Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară

 
 
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară

Studenții UPT au învățat cum să combată risipa alimentară

4 Noiembrie 2022

 

 

 

 

 

După o serie de prezentări ale tradițiilor culinare de pe toate meridianele lumii, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a organizat „La pas, în curte la Electro”, un picnic studențesc, o primă inițiativă comună dintr-un program pe termen lung dezvoltat în parteneriat cu Centrul de Resurse Etice și Solidare/CRIES prin programul La Pas și Asociația Culturală Diogene prin Progamul CiviCultura, implementat în Capitala din Curtea TA, parte din „Îndrăznește”, împreună cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Joi, 3 noiembrie 2022, studenții Universității Politehnica Timișoara, dar și colegii lor și cetățenii Elisabetinului au fost invitați să  petreacă timp de calitate împreună  prin experiențe și dialoguri în jurul unor teme care îi preocupă – hrană sănătoasă, combaterea risipei, colectarea selectivă, grija față de mediu, evenimente sustenabile sau schimburile între culturi.

Între orele 11:00 - 16:00, studenții și comunitățile Elisabetinului au fost invitați să guste o ciorbă gătită în ritm și după principii Slow Food (bun-curat-etic), să încerce borcanul anti-risipă, să răsfoiască cărți care vorbesc despre creștere și descreștere, economie circulară, reziliență, hrană, modele economice sau resurse și consum și pe care le vor găsi în curând în bibilotecă, să intre în dialog cu cercetătorii invitați, inclusiv despre Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), să deguste produse din comerțul responsabil sau pur și simplu să asculte muzică, să joace tenis de masă sau badminton și să stea câteva minute la aer într-un spațiu primitor.

Plecând de la premisa că 30% dintre alimente se aruncă, evenimentul și-a propus să conștientizeze studenții, dar și comunitatea locală despre risipa alimentară și cum poate fi ea combătută. În acest sens, un grup de elevi de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara a gătit, după principii slow-food, ciorbă din alimente recuperate, care altfel ar fi fost aruncate, iar un alt grup de elevi, de la Liceul Tehnologic „E. Ungureanu”, a demonstrat, prin „borcanul anti-risipă” cum se poate produce „vegeta” din resturi alimentare.

Tot cu această ocazie, studenților li s-a povestit despre produsele cu eticheta „Fair Trade”, care atestă faptul că producătorii sunt plătiți în mod corect, dar și despre „Banca pentru Alimente”, care preia produse cu termen scurt de valabilitate (10 zile înainte de data de expirare) și le distribuie gratuit persoanelor aflate în dificultate.

Tot în cadrul evenimentului, au fost promovați producătorii locali, care au expus și au oferit gratuit participanților produse artizanale: pâine, zacuscă, brânzeturi, ciocolată de casă. O listă a tuturor acestor producători va fi publicată pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/lapas.cries.

Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului a fost anunțată o donație de carte despre alimentația sănătoasă, ce va fi disponibilă, în scurt timp, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara.

Proiectul La Pas face parte din Programul Cultural "Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii" și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Proiectul „Capitala din Curtea TA” face parte din Stația „Îndrăznește!/ DARE!” programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este cofinanțat de Municipiul Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Timotion și Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timiş este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

 

 
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
Studenții UPT au învățat, la un picnic, în curte la Electro, cum să combată risipa alimentară
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +