Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UPT – poziții fruntașe la nivel mondial în clasamentele dedicate ingineriei

 
 
UPT – poziții fruntașe la nivel mondial în clasamentele dedicate ingineriei

domenii cu o îndelungată tradiție

4 Aprilie 2019

 

 

 

 

 

Universitatea  Politehnica Timișoara e tot mai prezentă în topurile internaționale și își confirmă astfel statutul de instituție de educație și cercetare de excelență. US News a dat publicității ranking-ul pentru anul 2019 în domeniul ingineriei, Universitatea Politehnica Timișoara fiind inclusă pentru prima oară în această clasificare mondială a instituțiilor de învățământ superior.

Clasificarea pe domeniu are în vedere, în viziunea US News, publicațiile  care apelează la matematică și știință pentru a realiza proiectarea, construcția și utilizarea de structuri, echipamente și sisteme din domenii ca ingineria aerospațială, electrică, mecanică, construcții, energie nucleară, inteligență artificială, robotică, etc. Indicatorii care stau la baza clasificării  includ numărul total de publicații în inginerie, impactul normalizat al citărilor, numărul total de citări, numărul și procentul publicațiilor care sunt între cele 10% cele mai citate, numărul și procentul publicațiilor realizate prin colaborare internațională, numărul și procentul publicațiilor care sunt între cele 1% cele mai citate, reputația la nivel global și la nivel regional (ambele bazate pe sondaje ale opiniilor specialiștilor).

Punctajul realizat pe baza acestor indicatori plasează UPT pe locul 582 la nivel mondial, din cele circa 9000 de universități care au în portofoliu programe de studii și de cercetare din domeniul ingineriei, o contribuție importantă la această poziție având-o reputația la nivel regional (Europa, locul 45) și la nivel global (locul 415). De remarcat este faptul că în rankingul US News au fost incluse doar 800 de universități (din cele 9000 existente), selecția fiind făcută pe baza numărului de articole publicate într-o perioadă de 5 ani (minim 350 de articole publicate).

Tot recent a fost dat publicității și clasamentul QS (Quacquarelli Symonds World University Rankings, www.topuniversities.com), ediția 2019, pe domenii ale științei. Pentru stabilirea acestuia sunt utilizați patru indicatori:

  • Reputația academică (analiză pe bază de sondaj realizată la nivel mondial, circa 84000 respondenți);
  • Reputația absolvenților (analiză pe bază de sondaj realizată la nivel mondial, circa 43000 răspunsuri din partea angajatorilor sau a specialiștilor din structurile de recrutare ale companiilor);
  • Numărul total de citări per totalul articolelor publicate într-un domeniu al științei;
  • Indexul Hirsch (H-index) al instituției (numărul «x» de articole cu un număr de citări cel puțin egal cu acest număr «x»).

Ponderea acestor indicatori în punctajul total diferă de la un domeniu la altul dar, în general, reputația academică are o pondere de 40% iar ceilalți 3 indicatori o pondere de 20% fiecare.

În acest an, UPT a fost inclusă în clasamentele pe două domenii ale  ingineriei, domenii în care la Timișoara există o îndelungată tradiție:

  • în inginerie mecanică, aeronautică și ingineria fabricației UPT se află între primele 350 universități la nivel global și pe locurile 1-2 în România, la egalitate cu Politehnica București;
  • în domeniul inginerie electrică și electronică poziționarea este între primele 500 de universități la nivel  global și pe locul 3 la nivel național.

Din România au fost luate în considerare 9 universități, însă doar 4 au fost clasificate.

În domeniul ingineriei mecanice, poziția în rankingul QS plasează UPT înaintea unor universități de tradiție: Poznan„ University of Technology, Tampere University of Technology, Université de Technologie, Troyes (UTT), University of Science and Technology Beijing, Budapest University of Technology and Economics, Technische Universität Bergakademie Freiberg, Illinois Institute of Technology, Kyushu Institute of Technology.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +