Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Școala de Construcții Metalice din Timișoara, din nou în prim-plan

 
 
Școala de Construcții Metalice din Timișoara, din nou în prim-plan

Specialiștii în domeniu s-au reunit la UPT

14 Iunie 2019

 

 

 

 

 

Centrul de Conferințe al UPT a găzduit, în zilele de 13 - 14 iunie 2019, cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Naționale de Construcții Metalice (CM16-2019), o manifestare științifică de anvergură, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), Facultatea de Construcții, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor (CMMC), Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Structurilor (CEMSIG) , împreună cu Academia Română – Filiala Timișoara, Centrul de cercetări tehnice fundamentale și avansate (CCTFA), Secția de construcții metalice și sudură.

În deschiderea evenimentului, ce a reunit specialiști în domeniul construcțiilor metalice, au vorbit acad.prof.dr.ing. Dan Dubină, președintele Academiei Române, filiala Timișoara, conf.dr.ing. Florin Drăgan, prorector al Universității Politehnica Timișoara, prof.dr.ing. Daniel Grecea, președintele Comitetului Științific al conferinței.

Programul a continuat cu sesiunile de comunicări ce au integrat următoarele tematici:

  • Noutăți și tendințe în metodologia de calcul, în proiectare, în execuție și în normele tehnice din domeniul construcțiilor metalice și compuse din oțel – beton;
  • Construcții remarcabile: proiectare, execuție, montaj;
  • Comportarea construcțiilor metalice la acțiuni extreme;
  • Reabilitarea construcțiilor prin soluții constructive bazate pe utilizarea materialelor metalice;
  • Impactul asupra mediului înconjurător: criterii și parametri de dezvoltare durabilă;
  • Structuri metalice în arhitectura modernă.

Pe lângă sesiunile conferinței, evenimentul a beneficiat și de prezentări ale unor invitați speciali (keynote speakers) de la Universitatea Tehnică Atena (Grecia), Universitatea din Coimbra (Portugalia), Universitatea din Aachen (Germania), Universitatea din Lodz (Polonia).

Conferințele Naționale de Construcții Metalice au debutat în 1973, la Timișoara, la inițiativa academicianului Dan Mateescu, devenind de-a lungul timpului o prestigioasă tradiție universitară cu un caracter de înalt profesionalism în România. Beneficiind, încă de la prima ediție, de participarea semnificativă a unor invitați de renume din străinătate, aceste conferințe au constituit un prilej de întâlnire a specialiștilor din domeniul construcțiilor metalice (universitari, cercetători, proiectanți și executanți din industria de profil), jucând astfel un rol important în transmiterea ideilor novatoare, a performanțelor științifice și tehnice, constituind în același timp oportunități pentru schimburi de idei și dezbateri fructuoase. Până în 1989 s-au organizat la Timișoara încă 4 ediții ale conferinței, în anii  1979, 1982, 1985, 1988.

Într-un fel, inițierea la Timișoara a acestei manifestări si, apoi, continuarea ei printr-o serie de Conferințe Naționale cu participare internațională, a reprezentat și reprezintă o recunoaștere a Școlii de Construcții Metalice de la Timișoara. Apariția și dezvoltarea construcțiilor metalice în partea de vest a României și în special pe teritoriul istoric al provinciei Banat a fost stimulată și influențată de apariția și dezvoltarea industriei metalurgice în această zonă, încă de la începutul secolului al XVII-lea. Prima uzină înființată aici, în 1771, de către autoritățile austriece, a fost uzina metalurgică de la Reșița, unde funcționa un atelier pentru confecții metalice și poduri din oțel, care includea la vremea respectivă și un birou de proiectare.

Aici și-a început cariera profesională, în anul 1935, tânărul Dan Mateescu, proaspăt absolvent al Școlii Politehnice din Berlin, Charlottenburg. În anul 1940, atelierul de confecții metalice a fost mutat la Bocșa Română, avându-l pe Dan Mateescu drept conducător. În anul 1941, în cadrul Școlii Politehnice din Timișoara a fost înființată Facultatea de Construcții. Dan Mateescu a fost încadrat aici pe post de conferențiar în anul 1944, pentru ca în anul 1948 să fie numit profesor universitar. În același an, sub coordonarea profesorului, se înființează un centru de studii și proiectare a construcțiilor metalice. Sinergia între activitatea de proiectare, cea de cercetare și de formare a studenților a continuat și a devenit o marcă a Școlii Timișorene.

Printre lucrările care au făcut faima colectivului condus de către profesorul Mateescu se evidențiază: cupola pavilionului Rom-Expo de la București), în 1963, structurile sălilor mașinilor de la Porțile de Fier I și II, Structura Centralei Termice Praga Nord, sala de sport și velodromul acoperit din Tripoli, Libia. Profesorul Dan Mateescu avea să devină primul șef al Catedrei de Construcții Metalice de la Timișoara, înființată în anul 1952. Sub îndrumarea și la inițiativa sa a fost construit, în anul 1959, Laboratorul pentru Structuri Metalice, primul de acest fel din România. Multe dintre soluțiile aplicate în proiectele catedrei au fost testate și validate în acest laborator.  O realizare de referință a școlii timișorene de construcții metalice din perioada actuală o reprezintă Bucharest Tower Center International, cea mai înaltă clădire din București în perioada 2006-2012, a cărei structură de rezistență a fost proiectată de echipa formată din profesorii Dan Dubină, Florea Dinu, Aurel Stratan și Adrian Ciutină, lucrare laureată cu trofeul European Steel Design Award, la Convenția Europeană de Construcții Metalice - ECCS, Lucerna, 2007.

Direcțiile activității de cercetare, dezvoltate din ce în ce mai clar în cadrul colectivului de la Timișoara, au fost legate de stabilitatea structurilor, calculul plastic, structuri cu deschideri mari, fenomenul de oboseală a metalului, respectiv calculul la seism al structurilor. În același timp, s-a desfășurat, practic de către aceeași echipă, o foarte importantă activitate de consultanță și proiectare a unor construcții remarcabile.

Începând din 1990, colectivul Catedrei de construcții metalice din Timișoara, care devine Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, în cadrul Universității Politehnica Timișoara, se impune la nivel national prin promovarea normelor europene de calcul și proiectare în domeniul construcțiilor metalice și prin devoltarea și aplicarea unor soluții tehnice și tehnologii inovative în acest domeniu. Totodată, Departamentul se afirmă și manifestă activ în cooperarea internațională, în plan științific și academic, participând în mod consistent în programe și proiecte de cercetare și academice, în comisii tehnice și organisme științifice și profesionale.

În acest cadru tematic, colectivul de cercetare, compus din cadre didactice si doctoranzi, initiază, participând și/sau coordonând proiecte majore complexe de cercetare la nivel european și național.

Echipa de cercetare de la Timișoara a participat intens în perioada de referință la elaborarea de norme tehnice și documentație suport în domeniul construcțiilor metalice, activități finanțate de către ministerul de resort. A participat apoi la implementarea în România a Eurocodurilor structurale și a Euronormelor, cu precădere în domeniul structurilor metalice, în perioada 2000-2010. În prezent colectivul este angrenat în activitățile privind elaborarea noilor versiuni ale Eurocodurilor Structurale (începute în 2015), membrii săi fiind prezenți în 7 grupuri de lucru și 4 comitete de redactare pentru Eurocodurile 3, 4 și 8 (structuri din oțel, structuri compuse oțel-beton și structuri rezistente la cutremur).

 
Școala de Construcții Metalice din Timișoara, din nou în prim-plan
Școala de Construcții Metalice din Timișoara, din nou în prim-plan
Școala de Construcții Metalice din Timișoara, din nou în prim-plan
Școala de Construcții Metalice din Timișoara, din nou în prim-plan
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +