Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Facultatea de Construcții din cadrul UPT, cea mai bună din țară

 
 
Facultatea de Construcții din cadrul UPT, cea mai bună din țară

domeniul de studii Inginerie Civilă cu o tradiție de aproape 80 de ani și cu o largă recunoaștere națională și internațională

22 Ianuarie 2021

 

 

 

 

Domeniul de studii Inginerie Civilă din cadrul Facultății de Construcții, Universitatea Politehnica Timișoara, cu o tradiție de aproape 80 de ani și cu o largă recunoaștere națională și internațională, a fost clasificat pe primul loc din țară, în baza unei evaluări comparative a universităților pe domenii de studii, realizată în 2020 de Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Școala Politehnică din Timișoara și-a creat prestigiul de care se bucură astăzi și locul de frunte pe care îl ocupă pe plan național și internațional și datorită dăruirii de care, de-a lungul vremii, au dat dovadă profesorii săi. Încă de la înființare, aici au venit să predea cadre didactice de înaltă ținută profesională, ingineri din industria aflată în plină înflorire în zonă, care s-au angajat cu toată hotărârea în edificarea unei școli pe măsura năzuințelor și a spiritului Timișoarei, spirit ce avea să pătrundă, așa cum spunea și Regele Ferdinand, între zidurile primei instituții de învățământ superior din vestul țării.

Dacă astăzi Politehnica se poate lăuda și cu „zidurile”, spiritul a existat cu mult înaintea acestora. Iar toate greutățile începutului au putut fi învinse prin calitatea excepțională a cadrelor didactice, a căror prestație academică de înaltă ținută au propulsat Politehnica timișoreană printre valorile instituționale perene ale României. Au fost profesori care au creat în jurul lor adevărate școli în domeniile lor, multe dintre ele în premieră națională. Iar în aceste școli s-a format o pleiadă de studenți eminenți, care au dus mai departe tradiția.

Una dintre aceste școli este și cea de Construcții, prin înființarea căreia s-a realizat și visul pentru care profesorul, inginer și arhitect Victor Vlad, unul din ctitorii de marcă ai Școlii Politehnice militase aproape 20 de ani. Facultatea de Construcții din cadrul Politehnicii timișorene s-a înființat prin Decretul Lege nr. 3134/11 din noiembrie 1941, cu specializarea Construcții civile și industriale.

Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara a cunoscut o continuă dezvoltare și diversificare, în special după reforma învățământului din 1948. Cadre didactice cu înaltă prestanță academică au adus prestigiul facultății, creând și adevărate școli în domeniul Ingineriei Civile: Pompiliu Nicolau - construcții hidrotehnice, Nicolae Maior si Laurențiu Nicoară –infrastructuri pentru transporturi, Dan Mateescu - construcții metalice, Constantin Avram - beton armat. Și în prezent, Facultatea de Construcții din cadrul UPT are o serie de cadre didactice de valoare, cu recunoaștere internațională, membri ai Academiei Române sau ai Academiei de Științe Tehnice din România, membri în diverse structuri internaționale în domeniu.

Ca atare, nu este o surpriză desemnarea domeniului de studii Inginerie Civilă din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara ca fiind pe primul loc în țară, potrivit unei propuneri de evaluare comparativă a universităților pe domenii de studii, realizată în 2020 de Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în baza unui set de indicatori relevanți, care au vizat: calitatea resursei umane, impactul si performanța activității științifice, fondurile atrase pentru cercetarea științifică, capacitatea instituțională si de cercetare.

De asemenea, nu este o surpriză nici faptul că, începând cu anul 2017, a existat o creștere continuă a numărului de studenți la nivelul anului I studii de licență din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara (cu 17% în 2018, 48% în 2019, respectiv cu 83% în 2020). În anul 2020, admiterea la Facultatea de Construcții a reprezentat cea mai mare creștere din UPT.

Sectorul construcțiilor s-a dezvoltat în mod deosebit în România în ultimii ani. În plină perioadă de criză pandemică, volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele 11 luni din 2020 cu peste 16%. Un factor semnificativ a fost și legislația stimulatoare în domeniul salarizării, unde, la fel ca pentru domeniul IT, angajații din sectorul construcțiilor beneficiază de facilități fiscale cu începere din anul 2019.

Perspectiva anilor 2021-2027 este deosebit de favorabilă pieței construcțiilor, având în vedere și proiectele existente în domeniul infrastructurii, stimulate și de fondurile Uniunii Europene puse la dispoziția României în această perioadă.

 
Facultatea de Construcții din cadrul UPT, cea mai bună din țară
Facultatea de Construcții din cadrul UPT, cea mai bună din țară
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +