Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In memoriam Tiberiu Mureșan

 
 
In memoriam Tiberiu Mureșan

Lansare de carte

14 Ianuarie 2019

 

 

 

 

 

Un eveniment de suflet a avut loc luni, 14 ianuarie 2019, în amfiteatrul K1 al Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara - lansarea volumului ”In memoriam Tiberiu Mureșan”. Arhiva sentimentală a UPT se îmbogățește astfel cu o nouă apariție editorială dedicată memoriei unuia dintre pionierii școlii de electronică din România.

La redactarea volumului și-au adus contribuția mai mulți autori. Foști doctoranzi, colegi, profesori au scris paragrafe sau capitole în care au evocat momente din viața lui Tiberiu Mureșan sau amintiri legate de renumitul profesor. Lansarea cărții și evocarea memoriei distinsului profesor a avut loc în organizarea Fundației Politehnica, a Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și a Departamentului de Electronică Aplicată din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

Profesorul Tiberiu Mureșan este unul dintre fondatorii şcolii de electronică din Timişoara, un adevărat „pilon” al Facultăţii de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, care îi datorează enorm, un model pentru toate generațiile pe care le-a îndrumat.

S-a născut la 11 ianuarie 1933 în Timişoara. A absolvit Liceul C. D. Loga, apoi Şcoala Medie Tehnică de Energie Electrică. A urmat Facultatea de Electrotehnică, devenind inginer în anul 1951. A acceptat propunerea de a deveni cadru didactic la aceeaşi facultate, la disciplina de Electronică industrială, ocupând inițial funcţia de şef de laborator apoi, în 1957, a devenit asistent la aceeaşi disciplină, iar în 1960 a beneficiat de o bursă de doctorat la Universitatea din Brno, Cehoslovacia.

La scurt timp după revenirea în ţară a devenit şef de lucrări, primind spre predare un curs de Electronică industrială, singura disciplină de profil electronic ce se preda pe atunci în facultatea de Electrotehnică. Alături de profesorul Alexandru Rogojan, prof. Tiberiu Mureşan a avut un rol decisiv în înființarea specializării de Electronică în anul 1970, preluând disciplina de Circuite integrate analogice şi digitale, pe care a dezvoltat-o şi predat-o până la pensionare, în 2003 şi după.

A condus doctorate în domeniile electronicii şi roboticii, finalizând 17 teze de doctorat ale absolvenţilor facultăţilor din Politehnică, dintre care 6 stabiliţi în străinătate.

O mare parte a activităţii sale didactice şi ştiinţifice a fost dedicată roboticii, domeniu care în anii ’70 a luat în Timişoara un avânt considerabil, cu priorităţi pe plan naţional. A reuşit să formeze, împreună cu profesorul Francisc Kovacs, de la Facultatea de Mecanică, cel mai mare colectiv de cercetare din Politehnică. Rezultatele remarcabile ale acestui colectiv, condus de prof. Francisc Kovacs şi prof. Tiberiu Mureşan, au fost răsplătite cu Premiul “Traian Vuia” al Academiei Române pe anul 1983.

A desfășurat o bogată activitate de cercetare, cu peste 30 de contracte și granturi de cercetare, inclusiv internaționale, cu Banca Mondială și alte instituții prestigioase, elaborând în același timp și 5 brevete de invenție sau inovație.

Prof. dr. ing. Tiberiu Mureşan a fost decanul Facultăţii de Electrotehnică între anii 1976-1984, şef al catedrei de Electronică Aplicată între 1990-2000, membru al Senatului UPT şi al Consiliului facultăţii timp de peste 25 de ani.

A fost preşedinte al filialei din Timişoara a Asociaţiei Române de Robotică (ARR), membru în mai multe consilii de redacţie ale unor reviste de specialitate din ţară şi străinătate, președinte al secției de atletism a clubului Politehnica timp de 15 ani, membru al IEEE-SUA şi al Asociaţiei Inginerilor (VDI) din Germania.

 
In memoriam Tiberiu Mureșan
In memoriam Tiberiu Mureșan
In memoriam Tiberiu Mureșan
In memoriam Tiberiu Mureșan
In memoriam Tiberiu Mureșan
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +