Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UPT a lansat Muzeul digital interactiv al științei și tehnologiei informaționale

 
 
UPT a lansat Muzeul digital interactiv al științei și tehnologiei informaționale

Simulări interactive, VR și tururi virtuale

5 Decembrie 2020

 

 

 

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul Multimedia a lansat Muzeul digital interactiv al științei și tehnologiei informaționale – un proiect care își propune să aducă în prim plan premierele tehnice și științifice ale Timișoarei, promovând potențialul local şi regional în domeniul educației, științei, tehnicii și tehnologiei și contribuind la educația tinerilor, stimularea cercetării şi dezvoltării acestor domenii.

Muzeul digital interactiv al UPT poate fi accesat prin aplicația web https://muzeu.upt.ro/, adaptată atât pentru dispozitivele de tip desktop, cât și pentru cele de tip mobil și cuprinde o serie de elemente digitale multimedia menite să expună echipamente cu valoare istorică într-o combinație interactivă, cu informații și resurse media din arhivă, dar și de actualitate, stimulând totodată creativitatea, printr-o serie de tururi virtuale cu elemente digitale, interactive și complexe, având în centru atât istoria tehnologiei, cât și inovațiile actuale în domeniul științelor.


Simulări interactive, VR și tururi virtuale

Utilizatorii pot vizita Muzeul digital interactiv UPT online, descoperind galeria de premiere timișorene în domeniul tehnologiilor informaționale, dar și exponatele amplasate în cadrul Muzeului UPT virtual, într-o experiență complexă, cu simulări interactive digitale, imagini 360 de grade, video și 3D, și elemente de realitate virtuală, însoțite de texte informative despre istoria și tehnologia din spatele acestora.

Tot prin intermediul aplicației web, utilizatorii pot participa la o serie de tururi virtuale printre care: Turul MECIPT (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara) - primul calculator alfanumeric din România, Turul Tehnologiile Viitorului: realitatea augmentată și virtuală, Turul Muzeelor de Știință și tehnologie din toată lumea.

Secțiunea Multimedia din cadrul aplicației web oferă o serie de filme documentare și educative, unde utilizatorii pot descoperi informații despre tehnologii de ultimă generație și abordează subiecte precum inteligență artificială, roboți sau calcul cuantic.

Materialele digitale produse în urma proiectului vor fi încărcate pe platforma de date Timișoara 2021 (https://data.timisoara2021.ro/), care permite interconectarea cu date culturale de pe platforma europeană, crescând exponențial vizibilitatea acestora.


Muzeul digital interactiv UPT – model de bune practici

Pe termen mediu și lung, proiectul lansat de UPT își propune să devină un model de urmat pentru muzee asemănătoare, la care lipsește momentan componenta digitală. Acesta va fi accesibil ca un corp de bune practici referitoare la colectarea și structurarea datelor din arhivele muzeelor, la generarea de materiale digitale si scenarii de vizitare a muzeului în format virtual și interactiv și la publicarea materialelor dezvoltate ca date deschise cu acces liber.

Proiectul este coordonat de prof.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului UPT, iar la implementarea acestuia au contribuit ș.l.dr.ing. Silviu Vert, ș.l.dr.ing. Mugur Mocofan și drd.ing. Oana Rotaru – membri ai Centrului Multimedia UPT.


UPT 100 – un secol de învățământ superior în Banat

Lansarea Muzeului digital interactiv al UPT face parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Universității Politehnica Timișoara – Politehnica 100 și aniversării a 100 de ani de învățământ universitar în Banat, celebrând și dezvoltarea coerentă și inovatoare a educației online în universitate.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul vine în sprijinul programelor dezvoltate în cadrul Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.


Informații despre proiect sunt disponibile la următoarele adrese:

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +