Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2020 - Anul Politehnicii în Timișoara

 
 
2020 - Anul Politehnicii în Timișoara

2020 - Anul Politehnicii în Timișoara

1 Februarie 2019

 

 

 

 

 

Învățământul superior are o tradiție de aproape 100 de ani în municipiul Timișoara. Orașul a fost ridicat la rangul de Civitas Academica odată cu semnarea, de către Regele Ferdinand, la 11 noiembrie 1920, a Decretului de înființare a Școalei Politehnice, Universitatea Politehnica Timișoara de azi, cea care a devenit, pe parcursul timpului, una dintre cele mai mari şi renumite universităţi din Europa Centrală şi de Est.

În prezent, Timişoara este cel mai important centru universitar şi academic din vestul ţării, iar municipiul este îndreptăţit să marcheze contribuţia pe care a adus-o Universitatea Politehnica la dezvoltarea învățământului superior tehnic românesc în ultimii 100 de ani. Transformarea Timișoarei în oraș universitar a avut ca efect direct creșterea sa și sporirea atractivității pentru investițiile de toate tipurile, păstrarea spiritului tânăr și inovator, promovarea imaginii sale de avangardă a științei românești și europene.

În urmă cu un secol, Primăria Timișoara a jucat un rol semnificativ în implementarea proiectului înființării unei instituții de învățământ superior pe aceste meleaguri: a alocat fonduri, terenuri, clădiri, a găsit soluții pentru găzduirea secretariatului Școlii Politehnice pe cale a se înființa, a încurajat dezvoltarea unui campus universitar. Eforturile i-au fost răsplătite din plin: la Timișoara au venit să predea minți luminate ale Europei. În timp, soluțiile tehnice dezvoltate de Școala Politehnică au fost recunoscute și preluate în marile proiecte de dezvoltare a României, de la construcția hidrocentralei de la Porțile de Fier la realizarea canalului Dunăre - Marea Neagră, de la calculele pentru clădirea RomExpo la mari complexe industriale din țară. Zecile de mii de absolvenți ai Politehnicii au contribuit la industrializarea și modernizarea țării. Iar calitatea extraordinară a resursei umane formate la Politehnică a fost un factor decisiv în atragerea investitorilor străini după schimbarea de regim din 1989.

Pentru a sublinia rolul important pe care Universitatea Politehnica Timișoara l-a avut și îl are în continuare în dezvoltarea orașului, Consiliul Local Timișoara a adoptat Hotărârea nr. 609/2018 privind aprobarea declarării anului 2020 - Anul Politehnicii în Timișoara. Textul Hotărârii poate fi consultat aici.

În expunerea de motive privind oportunitatea proiectului de hotărâre privind aprobarea declarării anului 2020 – Anul Politehnicii în Timişoara se precizează că „Oraşul nostru este îndreptăţit să marcheze contribuţia pe care a adus-o Universitatea Politehnica la dezvoltarea învățământului superior tehnic românesc în ultimii 100 de ani, iar evenimentele organizate cu acest prilej în anul 2020 - întâlniri cu oraşele şi universităţile înfrăţite, spectacole, târguri de inovaţie ştiinţifică etc. - sunt elemente care constituie un avantaj important în ceea ce în ceea ce priveşte valorificarea imaginii Timişoarei ca unul dintre cele mai prolifice centre universitare şi de cercetare din România, o componentă de bază în contextul exerciţiului de viitoare Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2021 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +