Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Studenții și-au premiat profesorii pe care îi apreciază ca „Profi Tari”.

 
 
Studenții și-au premiat profesorii pe care îi apreciază ca „Profi Tari”.

Studenții și-au premiat profesorii pe care îi apreciază ca „Profi Tari”. Laureații de la Universitatea Politehnica Timișoara

9 Mai 2025

 

 

 

 

 

Timișoara a găzduit în data de 9 mai 2025, ediția din acest an a Galei Profesorului Bologna. Proiectul este unul de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România ANOSR, ajuns acum la cea de-a XIV-a ediție, scopul său fiind îmbunătățirea sistemului de învățământ superior din România prin premierea și promovarea profesorilor care reprezintă exemple de bună practică în comunitatea universitară. Profesorul Bologna sau „Proful Tare” este orice dascăl care depășește granițele disciplinei pe care o predă și găsește căi inedite pentru a se apropia de stundenți.

Evenimentul a debutat cu o conferință la care au participat cadrele didactice premiate și studenți din toată țara, discutând pe teme referitoare la învățământul centrat pe student și analizând mecanismele prin care învățământul superior poate fi dezvoltat atât la nivelul fiecărei universități, cât și la nivel național.

Ulterior, reprezentanții universităților timișorene au participat, alături de cei ai ANOSR, la un panel de discuții pe baza concluziilor conferinței, unde rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat câteva dintre punctele forte ale instituției în ceea ce privește buna colaborare cu studenții: sprijinul acordat pentru proiectele ligilor; dialogul permanent cu reprezentanții studenților, implicarea studenților în proiectele universității, angajarea unor foști studenți reprezentanți, subvenționarea tarifelor la cazare și masă, burse acordate din fonduri proprii în completarea celor din fonduri guvernamentale, consultarea studenților în deciziile pe care le ia universitatea, avantajul unui campus grupat, care oferă studenților tot ce au nevoie, avantajul apartenenței la alianța de universități europene E³UDRES², creșterea mobilităților studențești etc. De asemenea, rectorul UPT a declarat că este foarte mândru de cei nouă colegi ai săi premiați, fiindcă recunoașterea meritelor pedagogice de către studenți întrece orice altă recunoaștere.

A urmat premierea celor 59 de Profesori Bologna din 16 universități, laureații Universității Politehnica Timișoara fiind următorii:

  • lect. univ. dr. Andreea UNGUREANU-RUTHNER - Facultatea de Științe ale Comunicării;
  • conf. univ. dr. ing. Ioana-Monica POP-CĂLIMANU - Universitatea Politehnica Timișoara - Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaționale;
  • ș.l. univ. dr. ing. Alexandra-Iulia SZEDLAK-STÎNEAN - Facultatea de Automatică și Calculatoare;
  • ș.l. univ. dr. ing. Hannelore FILIPESCU - Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaționale;
  • conf. univ. dr. Annamaria KILYENI - Facultatea de Științe ale Comunicării;
  • ș.l. univ. dr. ing. Radu MÎRȘU - Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaționale;
  • conf. univ. dr. Adina Ramona PALEA - Facultatea de Științe ale Comunicării;
  • conf. univ. dr. ing. Radu-Ioan LAZĂU - Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului;
  • conf. univ. dr. ing. Răzvan-Virgil BOGDAN - Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Principiul fundamental care se află la baza proiectului este  învățământul centrat pe student, care sugerează că studenții ar trebui să reprezinte parteneri egali ai profesorilor în procesul educațional, aceștia fiind încurajați și inspirați să dobândească cunoștințe și să își construiască propriul traseu academic. În acest fel, dascălul își depășește granițele disciplinei, câștigând respectul și atenția studenților prin metode creative de predare și conferindu-le un sentiment de încredere. Titlul de Profesor Bologna evidențiază acei profesori care reușesc să inspire și să capteze atenția prin metodele lor de predare, care înțeleg responsabilitatea asumată și își dau interesul în a modela minți și în a forma caracterele generațiilor viitoare.

De-a lungul celor treisprezece ediții ale proiectului au fost premiați 1074 de Profesori Bologna, care reprezintă o comunitate solidă de cadre didactice.

 

Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

 

 
Studenții și-au premiat profesorii pe care îi apreciază ca „Profi Tari”. Laureații de la Universitatea Politehnica Timișoara
Studenții și-au premiat profesorii pe care îi apreciază ca „Profi Tari”. Laureații de la Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2025 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +