Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rezultate ale preocupărilor la Politehnica Timișoara pentru consumul responsabil și sustenabil de energie

 
 
Rezultate ale preocupărilor la Politehnica Timișoara  pentru consumul responsabil și sustenabil de energie

Rezultate ale preocupărilor la Politehnica Timișoara pentru consumul responsabil și sustenabil de energie

4 Aprilie 2024

 

 

 

 

Studenții politehniști timișoreni demonstrează sensibilitate la problemele de mediu, angajându-se în susținerea țintelor de reducere a amprentei de carbon promovată la scară globală de Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite, care a stabilit că avem nevoie de un efort susținut, atât la nivel de industrii, cât și la nivel personal, pentru a „domoli” schimbările climatice. Campaniile de informare și persuasiune, precum și acțiunile inițiate în cadrul proiectului University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption finanțat prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România au contribuit semnificativ la la identificarea comportamentelor de consum în privința utilităților, manifestat de studenții căminiști, la economisirea unor resurse și la sporirea gradului de înțelegere a nevoii de sustenabilitate în rândul tinerilor studioși. Proiectul este derulat de Fundația Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Quality Management Systems Norvegia având ca beneficiari studenții Universității Politehnica și a cuprins sesiuni de formare pentru studenți și administratorii de cămin, concursuri de mesaje video pe teme de sustenabilitate, un concurs între cămine, intitulat „Căminul – campion al consumului sustenabil”, în urma căruia câștigător a fost desemnat căminul al cărui „locatari” au redus consumul de energie electrică, energie termică și apă, calculat în 2023 comparativ cu anul anterior.

Studiul sociologic, realizat pentru evaluarea schimbărilor de comportament, relevă date importante cu privire la posibilitatea de a influența pozitiv consumurile, cu influență asupra reducerii amprentei de carbon. Proiectul a vizat doar studenții Universității Politehnica Timișoara, dar experiențele acumulate pot servi pentru realizarea de campanii de informare - conștientizare pentru categorii mai ample de populație.

Datele anexate pun în oglindă nivelul de la începutul proiectului, deci „punctul zero” de la care a pornit echipa de proiect și rezultatele obținute după aproape un an de proiect. Categoriile de comportament evaluate se referă la consumul de energie electrică și de apă, respectiv colectarea separată a deșeurilor.

***Anexe***

 

CONSUMUL DE ELECTRICITATE

Graficul evidențiază comparația între loturile de respondenți privind consumul de electricitate, înainte de declanșarea proiectului și nivelul atins ca urmare a implementării proiectului

 

Diferența este de 23.08% în sensul creșterii acțiunilor comportamentale sustenabile în privința consumului de electricitate.

Schimbările sunt, însă, diferențiate. Mai jos sunt prezentate comportamentele modificate semnificativ, respectiv zone în care nu s-au înregistrat schimbări.

Scot din priză aparatele electrice și electronice pe care nu le folosesc

Comportamente nemodificate se referă la: Verificarea numărului de ore de iluminat pe cutiile becurilor înainte de a le cumpăra.

 

CONSUMUL DE APĂ


Diferența este de 44,44% în sensul creșterii acțiunilor comportamentale în consumul sustenabil de apă

Comportamentele modificate în consumul de apă în sens sustenabil, sesizate statistic, sunt: 

  • Contorizarea timpului petrecut zilnic în duș astfel încât să se încadrez între 5 și 10 minute;
  • Folosirea programelor de spălare la o temperatură scăzută (maxim 40 grade)
  • Așteaptă ca mașina de spălat rufe sau vase să fie încărcată complet și apoi să fie folosită

Folosirea programelor de spălare la o temperatură scăzută (maxim 40 grade)

Așteaptă ca mașina de spălat rufe sau vase să fie încărcată complet și apoi să fie folosită

Comportamente nemodificate în sens sustenabil:

Dau apa la maxim atunci când spăl vasele sau alimentele

Deschid robinetele cu câteva minute înainte de a face dușul

 

COMPORTAMENT DE RECICLARE

 

Diferența este de 12,5 % în sensul creșterii acțiunilor comportamentale sustenabile de reciclare.

Comportamentele modificate statistic semnificativ în reciclare în sens sustenabil sunt evidențiate mai jos.

Colectarea uleiul alimentar folosit predarea acestuia la punctele de colectare.

 

 

 
Rezultate ale preocupărilor la Politehnica Timișoara  pentru consumul responsabil și sustenabil de energie
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +