a României. În cadrul acțiunii, vor fi distribuite 2500 de volume de carte tehnică pentru a încuraja tinerii să se orienteze spre studii în domeniile ingineriei. O mare parte dintre cărți au și fost distribuite directorilor de licee prezenți la aniversarea UPT, restul urmând să fie trimise liceelor în perioada următoare. citește mai departe...
Universitatea Politehnica Timișoara a organizat, în zilele de 5 – 6 octombrie 2018, aniversarea a 20 de ani de la înființarea Centrului de ID/IFR și e-Learning – CeL (denumirea inițială a fost Centrul Regional de Studii în Învățământ la Distanță – CSID). citește mai departe...
Centrul de conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în 25 septembrie 2018, simpozionul cu ”Centenarul energeticii românești”, un eveniment organizat de Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică a UPT în colaborare cu filialele timișorene ale Societății Inginerilor Energeticieni din România, respectiv Academiei Oamenilor de Știință din România. citește mai departe...
În data de 11 mai, Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a fost gazda conferinței cu tema „Napoleon al III-lea și România”, susținută de membri ai Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timişoara şi Fundaţia Politehnica. Conferința a avut ca temă construcția României, a statului unitar, începând cu prima unire a principatelor române, în 1859, urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 și alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. citește mai departe...
În data de 11 mai 2018, în Sala de Consiliu a Rectoratului Universității Politehnica Timișoara, s-a desfășurat prima ședință a Consiliului Academic, organism consultativ subordonat Rectorului UPT, parte a Comitetului Director al UPT. La data înființării, Consiliul este format din 12 personalități reprezentative ale comunității academice a Politehnicii, buni cunoscători ai realității trecute și prezente, care au probat aptitudini vizionare și inovative pe plan academic, științific și managerial (foști rectori ai UPT, academicieni, profesori universitari emeriți, profesori universitari cu bogată experiență didactică, de cercetare științifică, managerială): Ion Gheorghe Boldea, Ioan Gheorghe Carțiș, Coleta De Sabata, Toma-Leonida Dragomir, Teodor Hepuț, Gheorghe Lucaci, Alexandru Nichici, Horia Liviu Popa, Viorel Popescu, Radu Radoslav, Rodica Superceanu, Teodor Todincă. citește mai departe...
Peste 1000 de elevi din toată ţara şi din Republica Moldova s-au adunat vineri, 20 aprilie, la Grădina de Vară Capitol, pentru a asista la deschiderea evenimentului „Politehnica Timişoara - un pas spre viitorul tău”, care anul acesta se derulează sub sloganul „Punte între generaţii”. Acțiunea, care este una de tradiţie, aflată deja la cea de-a V-a ediţie, se adresează elevilor de liceu și vizează informarea și familiarizarea lor cu mediul universitar, în scopul asigurării unei mai bune tranziții a absolvenților de liceu spre învățământul superior și orientarea lor către o carieră de succes. citește mai departe...
Universitatea Politehnica Timișoara și-a făcut o tradiție din a-i onora pe cei care au contribuit, de-a lungul timpului, la dezvoltarea primei instituții de învățământ superior din Banat. În această linie se înscrie și evenimentul de vineri, 23 martie 2018, de omagiere a unuia dintre ctitorii Școlii Politehnice timișorene, profesorul, inginerul și arhitectul Victor Vlad. Evenimentul este primul din seria celor dedicate centenarului Universității Politehnica Timișoara. Iar momentul nu a fost ales întâmplător. Așa cum Marea Unire de la 1918 a favorizat înființarea, în 1920, a Școlii Politehnice la Timișoara, acum, în anul centenarului României, Politehnica timișoreană lansează seria de evenimente dedicate propriului centenar. În cadrul sesiunii omagiale a fost dezvelit bustul celui care, prin proiectele sale arhitecturale, dar și prin implicarea în viața publică, și-a pus amprenta asupra Timișoarei. Bustul profesorului Victor Vlad a fost amplasat la parterul Facultății de Construcții a UPT pe care, de altfel, a și întemeiat-o și al cărei prim decan a fost. citește mai departe...
În 2018 am sărbătorit Centenarul României, în 2019 Centenarul Banatului, iar în 2020 sărbătorim Centenarul Politehnicii timișorene. E interesant cum istoria potrivește uneori lucrurile și le leagă între ele. Căci năzuințele bănățenilor de a avea un institut de învățământ superior nu ar fost posibile în absența Marii Uniri, tot așa cum fără alipirea Banatului la Patria Mamă nu s-ar fi putut crea acea emulație care a dus la înființarea Școalei Politecnice, prin decretul regal semnat de Majestatea Sa Ferdinand, la 11 noiembrie 1920, ridicând astfel Timișoara la rangul de Civitas Academica. Iar Politehnica, la rândul său, prin însăși misiunea sa, a contribuit într-un mod exemplar la propășirea economică, socială și culturală a Timișoarei, a Banatului, a României și chiar și dincolo de granițele acesteia. citește mai departe...