Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”

 
 
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”

„Cartierul Cetate - O lume în oglindă” tema celui mai nou vernisaj din cadrul proiectului „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”

6 Iulie 2022

 

 

 

 

Sfidând granițele timpului cu ajutorul tehnologiei și explorând literatura, cultura și patrimoniul Timișoarei prin Cartierul Cetate, Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning, Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Național al Banatului, au organizat marți, 5 iulie, vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate - O lume în oglindă ”, evenimentul  ce a avut loc în format hibrid, fizic la Mansarda Bastionului Maria Theresia, și online, prin Zoom, Facebook sau YouTube.

În cadrul evenimentului au fost lansate expoziția de la Bastionul Theresia, expoziția stradală cu cele 18 locații emblematice din cartierul Cetate, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală, prin care timișorenii și nu numai sunt invitați să descopere multiplele povești ale Timișoarei. Anul 2022 pune sub reflector literatura și poezia care celebrează Timișoara, dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban de oraș al trandafirilor, care recreează atmosfera cartierului Cetate de acum și altădată – atmosferă care este transpusă totodată și virtual, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.

În cuvântul de bun venit adresat participanților la vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Cetate - o lume în oglindă”, Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului a declarat că este „unul dintre cele mai frumoase proiecte ale Muzeului Național al Banatului, un proiect care ne-a făcut mândri în acest an și la Expo Dubai, unde mii de oameni au apreciat ce facem. Proiectul este deosebit pentru că avem un partener deosebit, Universitatea Politehnica Timișoara, reprezentată de Diana Andone, care, prin tot ce a făcut, a adus acest proiect foarte sus, demn de o capitală europeană a culturii.”

Tot în cadrul vernisajului, Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning din UPT, inițiatoarea, în urmă cu opt ani a „proiectului nebunesc” de cultură digitală a precizat că „Este declarația noastră de dragoste, a celor din Universitatea Politehnica Timișoara, pentru acest oraș, pentru patrimoniul, cultura, oamenii minunați ai acestui oraș. Proiectul Patrimoniul sub reflectoare a încercat, de la bun început, să combine partea de tehnologie, realizată în principal de studenți sau împreună cu studenții, cu poveștile oamenilor obișnuiți, care au trăit sau trăiesc în acest oraș. Am fost în 2019 în cartierul Iosefin, în 2020 am mers în Elisabetin, în 2021 am fost în Fabric, iar astăzi suntem în cartierul Cetate, urmând ca anul viitor, anul Capitalei Culturale Europene, să fim în cartierul Giroc. Este unul dintre cele 10 proiecte majore ale marelui proiect Timișoara - capitală europeană a culturii.”

De la vernisaj nu putea lipsi rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a declarat: „Mă bucur că și fațada Rectoratului Politehnicii, din cartierul Cetate, care se află în prezent în renovare, va fi finalizată anul viitor, când Timișoara va fi capitală culturală europeană. Despre proiectul Patrimoniul sub reflectoare pot să apun că apreciez munca întregii echipe, până la urmă o echipă multidisciplinară, cu colegi de peste tot din Politehnică. Mi-a plăcut foarte mult acest proiect de la început și principalul atu e că lasă în urmă ceva foarte clar, lasă în urmă lucruri în oraș, nu e un proiect cu o durată scurtă după care nu mai rămâne nimic. Dimpotrivă, rămânem cu lucruri foarte consistente, așa cum suntem obișnuiți în inginerie, rămânem cu lucruri care repun Timișoara pe locul unde s-a situat atâția ani, un oraș inovator în ceea ce înseamnă confluența între artă și știință. Prin astfel de proiecte, Timișoara - capitală culturală europeană va fi un succes clar și vom străluci, așa cum merităm.”

Muzeograful Marius Cornea, curatorul expoziției, s-a arătat încântat căIată, pentru al patrulea an consecutiv, Muzeul Național al Banatului are deosebita plăcere de o monta încă o dată o expoziție, folosind o cheie barocă de descifrare a istoriei acestor cartiere, de a pune în scenă obiecte de patrimoniu din colecțiile noastre extrem de vaste, în directă legătură cu textele literare, cu fragmentele de interviuri și cu poezia”în timp ce scriitorul Robert Șerban și-a amintit cum „Am venit în Timișoara în urmă cu 32 de ani, ca tânăr student al Universității Politehnica, pe care am absolvit-o cu brio în 1995. E o provocare să scrii despre orașul de care te-ai îndrăgostit, dar am acceptat-o cu plăcere. Am scris 14 poeme despre Domnișoara Timișoara, pentru că așa am perceput-o, mereu proaspătă, ofertantă, în care ai mereu ceva de descoperit, ca o cetate, dar care vrea să fie cucerită. Iar Politehnica și Muzeul Banatului, prin acest proiect, exact asta au realizat, un „asediu consimțit”, un asediu modern, iată, cu fel de fel de tehnologii, al unui oraș care asta așteaptă, să îl descoperim, în primul rând noi, cei care trăim în el, dar și al celor din afară, care se raportează la Timișoara ca la o Fata Morgana”.

2022: Cetate - O lume în oglindă: aduce sub reflector literatura și poezia care celebrează Timișoara

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara invită timișorenii și nu numai într-o incursiune în lumea din Timișoara de altădată, îmbinând multiplele povești ale Timișoarei - poveștile patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților, etniilor și locuitorilor – cu tehnologiile de ultimă generație pentru a oferi o experiență complexă, inspirată de istorie și îmbunătățită cu ajutorul lumii digitale.

Selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală sunt îmbinate cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban

Explorarea istorică și literară a cartierului Cetate este dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban despre Timișoara ca oraș al trandafirilor, creat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin activitatea unor dinastii de grădinari. Imaginile de epocă redau activitatea familiei Mühle, o secvență din expoziție fiind dedicată florilor și alta experimentelor științifice, într-o transpunere modernă și tradițiilor timișorene. 

Stație cu stație spre aceeași destinație

Posibilitățile pe care ni le oferă lumea digitală ne permit să „sfidăm” granițele timpului și să  explorăm cultura și patrimoniul orașului nostru, prin mijloace care ne captivează simțurile. Iar anul acesta, proiectul Spotlight Heritage Timișoara ne oferă chiar acest lucru - prin evidențierea cartierului Cetate - O lume în oglindă, cu simțul mirosului, dedicat literaturii, inovației și parfumului trandafirilor! 

Iar prin parcurgerea traseelor și a clădirilor ca locuri în care s-au construit povești, ne conectăm cu oameni din prezent, dar și din trecut și revigorăm conștiința noastră civică. Timișoara face, în această perioadă, pași importanți spre conștientizarea colectivă a nevoii de cultură, sprijinind toți actorii din viața orașului, indiferent de rolul lor, să redescopere aspecte ale vieții lor citadine. 

Intervenții LIVE din cartierul Cetate cu detalii despre punctele emblematice

Tot în cadrul vernisajului, timișorenii au fost invitați să descopere expoziția stradală cu cele 18 panouri informative din cartierul Cetate, alături de experții de la Muzeul Național al Banatului și ai Facultății de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timișoara, care au avut intervenții LIVE din Piața Unirii și Piața Victoriei,, de unde au împărtășit detalii mai puțin cunoscute despre clădirile și monumentele din patrimoniul timișorean.

Aplicațiile web și mobile - descoperite printr-o masă interactivă și tablete

Componentele digitale ale proiectului Spotlight Heritage Timișoara au fost descoperite în cadrul expoziției printr-o masă interactivă și mai multe dispozitive mobile care le-au demonstrat timișorenilor cum pot „călători” în atmosfera Timișoarei vechi cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată, cum pot accesa multiplele povești din cartierul Cetate online, pe https://spotlight-timisoara.eu/ și cum pot contribui cu propriile povești la crearea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și cartierului cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.

Despre proiectul Spotlight Heritage Timișoara

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

Patrimoniul sub reflectoare invită populația Timișoarei și vizitatorii într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale - pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată - și al unei expoziții muzeografice ce are loc la sediul Muzeului Național al Banatului, precum și în locuri semnificative din cartiere, sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor”. Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor care vor fi prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic în expoziție. Poveștile din cadrul Spotlight Heritage Timișoara sunt: Iosefin (AUZUL, 2019), Elisabetin (TACTILUL, 2020), Fabric (VĂZUL, 2021), Cetate (2022),  Giroc (2023), Poveștile clădirilor istorice din Timișoara, (Rectorat UPT, 2019), ale operelor de artă publice (ArtTM 2018-2022), ale comunităților (evrei, 2019), ale inovațiilor tehnice (2020). 

Având ca temă Mirosul, anul 2022  este dedicat poveștilor din cartierul Cetate, cu punctele emblematice - Bastionul Maria Theresia, Catedrala romano-catolică „Sfântul Gheorghe”, Piața Unirii și monumentul Sf. Treimi, Episcopia și Catedrala ortodoxă sârbă, Banca de Scont (palatul Max Steiner) din Piața Unirii, Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Palatul Brück, Dicasterialul - Judecatoria Timisoara, Biserica lutherană, Biblioteca Academia Române, filiala Timișoara, Sinagoga din Cetate, Spitalul Militar și fostul spital civil, Biserica greco-catolică, Primăria Veche și monumentul Sf. Maria, Cazinoul și garnizoana din Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Clădirea Operei și a Teatrelor, Palatul Lloyd ( Rectoratul Politehnica), Șirul palatelor din Piața Victoriei, Catedrala mitropolitană ortodoxă română – Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, Complexul Piariștilor, Parcul Rozelor, Muzeul tehnic al UPT – Experimentarium, Vila Kimmel / Institutul Francez Timișoara - unde amintirile din istoria orală vor fi valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, coordonat de prof.univ.dr. Smaranda Vultur, împreună cu selecția de texte literare culese de asist.univ.dr. Roxana Rogobete și îmbinate cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban. 

Componentele digitale ale proiectului - aplicațiile mobile și site-ul web dispun de următoarele secțiuni:

Repere - date și informații de patrimoniu cultural și istoric, mapate geografic, fotografii și filme, cu recunoaștere clădiri prin realitate augmentată (cu informații și poze vechi suprapuse), imagini 360

Secvențe - Viața cartierului Cetate din Timișoara este ilustrată prin selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, dar și cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban. Toate au fost selectate pentru a oferi un fundal istoric, social și cultural celor 24 stații din cartier prezentate în expoziția clasică din mansarda bastionului Theresia, expoziția stradală cu 18 panouri și expoziția digitală  (pagina web și aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată) -  care conține 24 de stații cu imagini vechi și noi ale clădirilor și punctelor emblematice, video și imagini 360, precum și opțiunea ca atunci când utilizatorii se află în proximitatea punctelor emblematice, aceștia pot vizualiza vechea imagine a clădirilor, suprapusă pe cea nouă cu ajutorul aplicațiilor de realitate augmentată, creându-se astfel sentimentul de „călătorie în trecut”.

Comunitate - informații din istoria cartierelor, a comunităților, etniilor, organizațiilor care au fost sau sunt prezente în cartier

Povestea ta - utilizatorii pot să adauge propriile povești personale, comentarii, poze, video

Evenimente - evenimentele din expoziții, tururi ghidate și virtuale, teatru de stradă, happening-uri, spectacole de dans și instalații digitale, cu implicare activă a studenților și cetățenilor, cu expoziții digitale cu XR și povești digitale în străinătate

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.
Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv 
Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV 
Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
Twitter: @spotlight_TM21
Instagram: @spotlight_tm

 
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
„Cartierul Cetate - O lume în oglindă”
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +