Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Premiul „Traian Vuia” pentru Științe inginerești 2022

 
 
Premiul „Traian Vuia” pentru Științe inginerești 2022

acordat profesorului Radu Vasiu, de la UPT, la Gala Excelenței Bănățene

14 Decembrie 2022

 

 

 

 

 

Cea de-a IX-a ediție a Galei Excelenței Bănățene, organizată de Consiliul pentru Excelența Timișoarei, reunind Academia Română filiala Timiș și cele patru universități de prestigiu din Timișoara (Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea de Vest și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”), în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România și Asociația „Timisensis” pentru a promova valorile Timișoarei, ale Banatului și ale regiunii de vest, a avut loc sâmbătă, 10 decembrie 2022, reunind pe toți cei care susțin și promovează cultura excelenței.

„Gala Excelenței Bănățene 2022, sau Micul Nobel al Banatului cum a mai fost denumită, marchează nu doar o continuare a valorilor profunde ale Timișoarei și Banatului privind conservarea bunelor tradiții, a performanței oamenilor locului, a excelenței, a îndârjirii de a reuși mai presus de orice, ci rămâne, în primul rând, principalul eveniment care promovează meritocrația în zona de vest a României, în istoria noastră recentă”, a declarat dr. Adrian Bădescu, coordonator al echipei de organizare.

Printre laureații actualei ediții se numără și prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, care a fost răsplătit cu Premiul „Traian Vuia” pentru Științe Inginerești, trofeul fiindu-i înmânat de un alt cadru didactic al UPT, prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, membru corespondent al Academiei Române. Domnul prof. univ. dr. ing. Radu VASIU este o personalitate marcantă recunoscută național și internațional în domeniile: management universitar, realitate virtuală/augmentată, Internet of Things, Tehnologii Blockchain, Tehnologii educaționale avansate, Open Science/Education. În cuvântul de mulțumire, profesorul Radu Vasiu a menționat importanța în dezvoltarea sa a încrederii arătate de universitate și de conducerile ei, încă de la începutul carierei, ceea ce i-a permis implicarea în multiple proiecte internaționale pentru dezvoltarea și inovarea infrastructurii educaționale, de cercetare și administrative a universității, prin crearea de modele și centre sustenabile, toate funcționând și acum: „Acest model de sprijin al tinerilor și de libertate în dezvoltare și inovare continuă și trebuie să fie continuu susținut.”

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a înmânat Premiul Academiei Române unei personalități a vieții universitare și academice timișorene, acad. Păun Ion-Otiman, președintele de onoare al Filialei Timiș a Academiei Române.

Gala Excelenţei Bănățene decernează în fiecare an 10 premii către 10 personalități recunoscute și apreciate ale Banatului și zonei de vest, din 10 arii de activitate, iar laureații ediției 2022 sunt:

 • Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematică, informatică și științele naturii - Prof.univ.dr. Daniela ZAHARIE 
 • Premiul „Traian Vuia” – pentru științe inginerești - Prof.univ.dr.ing. Radu Adrian VASIU
 • Premiul „Petru Drăgan” – pentru științe biologice și biomedicale - Prof.univ.dr. Dorel SĂNDESC
 • Premiul „Gheorghe Ionescu-Sisești” – pentru științe agronomice și medicină veterinară - Prof.univ.dr.ing. Isidora RADULOV
 • Premiul Academiei Române - Acad. Păun-Ion OTIMAN 
 • Premiul „Cornel Olariu” – pentru științe sociale, economie și antreprenoriat - Prof.univ.dr. Alexandru BUGLEA
 • Premiul „Eugen Todoran” – pentru științe umaniste și arte - Prof.univ.dr. Vasile POPOVICI
 • Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performanțe deosebite în educaţie - Prof.dr. Maria ȘTEFĂNIE 
 • Premiul „Solidaritatea. Gheorghe Ciobanu” – pentru responsabilitate social - Asociația LOGS
 • Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timișoarei și a Banatului - Marius Giura / Fundația Culturală Jazz Banat.

Selectarea candidaților se face în cadrul a 10 comisii independente, fiecare comisie fiind formată din cinci membri cu notorietate în domeniul respectiv.

 
Premiul „Traian Vuia” pentru Științe inginerești 2022
Premiul „Traian Vuia” pentru Științe inginerești 2022
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2023 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +