Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual

 
 
Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual

Patrimoniul sub reflectoare

16 Noiembrie 2020

 


 

 

 

Un tur virtual live, în viața publică și intimă a cartierului Elisabetin de altădată, cinci intervenții live din locațiile emblematice ale expoziției stradale, demonstrații live cu aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată și zeci de invitați printre care oameni de cultură, reprezentanți ai Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș, dar și conducerea Universității Politehnica Timișoara, a Muzeului Național al Banatului Timișoara și a Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Expozițiile și aplicațiile digitale Spotlight Heritage Timișoara dedicate cartierului Elisabetin au fost lansate virtual, vineri, 13 noiembrie, în prezența a sute de timișoreni și nu numai.

Sute de timișoreni și nu numai au retrăit atmosfera vechiului cartier Elisabetin, online, în cadrul Vernisajului Virtual: Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – o lume într-un cufăr. Evenimentul a fost organizat de Centrul de e-Learning și Centrul Multimedia – Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului Timișoara și Asociația  Timișoara Capitală Europeană a Culturii și a reunit peste 300 de participanți online din România, SUA, Spania și Republica Moldova, pe platformele Zoom, Facebook și YouTube și a cuprins transmisiuni live din peste cinci locații din cartierul Elisabetin, dar și de la Bastionul Maria Theresia.

Gazda evenimentului a fost dr. Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning – Universitatea Politehnica Timișoara, care a marcat deschiderea vernisajului virtual alături de Ruben Lațcău – reprezentantul lui Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara, Viorel Coifan - consilierul președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan - rectorul Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu - președintele Senatului UPT și directorul Centrului Multimedia, Claudiu Ilaș - directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara, dr. Simona Neumann - directorul Asociației Timișoara Capitala Europeană a Culturii, Marius Cornea – coordonatorul proiectului de la Muzeul Național al Banatului Timișoara și prof.dr.arh. Ioan Andreescu - decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, UPT.

Având ca temă tactilul, anul 2020 a adus sub reflector poveștile și atmosfera din cartierul Elisabetin, redate din perspectiva lui Netti dr. Diel, ale cărei amintiri extrase din fragmentele manuscrisului „Jurnal de familie”, al prof. dr. Pia Brînzeu, au contribuit la ilustrarea atmosferei din viața cotidiană a cartierului de altădată.

În cadrul vernisajului au fost lansate publicului expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – o lume într-un cufăr”, deschisă la Bastionul Maria Theresia în perioada 13 noiembrie 2020 – 31 ianuarie 2021, expozițiile stradale cu panourile informative din cele 16 locații emblematice ale cartierului Elisabetin, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată, prin intermediul cărora publicul poate regăsi poveștile vechi și noi ale Timișoarei online și poate chiar „călători” în vechiul cartier Elisabetin, cu ajutorul realității virtuale.

Cină festivă de epocă live și tur virtual al expoziției
Gazda de la Bastionul Maria Theresia a fost Marius Cornea – Muzeul Național al Banatului, care, printr-o serie de intervenții live le-a oferit participanților un tur virtual al expoziției, ilustrând atmosfera din cartierul Elisabetin a secolului al XIX-lea. Timișorenii pot vizita în continuare expoziția de la Bastionul Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4, care este deschisă publicului până în 31 ianuarie 2021.

Momente istorice redate de experți, live, de la expoziția stradală
Expozițiile stradale din cele 16 stații ale cartierului Elisabetin au fost lansate printr-o serie de intervenții live ale experților de la Muzeul Național al Banatului Timișoara și Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT, care le-au povestit participanților despre istoria și arhitectura clădirilor și monumentelor timișorene, chiar de lângă panourile informative Spotlight Heritage Timișoara amplasate în locații. Timișorenii pot vizita expozițiile stradale amplasate în cartierul Elisabetin până la data de 31 ianuarie 2021.

Pagina web cu poveștile online de altădată și de acum, expusă pe o masă interactivă
Pagina web a proiectului – cu poveștile vechi și noi dedicate cartierului Elisabetin a fost prezentată publicului pe un dispozitiv de ultimă generație – masa interactivă expusă la Bastionul Theresia - prin intermediul căreia participanții au putut viziona un tur al paginii web și secțiunilor dedicate cartierului Elisabetin.

Cartierul Elisabetin de acum și de altădată, retrăit prin experiențe îmbunătățite de tehnologie
Pentru că experiențele propuse de proiectul Patrimoniul sub reflectoare se doresc a fi complexe și îmbunătățite de tehnologiile de ultimă generație, în cadrul vernisajului au fost lansate și aplicațiile mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara, printr-o demonstrație live oferită celor din audiență cu multiplele funcționalități ale aplicațiilor, care identifică cele 16 locații din cartierul Elisabetin, prezentate prin mai multe metode: text cu informații despre locație și amintirile lui Netti Diel de la fiecare punct emblematic, redactate sub formă de text și narate în cadrul unui clip audio de către prof. dr. Pia Brânzeu, o galerie de imagini – atât actuale, cât și imagini vechi, clipuri video și imagini 360 grade din fiecare locație, astfel încât oricine să își poată crea senzația de a fi în interiorul clădirii sau în fața clădirii. În plus, odată ce te afli în preajma cartierului Elisabetin și în fața unei clădiri, funcția de realitate augmentată (AR) recunoaște clădirea și îți va oferi informații despre aceasta. Îndreptând camera telefonului către clădirea respectivă, vei putea vedea fațada veche a clădirii suprapusă peste cea actuală.

Proiectul Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara face parte din seria de activități dedicate aniversării a 100 de ani de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100, primii 100 de ani de existență ai Universității Politehnica Timișoara, celebrând și dezvoltarea coerentă și inovatoare a educației online în universitate.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning și Centrul Multimedia realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.

Experții implicați în acest proiect: dr.ing. Diana Andone, ș.l.dr.ing. Silviu Vert, ș.l.dr.ing. Muguraș Mocofan, ș.l.dr.ing. Vlad Mihăescu, Rafael Leucuța, ș.l.dr.ing. Andrei Ternauciuc, Dana Stoica, Marius Tătaru, Camelia Ciuclea, Renate Iovi, Poliana Ilinca, Maria Marițescu, - Centrul de e-Learning și Centrul Multimedia - Universitatea Politehnica Timișoara, studenții de la Master Tehnologii Multimedia, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, UPT, conf.dr.arh. Cristian Blidariu, arh. Gabriela Pascu, arh. Diana Belci - Facultatea de Arhitectură și Urbanism - UPT, Marius Cornea, Zoran Markov, Ciprian Glăvan, Alexandra Marian - Muzeul Național al Banatului Timișoara, Ovidiu Miron, Odette Pârvulescu, Nicoleta Trifan - Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Aplicațiile mobile pot fi descărcate:
Link pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv
Link pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV 

Detalii despre proiect la adresa: https://spotlight-timisoara.eu/ 

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
Twitter: @spotlight_TM21
Instagram: @spotlight_tm

 
Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual
Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual
Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual
Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual
Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual
Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual
Spotlight Heritage Timișoara: Poveștile cartierului Elisabetin, lansate virtual
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +