Universitatea Politehnica Timişoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alianța Română a Universităților Tehnice s-a reunit la Cluj-Napoca

 
 
Alianța Română a Universităților Tehnice s-a reunit la Cluj-Napoca

4-6 mai 2017

12 Mai 2017

 

 

 

 

 

În perioada 4-6 mai 2017, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a găzduit întâlnirea rectorilor celor mai mari universități tehnice din țară reunite în Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT). Membrii fondatori ai acestei alianțe sunt Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,  Universitatea Tehnică de Construcții din București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții ARUT au formulat cu voce comună importanța ingineriei și necesitatea de a reda încrederea în această direcție fundamentală în dezvoltarea viitoare a României. ”Educația în România se află în fața unor mari provocări. Ca factori decizionali, rolul universităților ARUT este de a reda încrederea în inginerie”, a reiterat rectorul UTCN, Vasile Țopa. Lipsa inginerilor este o problemă cu care se confruntă societatea românească, ceea ce reprezintă un semnal pentru a privi cu responsabilitate procesele care au loc în învățământul românesc.  Cererea tot mai mare de ingineri pe piața muncii are la bază prezența marilor companii în centrele urbane dar și exodul unui număr foarte mare de ingineri după anul 1989.

Temele pe care reprezentanții ARUT le-au abordat în discuțiile care au avut loc, au vizat propuneri pentru noua Lege a Educației; cercetarea în universitățile tehnice și modul de implementare a facilităților fiscale pentru activități de cercetare-dezvoltare; modul de implementare a noilor standarde ARACIS; poziţionarea universităţilor tehnice faţă de criteriile/metodologiile posibile de clasificare a universităţilor şi ierarhizarea programelor de studiu, precum și internaţionalizarea ARUT prin politici de aderare la reţele, asociaţii și programe universitare europene.

ARUT își propune să reprezinte atât o platformă de colaborare pentru cele cinci universități cu profil tehnic din România, cât și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare.  S-a mențíonat de asemenea că universitatile membre ARUT nu se afla într-o competiție cu universitățile de profil umanist ci ele au o preocupare continuă și comună pentru direcția în care doresc să o dezvolte în  România

Misiunea principală a alianței este aceea de a-și aduce contribuția la schimbarea socială și la formarea forței de muncă înalt specializate, cu viziunea mai amplă de a sprijini competitivitatea economiei românești. Întâlnirea ARUT de la Cluj a fost una fructuoasă, mesajele comune și concluziile reprezentanților celor cinci universități urmând a fi formulate ulterior.

 
ARUT - Reuniune la Cluj-Napoca
ARUT - Reuniune la Cluj-Napoca
ARUT - Reuniune la Cluj-Napoca
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Vlog UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2018 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +