Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cuvântul rectorului

 
 


    Stimate colege și colegi, dragi studenți,
 
Încheiem astăzi primul an al noului secol al Universității Politehnica Timișoara. Dacă acum un an prezentam anumite borne ale dezvoltării din primul secol de existență al universității noastre consider că e timpul să vorbim mai mult despre prezent și viitor. Cum se vede prezentul Politehnicii? Cum trebuie să privim spre viitor, pentru a consolida acest edificiu minunat al Timișoarei și al Banatului? Dacă analizăm ce am realizat în acest prim an al noului secol al UPT, vedem, în primul rând, o schimbare de paradigmă instituțională.

Din punctul de vedere al culturii organizaționale, am făcut, în acest prim an pași împortanți prin training-urile asigurate pentru resursele umane, în special pentru managementul universității, atât în ceea ce privește zona administrativă, cât și cea didactică, training-uri specifice corporațiilor, organizate în premieră pentru o instituție de învățământ. Ne propunem totodată adoptarea anumitor standarde în ceea ce privește managementul universitar, o trasabilitate a rezultatelor acțiunilor noastre, un feedback constant la nivel managerial cu privire la acțiunile pe care le întreprindem.

Pași importanți au fost făcuți și în ceea ce înseamnă digitalizarea, venind, într-o perioadă foarte scurtă de timp, cu o serie de aplicații, prin care aducem un nou suflu în piața educațională, în piața de marketing sau aplicații pentru zona administrativă, aplicații software care, în această perioadă pandemică, ne-au ajutat să ne dezvoltăm într-un ritm alert, cu conștientizarea tuturor colegilor din comunitatea universitară că acest lucru e necesar. Ne propunem continuarea acestor acțiuni în ceea ce privește dezvoltarea de software în zona academică cu punerea unui accent pe formarea unei sau unor echipe formate din cadre didactice și studenți dar și extinderea utilizării aplicațiilor și bunelor practici rezultate spre partenerii noștri din zona academică.

În ceea ce privește cercetarea, am stabilit metodologii prin care să sprijinim, chiar și financiar, dar nu numai, pe cei care au rezultate deosebite în această zonă. Trebuie să recunosc că mă bucură că în ultimul top al celor mai citați 2% dintre autorii de lucrări științifice indexate Scopus, avem cercetători care, pe de o parte, confirmă statutul pe care l-a avut mereu Politehnica, de a avea oameni cu o valoare deosebită în cercetare, începând de la cei care au pus bazele instituției, academicieni sau personalități formate la universități de prestigiu din Europa, și până în prezent, fiind, din acest punct de vedere, între primele trei universități din țară. De asemenea, ne confirmă că și generațiile care vin din urmă păstrează tradiția și duc mai departe valorile care ne-au consacrat. Avem în acest top nu doar cercetători de valoare, cu rezultate pentru întreaga carieră, ci și tineri, care se ridică la nivelul tradiției.

Tot în zona de cercetare, am mai venit cu două proiecte interesante, care sunt deja și într-o formă de confirmare, unul dintre acestea fiind un centru de transfer tehnologic, finanțat de către ADR Vest, care pune bazele dezvoltării unor proiecte cu companiile, conform tradiției stabilite încă de la înființarea universității, de motor al dezvoltării regionale, dar și o confirmare, prin includerea Centrului de cercetare în ingineria datelor, inteligență artificială și sisteme inteligente în foaia de parcurs națională a infrastructurilor de cercetare, singurul de acest fel din Timișoara, care ne poate deschide o serie de finanțări prin diverse programe. Toate aceste acțiuni întreprinse în primul an din noul secol al universității noastre constituie adevărați piloni pentru strategia de dezvoltare a universității. În următoarea perioadă vom dezvolta acțiuni legate de zona doctorală sau postdoctorală, de extinderea cercetării multidisciplinare în parteneriate cu celelalte universități partenere în ARUT sau ATU. 

În zona didactică am început o serie de training-uri pentru a aborda mai atractiv și mai eficient învățământul online, pentru a putea folosi tehnici noi de predare, atât de necesare generației actuale de studenți, iar în acest context îi vom premia pe cei mai buni dintre noi, care vor deveni repere pentru colegii lor din facultăți. În acest an am dotat noi laboratoare ale universității în parteneriat cu companiile din vestul țării, dar am și început o dotare a amfiteatrelor universității noastre în acord cu tehnicile moderne de predare în sistem hibrid.

În ceea ce privește antreprenoriatul, au venit în acest an și rezultatele pentru proiectele depuse. Unul dintre acestea, dedicat antreprenoriatului în zonele rurale, cu fonduri importante, confirmă statutul de universitate care sprijină dezvoltarea întregii regiuni, atât în zonele urbane. cât și cele rurale. Un alt proiect sprijină antreprenoriatul studențesc, deosebit de util pentru punerea în practică a ideilor tinerilor. Au fost continuate proiectele câstigate din fonduri europene sau FDI, crescând în zona antreprenorială numărul colegilor implicați din Politehnică, atât din punctul de vedere al didacticului sau cercetării cât și din cel administrativ.

Chiar dacă nu a fost cel mai bun an pentru dezvoltarea internaționalizării, UPT a făcut pași importanți în proiectul E³UDRES², cu privire la universitățile europene, participarea la târguri internaționale, chiar dacă în format online, s-a intensificat și s-au pus bazele unor noi proceduri sau proiecte, pregătind instituția pentru noi abordări în perioada următoare.

Nu ne limităm însă doar la educație și la cercetare, am dezvoltat proiecte și pe zona culturală și pe cea sportivă. Cel de pe zona culturală vizează dezvoltarea unui centru de artă contemporană. Continuăm astfel eforturile colegilor noștri din Politehnică implicați și în ultimii ani în ceea ce înseamnă proiectele culturale ale orașului. În acest an am deschis și mai mult spațiile universității noastre pentru artă, încercăm în continuare să constituim o platformă de dialog pentru principalii actori din domeniul artistic, căutăm în continuare o implicare majoră a studentilor noștri în domeniul artei contemporane. 

Viziunea noastră înseamnă și o nouă abordare asupra a ceea ce înseamnă un campus universitar, un campus verde, un mic oraș, pentru că Politehnica este un oraș în oraș, prin numărul de membri ai comunității, dar și prin paleta de abordări pe care o are. Patrimoniul universității este unul important pentru o universitate românească. Dincolo de întreținerea acestuia, suntem interesați în creșterea accesibilității la toate spațiile universității, creșterea facilităților în cercetare sau transfer tehnologic, dar și dezvoltarea și extinderea bazelor sportive ale Politehnicii, în acord cu tradiția dar și cu perspectivele din acest domeniu.

Anul acesta, în luna decembrie, aniversăm și Centenarul sportiv al Universității Politehnica Timișoara. De altfel, sportul s-a dezvoltat odată cu universitatea la Politehnică, fiind unul dintre puținele cazuri în care, imediat după înființarea universității, au pornit primele discuții cu privire la înființarea asociației sportive. Brandul Politehnica Timișoara conține și o doză importantă de sport, în ultimii ani adăugându-se noi secții clubului sportiv, odată cu reîntoarcerea, în 2019, a C.S. Politehnica sub umbrela universității. Clubul de fotbal vine și el cu un nou proiect inovativ, un nou mod de organizare, ca societate pe acțiuni, prin care încercăm să atragem oameni importanți din comunitatea din oraș și chiar din regiune pentru că, până la urmă, Politehnica Timișoara e un club al întregii regiuni.

Cred că putem fi mândri de realizările primului an din noul secol al Politehnicii și să avem nădejdea că proiectele ambițioase pe care le creionăm acum vor consolida, o data în plus, prezența Universității Politehnica Timișoara în cadrul regiunii, orașului și al comunității ca unul dintre cele mai importante poluri de dezvoltare.

La multi ani Universitatea Politehnica Timișoara!

La mulți ani și multă sănătate, dragi politehniști!

Vivat, crescat, floreat!

 

Conf.univ.dr.ing. Florin DRĂGAN
Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara

 

 

 
 
Ultima actualizare: 2022-02-21
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +