Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene

 
 
Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene

UPT deschide seria evenimentelor dedicate centenarului

26 Martie 2018

 

 

 

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara și-a făcut o tradiție din a-i onora pe cei care au contribuit, de-a lungul timpului, la dezvoltarea primei instituții de învățământ superior din Banat. În această linie se înscrie și evenimentul de vineri, 23 martie 2018, de omagiere a unuia dintre ctitorii Școlii Politehnice timișorene, profesorul, inginerul și arhitectul Victor Vlad. Evenimentul este primul din seria celor dedicate centenarului Universității Politehnica Timișoara. Iar momentul nu a fost ales întâmplător. Așa cum Marea Unire de la 1918 a favorizat înființarea, în 1920, a Școlii Politehnice la Timișoara, acum, în anul centenarului României, Politehnica timișoreană lansează seria de evenimente dedicate propriului centenar. În cadrul sesiunii omagiale a fost dezvelit bustul celui care, prin proiectele sale arhitecturale, dar și prin implicarea în viața publică, și-a pus amprenta asupra Timișoarei. Bustul profesorului Victor Vlad a fost amplasat la parterul Facultății de Construcții a UPT pe care, de altfel, a și întemeiat-o și al cărei prim decan a fost.

Cu această ocazie, rectorul Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, a prezentat sigla aniversară și logo-ul dedicat centenarului anunțând totodată și o serie de proiecte pe care UPT dorește să le promoveze până la împlinirea a 100 de ani de existență și dedicate tocmai acestui eveniment. Dintre acestea menționăm modernizarea a 100 de laboratoare și înființarea a 10 laboratoare noi, modernizarea a 100 de spații de învățământ, dar și lansarea a 10 noi obiective, acordarea a 100 de granturi pentru tinerii cercetători, a 100 de burse de cercetare pentru masteranzi, 100 de burse de cercetare pentru doctoranzi, încheierea a 100 de acorduri/parteneriate noi cu institute de cercetare și companii, introducerea a 10 programe de studii (licență, masterat, doctorat) în limbi străine – Politehnica International, realizarea unui ciclu de conferințe „Ctitorii Politehnicii timișorene” (cea dedicată lui Victor Vlad fiind doar una dintre ele), un alt ciclu de conferințe  „Absolvenți UPT – cariere de excepție”, dezvelirea unei plăci memorial la Sala Senatului, inaugurarea sălii Pro-memoria, instituirea Zilelor patrimoniului architectonic, instituirea Lunii Facultății (în perioada ianuarie – octombrie 2020), sărbătorirea unui secol de sport la Școala Politehnică timișoreană și lansarea monografiei aniversare, conferința și lansarea volumului „Școala Politehnică – 100 de ani pentru Timișoara”. Bineînțeles, în toată această perioadă vor mai fi și alte „surprize”, care însă vor fi dezvăluite la timpul potrivit.

Despre viața și activitatea lui Victor Vlad au mai vorbit prof.dr.ing. Daniel Dan, prorector al Universității Politehnica Timișoara, care a dezvăluit o serie de aspecte inedite, mai puțin cunoscute publicului larg, prof.dr.arh. Ioan Andreescu, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, care s-a referit în special la arhitectul Victor Vlad și la stilul pe care acesta l-a introdus la Timișoara, dar și ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, care a insistat mai mult pe latura spirituală a personalității lui Victor Vlad. La finalul conferinței, a avut loc festivitatea de dezvelire a bustului lui Victor Vlad, în prezența realizatorului acestuia, sculptorul Aurel-Gheorghe Ardeleanu.

 

Despre Victor Vlad

Poate prea puțin cunoscut publicului larg, profesorul, arhitectul și inginerul Victor Vlad este unul dintre cei care și-au pus amprenta asupra urbei de pe Bega contribuind, prin stilul propriu, la unicitatea arhitecturală a Timișoarei, dată tocmai de diversitatea stilistică.

Victor Vlad face parte din primul corp profesoral al Școlii Politehnice, inițial ca profesor suplinitor, iar din 1926 – ca profesor universitar titular, numit prin decret regal. Încă din 1920 a coordonat acțiunea pentru înființarea unei facultăți de construcții, în 1929 înființând chiar un „Cerc de inițiativă pentru înființarea facultăți de construcții”. Consiliul de Perfecționare Profesională a Școlii Politehnice hotărăște că facultatea este oportună, dar aprobarea Ministerului Educației Naționale vine abia în toamna anului 1941 (Decretul Lege nr. 3134/11). Devine decan al acestei facultăți (1941-1948, respectiv 1956-1961). Din 1948 și până la pensionare va fi șeful Catedrei de Construcții Civile.

A predat de-a lungul deceniilor numeroase cursuri: „Construcţii civile şi procedee de construcţii”, „Urbanism şi ruralism”, „Clădiri civile, industriale şi agricole”, „Arhitectură”, „Organizarea teritoriului” ş.a. S-a pensionat în 1961. A fost distins cu titlul de „Profesor Emerit” al Politehnicii în 1962.

Pe lângă activitatea profesională intensă, s-a implicat și în activitatea socială, contribuind la înființarea Societății sportive a studenților Școlii Politehnice (1920), fiind primul ei președinte. A sprijinit înființarea filialei de zonă a Uniunii Arhitecților din România și a fost președinte al acesteia. A fost membru fondator al Institutului Banat Crișana, creat în 1932 cu scopul studierii zonei de vest a României, pe baze ştiinţifice.

Ca arhitect și om al Politehnicii, concepe, alături de primii doi rectori, sistemul pavilionar care să contureze Campusul Universitar, începând cu clădirile Facultății de Mecanică și ale căminelor studențești cunoscute astăzi ca MV 1 și MV 2. Alături de Duiliu Marcu a contribuit semnificativ la realizarea acestui obiectiv.

Din cele peste două sute de proiecte majore ale arhitectului Victor Vlad ar fi de menționat contribuția la Palatul Administrativ (Prefectura) Timişoara, dar și bisericile ortodoxe din cartierele timișorene Iosefin și Mehala. Tot Victor Vlad este cel care a realizat planul de execuţie al Palatului Băncii de Stat din Timişoara, planul edificiului Comerţului de stat din Reşiţa, Căminul cultural din Igriş, Căminul studenţesc al I.M.F. din Timişoara, planurile unui cămin muncitoresc şi unui teatru în Reşiţa, al unei băi publice în Caransebeş, planul şi execuţia unor blocuri de locuinţe în Timişoara. Nota arhitectonică utilizată cu predilecţie este stilul neoromânesc cu orientare modernă pregnantă.

 
Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene
Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene
Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene
Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene
Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene
Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene
Omagierea lui Victor Vlad, ctitor al Școlii Politehnice timișorene
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +