Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Noi premii pentru echipa de inventică a UPT la două saloane internaționale

 
 
Noi premii pentru echipa de inventică a UPT la două saloane internaționale

Noi premii pentru echipa de inventică a Universității Politehnica Timișoara la două saloane internaționale

21 Mai 2025

 

 

 

 

 

Echipa de inventică a Universității Politehnica Timișoara a participat la cea de-a XVII-a ediție a Salonului Internațional Euroinvent. Peste 640 de proiecte de cercetare, invenții și inovații din 37 de țări de pe mai multe continente au fost prezentate la ediția din acest an, în sălile Palatului Culturii din Iași, ceea ce a făcut dificilă sarcina juriului internațional de a stabili premiile.

Echipa UPT a participat la eveniment cu 12 lucrări, și anume cereri de brevete, brevete acordate, proiecte de cercetare, rezultate din cadrul tezelor de doctorat, din domenii ca Ingineria Autovehiculelor, Ingineria Materialelor, Inginerie Electrică, Ingineria Mediului și altele.

Juriul internațional Euroinvent 2025 a apreciat calitatea lucrărilor echipei Universității Politehnica Timișoara, domeniile abordate și, bineînțeles, standul UPT prezent în cadrul expoziției acordând 6 medalii de aur, 3 medalii de argint și 3 medalii de bronz.

La EuroInevent 2025, Echipa CITT-UPT a mai obținut, pe lângă medalii, și 5 Premii Speciale:

  • Premiul Special „Performance in Education and Research Award” - pentru întreg standul Universității Politehnica Timișoara;
  • Riglă infraroșu - utilizată pentru măsurarea dimensiunilor liniare, autori Neta Ionelia Șaptebani, Liviu Marian Mocan, Florin Drăgan, Larisa Ivascu, Marius Pîslaru;
  • Dispozitiv de captare și recuperare a aerului pentru motoare de mare litraj, destinat camioanelor și autobuzelor - destinat operațiunilor de captare, recuperare, inversare, filtrare și tratare a fluidelor, cu aplicabilitate în orice domeniu care implică circulația fluidelor, elementele sale componente adaptându-se în funcție de reologia fluidului (aer, apă, ulei, gaz lichefiat etc.), autori Corneliu Birtok-Bpneasă, Vlad Mircea Mihăescu, Adina Budiul-Berghian, Ana-Virginia Socalici, Roxana Sârbu, Petru Negrea, Daniel-Horațiu Ursu, Gabriel-Petre Gorecki;
  • Aplicare inovatoare a energiei solare concentrate pentru testarea acoperirilor cu bariere termice hibride - care introduce o nouă metodă de testare a acoperirilor hibride de barieră termică (TBC), care sunt esențiale pentru turbinele utilizate în sistemele de propulsie și energie solară concentrată (CSP), autori Iosif Hulka, Dragos Uțu, Jonáš Dudík;
  • Îmbunătățirea rezilienței și a durabilității climatice prin modularitate și flexibilitate în proiectarea arhitecturală - prezinta avantajele combinării flexibilității și modularității prin practicile arhitecturale într-un argument puternic pentru designul durabil, autor Kenza Belkhiri; mentor Daniel-Viorel Ungureanu.

Participarea echipei de inventică a UPT s-a realizat sub egida Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020 - CITT-UPT.

De asemenea, Universitatea Politehnica Timișoara a fost prezentă și la Expozitia Internațională IDEA, organizată la Szentes - Ungaria, unde echipa CITT-UPT a participat cu 10 invenții și a obținut 10 medalii de aur și 4 premii speciale. Cunoscutul inventator Corneliu Birtok-Baneasa, cadru didactic al UPT, a fost recompensat cu un premiu special din partea Primăriei Szentes, înmânata de primarul Zoltán Ferenc Szabó, „ pentru activitatea de cercetare și promovarea inovării la nivel mondial".

Expoziția Internațională IDEA este organizată de Asociația IDEA 13, fondată în anul 1996. Din anul 1999, aceasta organizează în mod regulat Expoziția IDEA, care reunește inventatori și cercetători din toată lumea.

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

 
Noi premii pentru echipa de inventică a UPT la două saloane internaționale
Noi premii pentru echipa de inventică a UPT la două saloane internaționale
Noi premii pentru echipa de inventică a UPT la două saloane internaționale
Noi premii pentru echipa de inventică a UPT la două saloane internaționale
Noi premii pentru echipa de inventică a UPT la două saloane internaționale
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2025 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +