Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

„Septembrie”, în octombrie

 
 
„Septembrie”, în octombrie

Love-story-ul românesc al anilor '70, prezentat la UPT

9 Octombrie 2019

 

 

 

 

 

Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara s-a umplut marți, 8 octombrie 2019, cu elevi, studenți, cadre didactice și cinefili. Două instituții de învățământ cu tradiție în Banat - Colegiul Național C.D. Loga, care anul acesta sărbătorește centenarul, și Universitatea Politehnica Timișoara, care la 11 noiembrie 2019 intră în anul centenarului - și-au dat mâna pentru organizarea unui eveniment de suflet: proiecția unui film-simbol, love-story-ul românesc al anilor '70, filmul „Septembrie”, realizat în 1978, în prezența regizorului acestuia, Timotei Ursu.

Cuvântul de bun-venit a fost rostit de prof.dr.ing. Marius Oteșteanu, prorector al Universității Politehnica Timișoara, dar și absolvent al Colegiului Național „C.D.Loga”. Acesta a fost urmat de prof. Tihomir Milin, directorul Colegiului Național „C.D. Loga” și de regizorul filmului, Timotei Ursu.

Născut în 22 ianuarie 1939, la Timișoara, fiu al compozitorului și muzicologului prof.dr. Nicolae Ursu și al prof. Magdalena Ursu, Timotei Ursu este unul dintre absolvenții de vază ai Colegiului Național C.D. Loga din Timișoara, promoția 1955. În același an devine student al Facultății de Filologie și Istorie a Universității „Victor Babeș” din Cluj, pe care o întrerupe însă din dorința de a urma o carieră cinematografică. După mai multe suișuri și coborâșuri, finalizează studiile la IATC ca șef de promoție, în 1969.

Din filmografia sa menționăm filmele Decolarea (1971), Brazii (1974), Nunta însângerată (1976), Septembrie (1978), Al patrulea stol (1978). Indignat de imixtiunile brutale ale cenzurii, într-un interviu publicat în revista Cinema (1981) s-a opinat că „a exprimat opinii inadecvate” vizând producția națională de film, astfel că a fost interzis, iar singura „scăpare” a fost emigrarea în SUA, în 1986.

Filmul „Septembrie” a fost foarte bine primit de public, în special de cel tânăr, chiar dacă apariția sa nu a fost lipsită de peripeții. Şapte ani – declara regizorul – a încercat  să convingă autorităţile să-l lase să facă acest film. Dar acestea erau inflexibile: un final tragic nu era de conceput în România socialistă unde totul era de la bine către foarte bine. La Festivalul de la Costineşti a obținut Marele Premiu, urmat, la scurt timp, de succesul de la FEST-Belgrad, «festivalul celor mai bune filme din lume» — cum este subintitulat, primirea filmului la Festivalul interbalcanic de la Istanbul, la cel intersocialist de la Dresda.

Succesul lui Timotei Ursu în „Septembrie”  este acela de a fi făcut dintr-un frumos love-story un grav moment de adevăr, un acut examen de sinceritate în faţa vieții care nu iartă greşala nici celor tineri, nici celor mai vârstnici. Cu firesc și discreţie, regizorul a învelit încărcătura de semnificaţii morale şi de consecinţe inerente fiecărui gest în viaţă sub aparenţele unui joc inocent. Septembrie rămâne un film de actualitate sincer şi grav, despre unii tineri de azi care îşi caută drumul în viaţă şi uneori nu îl găsesc pe cel drept.

Filmul a fost foarte apreciat și de elevii de azi, care l-au „asaltat”, la finalul proiecției, pe regizor cu întrebări, dar și cu solicitări de a face fotografii împreună.

 
„Septembrie”, în octombrie
„Septembrie”, în octombrie
„Septembrie”, în octombrie
„Septembrie”, în octombrie
„Septembrie”, în octombrie
„Septembrie”, în octombrie
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +