Universitatea Politehnica Timişoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mesajul Rectorului

 
 
 

Dragi studenţi,

 

Un nou an universitar este la început de drum! Cu speranţe, preocupări şi mai ales cu certitudinea că ceea ce veţi învăţa acum în Şcoala noastră vă va fundamenta calea spre împlinirea Dumneavoastră profesională şi socială.

Am convingerea că ați făcut o alegere excelentă și ţin să reiterez faptul că Universitatea Politehnica Timişoara este astăzi una dintre cele mai mari şi renumite universităţi tehnice din Europa Centrală şi de sud-est, având statutul de invidiat ca fiind singura universitate din vestul şi sud-vestul României clasificată în prima categorie valorică, aceea a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie.

Consider că o adevarată școală trebuie să urmeze principii educaționale solide și să creeze o bază solidă pentru dezvoltarea studenților pe tot parcursul vieții. De aceea, la Politehnică se depun toate eforturile pentru a avea absolvenți calificați, dar mai ales adaptabili la schimbare și creativi în generarea de idei noi.

Școala Politehnică Timișoreană este adevărată Școală. A fi inginer al Politehnicii timișorene a devenit în scurt timp de la înființare o carte de vizită dorită, admirată și respectată. Pregătirea studentului, viitor inginer – avea sa spună Victor Vâlcovici, unul din rectorii excepționali ai începuturilor Școlii Politehnice Timișorene, – „am conceput-o cu accent pe formarea sa tehnică, pentru care ne-am îngrijit în afara de corpul didactic și de a asigura laboratoare cât mai bine înzestrate și locuri de practică pe la industrii”, insă „am căutat ca aceasta să meargă mână în mână cu pregătirea lui sufletească și cu întărirea lui trupească”. Un absolvent al Școlii trebuia „înzestrat” cu calități dintre care nu trebuiau să lipseasca seriozitatea, hărnicia, demnitatea personală, chibzuiala în hotărâri, valoarea cuvântului dat.

Iată deci, în cei aproape 100 de ani, peste 125.000 de absolvenți au dus mai departe spiritul Politehnicii, au devenit specialiști și au contribuit esențial la dezvoltarea cercetării și economiei României.

Politehnica timişoreană impresionează astăzi, la 97 de ani de existență, prin zecile de amfiteatre şi săli de curs, laboratoare moderne, cămine, cantine şi restaurante studenţeşti şi nu în ultimul rând cu un complex de baze sportive la o dimensiune şi standarde nemaiîntâlnite în România şi în ţările învecinate.

Politehnica, azi, la început de an universitar 2017-2018, vă aşteaptă cu o Bibliotecă inaugurată în anul 2014, unică în peisajul educaţional românesc.

Politehnica, azi, se prezintă cu un sistem nou de efectuare al stagiilor de practică în companii care să permită o mai bună acumulare de competenţe practice şi, implicit, cu o mai bună inserție pe piaţa muncii.

Absolvenții noștri se angajează imediat după terminarea studiilor. O ultimă statistică arată că mai mult de 80 % lucrează ca angajat cu studii superioare.

Forța unei instituții precum Politehnica vă oferă șansa de a studia în străinătate fără a fi nevoie de renunțarea la școală ori de a face eforturi finaciare și materiale deosebite. UPT are peste 220 de acorduri încheiate cu universități din lume prin binecunoscutele programe Erasmus+ și peste 120 acorduri cadru și alte programe de mobilitate se realizează sau urmează să fie puse în aplicare în UPT, în baza unor acorduri bilaterale cu universități din străinătate sau pe diferite programe de mobilitate și mecanisme financiare, cum ar fi EEA (SEE), CEEPUS, AUF, DAAD etc.

Politehnica, azi, vă încurajează să vă pregătiţi în mod continuu recompensându-vă cu burse pentru performanţă la învăţătură, acordând burse speciale şi premii din venituri proprii celor care se fac remarcaţi în activitatea de cercetare sau de reprezentare a universităţii la diferitele manifestări şi concursuri ştiinţifice, culturale sau sportive.

Astăzi, Politehnica vă invită să deveniți cetățeni activi, solidari cu nevoile celor în griji din jurul vostru. Promovăm activitatea de voluntariat în echipele CCOC, Departamentului de Imagine si Comunicare, TeleUniversității. Sunteți bineveniți să reprezentați acel spirit al Politehnicii prin participarea în cadrul formațiilor și grupurilor muzicale – Vest Cover Phoenix, sport de performanță fotbal la nivelul ligii I, II sau municipal – Campionatul universitar, handbal, volei fete, fotbal pe teren redus, tenis și sora lui spaniolă – padel.

Politehnica vă oferă acces gratuit în toate spaţiile universitare şi de cercetare şi pe bazele sportive proprii. Masa acordată studenţilor de către restaurantele studenţeşti ale UPT este subventionată cu 50 %.

Mai mult ca oricând în aceste vremuri, am convingerea că, în ciuda tuturor neajunsurilor, piedicilor, învrăjbirilor la tot pasul, valorile care au definit Școala noastră și menirea ei: libertatea, egalitatea de şanse, solidaritatea, multiculturalitatea, responsabilitatea, profesionalismul și performanţa academică vor dăinui și vor fi un perpetuu exemplu demn de urmat.

În același timp, Politehnica are nevoie de dinamism, de schimbare, de adaptare în acord cu evoluţia lumii. De aceea, gândurile mele se îndreaptă cu speranță și încredere spre dumneavoastră, dragi studenți.

Cred cu tărie că aveţi calitățile necesare, dorința și puterea de a reuşi!

Vă urez un an universitar plin de realizări, împliniri profesionale și success în tot ce întreprindeți!
 

Prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel ȘERBAN
Rectorul Universității Politehnica Timișoara

 

 

 
 
Ultima actualizare: 2017-10-24
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2018 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +