Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Conferința Internațională ICNcT 2018, sub semnul lui Aurel Nanu

 
 
Conferința Internațională ICNcT 2018, sub semnul lui Aurel Nanu

„pionierul” tehnologiilor neconvenționale din România

4 Octombrie 2018

 

 

 

 

 

Sub egida Academiei de Științe Tehnice din România, Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Asociația Română de Tehnologii Neconvenționale, au organizat, în perioada 4-6 octombrie 2018, Conferința Internațională de Tehnologii Neconvenționale - ICNcT 2018.

Conferința face parte din cea mai reprezentativă galerie de manifestări științifice globale de acest gen și are o tradiție de 47 de ani în lumea științifică. Ediția a XIX-a 2018 a abordat contextul actual în care nanotehnologiile reprezintă viitorul planetei, iar importanța lor în dezvoltarea economică a regiunilor este considerată determinantă.

În prima zi au avut loc acțiuni comemorative la 1 an de la decesul profesorului emerit dr.ing. dr.doc.ș.t.dhc. Aurel Carol Nanu (23 mai 1921 - 4 octombrie 2017), „pionierul” tehnologiilor neconvenționale din România. Cu această ocazie a avut loc o Adunare Generală comemorativă în sala 193 din Facultatea de Mecanică a UPT, căreia i s-a atribuit numele „Aurel Carol NANU”. A fost o întâlnire de suflet, în care cei prezenți, mulți dintre ei foști colegi, studenți sau pus și simplu prieteni, și-au exprimat recunoștința și au împărtășit amintiri legate de profesorul Aurel Nanu, mentorul a generații întregi. Un moment emoționant în cadrul întâlnirii a fost interpretarea  pe care corul Lira, condus de Camelia Condescu, a dat-o rugăciunii Tatăl Nostru.

Personalitate ştiinţifică de prim rang, inconfundabilă pe plan naţional şi internaţional, profesorul Aurel Nanu este un nume de referinţă a tehnologiei materialelor. Începând cu anul 1924, disciplina de Tehnologia materialelor se studiază pornind de la şcoala de tehnologie din Timişoara, iar după 1965 predarea acestei discipline se face având la bază cursul profesorului Aurel Nanu, care a imprimat o nouă concepţie, fenomenologică, în tehnologia materialelor, contribuind decisiv la ridicarea acesteia la rang de ştiinţă. A condus şi finalizat, în cei peste patruzeci de ani, numărul record de peste 80 de teze de doctorat, autorii obţinând titlul de doctor în ştiinţe tehnice.

O valoare adăugată a fost acordată evenimentului academic prin cooptarea în comisia științifică internațională a unor personalități remarcabile din domeniul tehnologiilor neconvenționale. Lucrările prezentate în cadrul Conferinței vor fi publicate în publicația științifică „Nonconventional Technologies Review" (www.revtn.ro), indexată în mai multe baze de date internaționale.

 
Conferința Internațională ICNcT 2018, sub semnul lui Aurel Nanu
Conferința Internațională ICNcT 2018, sub semnul lui Aurel Nanu
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2019 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +