Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Educația deschisă în timpul pandemiei

 
 
Educația deschisă în timpul pandemiei

Mii de participanți la workshopul internațional UPT

5 Martie 2021

 

 

 

 

 

Peste 1.100 de participanți din zeci de localități din România, Europa și SUA, 16 speakeri de talie internațională, zeci de subiecte de interes, informații și rezultate ale cercetărilor de ultimă oră, sute de întrebări și mesaje, într-o sesiune interactivă transmisă live, simultan pe 3 platforme, timp de mai bine de 6 ore - a fost cea de-a VIII-a ediție a Workshop-ului Internațional: Educația deschisă în timpul pandemiei.

16 speakeri de nivel internațional au prezentat, miercuri, 3 martie 2021, ultimele noutăți legate de educația deschisă în România și UE în cadrul workshop-ului organizat sub egida Săptămânii Educației Deschise 2021. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Politehnica din Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning cu sprijinul asociațiilor EDEN și IEEE Romania, fiind parte din webinariile UPT Împreună Online.

Pentru prima dată, ediția din 2021 a workshop-ului internațional a avut loc exclusiv online, fiind dedicată educației deschise din timpul pandemiei și a impactului pe care aceasta l-a avut asupra învățământului, precum și inițiativelor și proiectelor care pot modela educația viitorului. Peste 1.100 de participanți au fost online timp de mai bine de șase ore, într-o sesiune interactivă, cu zeci de întrebări adresate prezentatorilor și sute de mesaje și gânduri transmise organizatorilor.


Participanți din România, Europa și SUA

Sesiunea a fost transmisă live, simultan pe platforma Zoom, 6 pagini de Facebook și canalul de YouTube al CeL iar printre participanți s-au numărat atât cadre didactice, cât și studenți, actori din domeniul culturii și a domeniilor creative din țări precum România, Germania, Austria, Belgia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, SUA, Grecia, Olanda, Republica Moldova ș.a.

Participarea a fost gratuită, prezentările s-au desfășurat în română și engleză, online, iar participanții au primit OEW – UPT Open Badges (Certificate digitale deschise). Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită la adresa: https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/workshop-oeweek-educatia-deschisa-in-timpul-pandemiei/

Gazda evenimentului a fost dr. ing. Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning UPT, sesiunea fiind deschisă de prorectorul UPT, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan. Printre invitații care au onorat evenimentul cu prezența în deschidere s-au numărat și Edmundo Tovar, președintele IEEE Education Society și prof. univ. dr. ing. Cristian-Gyozo Haba - președinte al IEEE Romania Education Chapter.


Prezentatori de top și teme de interes actual

2021 a adus o ediție extrem de diversificată a vorbitorilor, cu un foarte bun echilibru de gen, cu tineri cercetători plini de entuziasm dar și profesori cu ani de experiență în spate, cu opinii ale studenților dar și perspectiva factorilor decizionali, cu invitați din alte universități timișorene dar și din țară, cu foarte mulți invitați internaționali prezentând atât perspectiva didactică, dar și pe cea organizațională, cu domenii inginerești diverse, totul însoțit de pasiunea evidentă pentru educația deschisă.

Printre prezentatori s-au numărat: dr. ing. Diana Andone, directorul CeL-UPt, cu o prezentare despre Educația deschisă și impactul în ecosistemul educației digitale, colaborarea dintre universități, școli, organizații neguvernamentale și asociații profesionale, implicarea EDEN și IEEE, dar și despre mobilitățile virtuale și micro-creditele dezvoltate în cadrul unor proiecte precum Open Virtual Mobility, TalkTech și Certificatele digitale acordate în cadrul acestora; prof. dr. Ulf-Daniel Ehlers, Baden-Württemberg Cooperative State University, care a captat audiența cu o radiografie a Competențelor viitoare și a felului în care va putea evolua învățământul superior în viitor, dr. Sandra Kučina Softić, președintele EDEN, care a punctat contribuțiile asociației EDEN la Educația Deschisă, Michael Gaebel, director la Higher Education Policy Unit & Alison Morrisroe, responsabil de politici și proiecte în cadrul Higher Education Policy Unit, European University Association (EUA), care au oferit audienței o serie de reflecții asupra abordărilor strategice pentru învățare și predare îmbunătățite digital, prof.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, care a prezentat inițiativele revoluționare ale Universităților Europene și proiectul E³UDRES² – digital; prof. dr.ing. Adrian A. Adascăliței, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, care a prezentat o serie de metode mixte și hibride de predare și învățare în programele de educație pentru Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM); conf. dr. Gabriela Grosseck, Universitatea de Vest din Timișoara le-a arătat cum poate fi promovată creativitatea prin utilizarea RED; lect.dr.ing. Silviu Vert, UPT, care a purtat publicul printr-o serie de simulări și laboratoare virtuale rulate cu studenții UPT; prof.dr. Cengiz Hakan AYDIN, Anadolu University of Turkey & lect.dr.ing. Vlad Mihăescu, UPT, au prezentat proiectul MODE – IT și tehnologiile instrucționale de tip MOOC pentru educația universitară; prof.dr.ing. Carmen Holotescu, Universitatea Ioan Slavici Timişoara, a enumerat și explicat seria inițiativelor din România legate de Blockchain în educație, lect.dr.ing. Andrei Ternauciuc, UPT, a prezentat Campusul Virtual UPT – unealta educațională digitală care a făcut posibilă digitalizarea în UPT; Alexandru Luca, președintele Ligii Studenților din Facultatea de AC – UPT, a explicat audienței cum putem duce educația în afara băncilor universității; Andrea Medrea, președinte al Ligii Studenților din Facultatea de ETCTI - UPT a relatat efectul mediului online asupra activităților de voluntariat iar conf. dr. ing. Roland Szabo, membru IEEE & RAS, EPS Advisor IEEE Student Chapter la UPT, le-a vorbit participanților despre Societatea de Robotică și Automatizari - IEEE, Societatea de Ambalare Electronică - IEEE și IEEE Student Chapter la UPT.

Workshop-ul a fost urmat de un eveniment partener – organizat în cadrul EDEN OEW: webinarul EDEN NAP Cursuri educaționale online pe teme culturale – ajutând sectorul industriilor creative să se reinventeze în timpul unei crize, moderat de lect.dr.ing Vlad Mihaescu, unde dr. ing. Diana Andone, UPT, a prezentat proiectul Digiculture - Perfecționarea competențelor digitale și îmbunătățirea incluziunii sociale a adulților în industriile creative – Cultură Digitală, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, precum și cele 13 cursuri dezvoltate cu ajutorul universităților partenere și Certificatele digitale acordate în urma absolvirii acestora. Detalii despre proiect pe: https://digiculture.eu/en/


Număr record de participanți, dintr-un număr record de țări în 2021

„Ne-am alăturat mișcării globale OEW și am pornit prima ediție a workshop-ului internațional dedicat educației deschise în anul 2013, cu sprijinul EDEN și IEEE, din dorința de a continua activitatea în promovarea educației deschise. UPT prin CeL a promovat continuu educația deschisă și sistemele open source, inclusiv Campusul Virtual al UPT, dezvoltat din 2006 fiind bazat pe Moodle, o platformă open source. Am conectat astfel actorii din domeniul educației și am promovat și posibilitățile pe care accesul liber la cunoaștere și educație le are. De-a lungul ultimilor ani, fiecare ediție a adunat fizic, dar și online zeci și sute de participanți, Workshopul Internațional OEW fiind un eveniment hibrid din 2014, beneficiind de prezentatori de talie mondială, mulți participând virtual. Toate edițiile anterioare sunt online, sub formă de resurse educaționale deschise în platforma online UniCampus, care va găzdui și această ediție. Iată că în acest an, pentru prima dată, am organizat cea de-a VIII-a ediție integral online, ediție care a înregistrat un număr record de participanți, dintr-un număr record de țări” , a declarat dr. Diana Andone, organizatorul evenimentului.


Context – Săptămâna educației deschise (1-5 martie 2021)

Săptămâna educației deschise (Open Education Week) este un eveniment anual, promovat de asociația mondială Open Education Consortium, având ca scop prezentarea oportunităților pe care le oferă educația deschisă, a rezultatelor integrării acesteia în toate formele de educație, fie că e vorba de dezvoltarea de abilități sau cunoștințe la locul de muncă, ca suport al educației universitare sau pre-universitare sau pur și simplu pentru a afla ceva nou, legat de un interes personal al fiecărui individ în parte.

 
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
Educația deschisă în timpul pandemiei
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +