Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Evaluarea calității apelor de suprafață

 
 
Evaluarea calității apelor de suprafață

Un proiect transfrontalier coordonat de UPT

19 Noiembrie 2019

 

 

 

 

 

Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în 18 noiembrie 2019, conferința de lansare a unui nou proiect transfrontalier România - Serbia pe linia protecției mediului. După ce, nu cu mult timp în urmă, era lansat proiectul transfrontalier privind migrația insectelor, acum a avut loc lansarea unui proiect privind calitatea apelor de suprafață.

Intitulat „Studii academice privind calitatea apelor de suprafață în rezervațiile naturale transfrontaliere relevante Djerdap / Parcul național Porțile de Fier și rezervația naturală Carska Bara; cu diseminarea rezultatelor în workshopuri de conștientizare a problematicii de mediu”, proiectul, în valoare de circa 630.000 de euro, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Universitatea din Belgrad, Facultatea Tehnică din Bor, Asociația Pro-Mehedinți și Asociația Civică „Village” – Mișcarea pentru Dezvoltare Rurală din Zlot, este finanțat prin programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg - IPA CBS Romania - Serbia.

Activitățile proiectului se desfășoară pe o durată de 18 luni iar pe lângă dotarea celor două universități cu echipamente de cercetare de înaltă rezoluție, echipa de cercetători are ca principal obiectiv analiza calității apelor de suprafață pe Dunăre, în aria rezervație naturale Porțile de Fier / Djerdap, în cea mai nouă deltă a Europei - Delta Nera, în rezervația naturală Carska Bara precum și alți afluenți ai Dunării.

Cele două asociații partenere au ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare a tinerelor generații de pe ambele părți ale frontierei cu privire la nevoia imediată de a proteja patrimoniul natural remarcabil al regiunii, precum și creșterea gradului de conștientizare a comunităților locale cu privire la beneficiile utilizării durabile a resurselor naturale și protecția mediului.

Managerul proiectului este conf.dr.ing. Ioan Laza, directorul Departamentului MMUT din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Pe lângă reprezentanții instituțiilor partenere, la conferința de lansare a proiectului au participat, în calitate de invitați, consulul general al Serbiei la Timișoara, Vladan Tadic, și deputatul minorității sârbe în Parlamentul României, Slavoliub Adnagi (absolvent al Facultății de Mecanică din UPT), care au vorbit despre importanța dezvoltării de proiecte în comun, respectiv despre necesitatea protejării mediului și a combaterii poluării.

 
Evaluarea calității apelor de suprafață
Evaluarea calității apelor de suprafață
Evaluarea calității apelor de suprafață
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +