Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rezoluția Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie

 
 
Rezoluția Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie

ARUST

27 Aprilie 2023

 

 

 

 

 

Alianța Română a Universităților de Știință și Tehnologie (ARUST) s-a reunit la Universitatea Tehnică de Construcții București în perioada de 24-25 aprilie 2023 în cadrul ConstructFEST, eveniment de referință din domeniul construcțiilor ce reunește anual cele mai reprezentative companii din domeniu, viitori ingineri constructori, potențiali studenți și stakeholderi naționali.

În cadrul întâlnirii ARUST, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a devenit de facto membru al Alianței, fapt benefic pentru consolidarea rețelei universitare tehnice din România și extinderea expertizei alianței. De asemenea, ARUST a inițiat demersurile pentru ca Universitatea Tehnică a Moldovei să se alăture alianței.

Un alt anunț important făcut de ARUST este lansarea Forumului Partenerilor Strategici ARUST din care vor face parte importanți parteneri economici ai universităților tehnice. Forumul Partenerilor Strategici ARUST va juca un rol important în discutarea și planificarea viitorului educației și cercetării din România. Din Forumul Partenerilor Strategici ARUST au acceptat să facă parte, în acest moment, următoarele companii și organizații (în ordine alfabetică):

  1. AEROSTAR SA 
  2. AMAZON DEVELOPMENT CENTER SRL 
  3. Asociația Producătorilor de Energie Electrică (HENRO) 
  4. AsociaTia Romana a Apei (ARA)
  5. AUTOMOBILE DACIA SA 
  6. BORGWARNER ROMANIA SRL 
  7. Compania NaţionalĂ de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR)
  8. Compania NaţionalĂ de INVESTITII (CNI)
  9. COMPANIA NAŢIONALĂ DE TRANSPORT AL ENERGIEI ELECTRICE TRANSELECTRICA SA
  10. CONTINENTAL AUTOMOTIVE ROMANIA SRL
  11. DIGI SRL
  12. E-INFRA Group
  13. EMERSON SRL
  14. FEDERAȚIA PATRONATELOR SOCIETĂȚILOR DIN CONSTRUCȚII
  15. GOOGLE BUCHAREST SRL
  16. HELLA SRL
  17. HONEYWELL ROMANIA SRL
  18. MICROSOFT ROMANIA SRL
  19. NOKIA NETWORKS SRL
  20. ORANGE ROMANIA SA
  21. SIEMENS SRL
  22. SOCIETATEA NAŢIONALĂ DE TRANSPORT GAZE NATURALE TRANSGAZ SA  
  23. Tenaris Silcotub SA
  24. THALES ROMANIA SRL 
  25. VODAFONE ROMANIA SA

ARUST analizează oportunitatea invitării în cadrul alianței și forumului de noi membri în activitatea cărora se regăsesc valorile și preocupările acesteia.

Prin profilul universităților partenere, ARUST reprezintă astăzi la nivel național, interesele a peste 85.000 de studenți din ramurile de științe inginerești, arhitectură și urbanism, reprezentând cel mai mare formator și furnizor de resursă umană înalt calificată în domenii prioritare ale economiei românești. Sunt acoperite o largă și diversă paletă de specializări de maximă actualitate și importanță strategică, precum știința calculatoarelor, automatizări industriale, robotică, microelectronică, autovehicule electrice, energii regenerabile, sisteme flexibile de fabricație, arhitectură sustenabilă, clădiri inteligente, design industrial, inteligență artificială, cybersecurity,  blockchain și multe alte noi tehnologii care prefațează acest secol al high-tech.

În acest context, ARUST solicită suplimentarea locurilor la admitere și finanțarea corespunzătoare a învățământului superior tehnic și de arhitectură, datorită necesității de a asigura o educație tehnică de calitate și un număr ridicat de absolvenți, în corelație cu nevoia reală a operatorilor economici pentru personal calificat în domeniu.

ARUST anunță elaborarea unui Program Strategic de Cercetare în domenii prioritare și lansarea unei noi competiții naționale de granturi de cercetare finanțate de către universitățile membre, competiție care va stimula activitatea științifică a cadrelor didactice și cercetătorilor.

În condițiile anunțării unor noi competiții de proiecte din cadrul Planului Național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare IV, ARUST solicită MCID corelarea criteriilor de eligibilitate cu domeniul cererii de finanțare, pentru a preîntâmpina suprapunerea domeniilor și distorsionarea rezultatelor evaluării.

ARUST va continua să lucreze cu toți actorii relevanți pentru a promova și sprijini educația tehnică și cercetarea în România, asigurând astfel o dezvoltare durabilă a acestui sector vital pentru economie și societate.

Rezoluția a fost semnată de rectorii tuturor universităților membre ARUST:

  • Preşedinte, Vasile Ţopa, Rector Universitatea Tehnică din Cluj Napoca
  • Mihnea Costoiu, Rector Universitatea Politehnica din București
  • Dan Cașcaval, Rector Universitatea „Gheorghe Asachi" Iași
  • Florin Drăgan, Rector Universitatea Politehnica din Timișoara
  • Radu Văcăreanu, Rector Universitatea Tehnică de Construcţii București
  • Marian Moiceanu, Rector Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
 
Rezoluția Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie
Rezoluția Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +