Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Timișoara între paradigmă și parabolă

 
 
Timișoara între paradigmă și parabolă

lansare de carte

8 Mai 2023

 

 

 

 

 

Joi, 4 mai 2023, Sala Mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit lansarea antologiei „Timișoara între paradigmă și parabolă”, ediția a doua revizuită și adăugită, publicată de Universitatea Politehnica Timișoara alături de Fundația Politehnica Timișoara și Asociația Culturală 3600.

Volumul apărut la Editura Politehnica a fost editat de Elena Jebelean, Alina Mazilu, Eleonora Ringler-Pascu și Daniela Șilindean și reia, într-o formulă nouă, un proiect realizat în anul 2001 împreună cu un grup de studente de la Facultatea de Litere, Filosofie și Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Cartea propune texte literare dedicate, de-a lungul timpului, orașului Timișoara de către peste 100 de scriitori. Lucrarea beneficiază de o bogată ilustrație grafică, realizată de arhitecții Hortensia și Mihai Botescu. Sunt opere care invită cititorul la o călătorie în spațiu și timp. Pluralismul și multiculturalitatea sunt redate prin mărturii scrise în limbile germană, maghiară și sârbă, pe lângă cele în limba română – în încercarea de a vorbi despre ideea de identitate și conștiință etnică, volumul constituindu-se ca o oglindă textuală și fotografică a ceea ce poate însemna Timișoara.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, care a vorbit despre necesitatea transmiterii acestor povești către generațiile viitoare prof.univ.dr.ing. Ivan Bogdanov, președintele executiv al Fundației Politehnica, care a amintit rolul jucat de frumoasa sală a Senatului UPT și de etniile din Banat în stabilirea destinului provinciei, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al Universității Politehnica Timișoara, care și-a exprimat satisfacția pentru contribuția adusă de UPT la reușita volumului, precum și editoarele antologiei, care au rememorat munca titanică ce a stat în spatele realizării lucrării.

Fragmente din textele cuprinse în volum au fost citite de studenții specializării Artele spectacolului – Actorie în limba germană, acompaniați de colegi de la Facultatea de Muzică a UVT.

 
Timișoara între paradigmă și parabolă
Timișoara între paradigmă și parabolă
Timișoara între paradigmă și parabolă
Timișoara între paradigmă și parabolă
Timișoara între paradigmă și parabolă
Timișoara între paradigmă și parabolă
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2023 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +