Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT

 
 
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT

Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT

20 Mai 2022

 

 

 

 

Sute de persoane, cadre didactice, studenți, absolvenți ai UPT, personalități, reprezentanți ai lumii artistice, iubitori de artă au participat joi, 19 mai 2022, la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art, unul dintre cele mai frumoase centre culturale din România, creat de Universitatea Politehnica Timișoara și organizația artistică META Spațiu. Este o premieră nu doar pentru Timișoara, ci și pentru România, fiind prima inițiativă care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere.

În cadrul evenimentului inaugural, directorul centrului, Mirela Stoeac-Vlăduți, a declarat că „este concretizarea unui proiect la care lucrăm de câțiva ani, a unei viziuni pe care am reușit, alături de UPT, să o punem în operă. Programul centrului va fi focusat pe promovarea artei contemporane și pe crearea unui cadru de colaborare între domenii aparent contrastante, dar care interferează la un nivel foarte profund. Am pregătit, pentru anul acesta, un program dinamic și interesant, expoziții cu artiști valoroși și evenimente conexe pentru toate categoriile de public: de la cursuri special adaptate pentru copii, lansări de carte, proiecții de film, concerte etc. Ne dorim ca MV sci-art să fie locul de care comunitatea locală se va simți conectată și un punct de interes în ecosistemul cultural european și nu numai”.

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat că „e un spațiu al Politehnicii în care, e una din puținele situații, majoritatea nu sunt ingineri, dar cred că asta îl face cu atât mai important. Zona MV-urilor are un istoric lung în Politehnică, de aproape 100 de ani, și este cunoscut de aproape toată lumea, indiferent dacă sunt sau nu absolvenții noștri, ca un spațiu de distracție și socializare. Este foarte important și faptul că acest spațiu va rămâne. Nu este doar o construcție pentru anul 2023, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, ci și mult după aceea, reflectând și latura culturală pe care Politehnica o susține”, adăugând că „implicarea Universității Politehnica Timișoara în susținerea Timișoara 2023 este una importantă, iar scopul principal este de a crea oportunități pentru studenți, atât în ceea ce privește dezvoltarea profesională, cât și cea individuală. Cred că MV sci-art le va oferi oportunitatea de a descoperi lucruri noi, interesante, inovative și chiar de a participa în proiecte care le facilitează întâlnirea cu alte zone de interes, precum este arta contemporană”.

Prezent la eveniment, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat: „E impresionant și vă felicit pentru ceea ce ați realizat aici. Se înscrie într-un proces de deschidere a Politehnicii, de integrare în viața orașului, pe care îl salut și de care avem mare nevoie. Faptul că deschideți aceste spații pentru timișoreni, cu facultățile se implică în viața economică a orașului, dar și, de acum înainte, în viața culturală, este foarte valoros. Această întâlnire între știință, tehnologie și artă a fost deja și o parte importantă a candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, și este baza puterii inovatoare a orașului”.

Nu în ultimul rând, arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara, cel care s-a ocupat de amenajarea spațiului, a menționat că „planurile privind dezvoltarea arhitecturală a spațiului nu se încheie odată cu această deschidere, ci include o viziune pe termen lung și pentru grădina din zonă. MV sci-art este situat în complexul gândit de arh. Duiliu Marcu acum o sută de ani, iar grădina are un rol aparte. Ne propunem să dinamizăm complexul UPT, care este nu doar un loc important pentru Timișoara și timișoreni, ci și unul dintre cele mai frumoase campusuri din țară. Noi, cei de la Facultatea de Arhitectură, avem de câțiva ani preocuparea aceasta, de a valoriza patrimoniul Politehnicii, care este unul important pentru oraș”.

Cei prezenți au avut ocazia de a vizita și patru expoziții, ale artiștilor Josépha Blanchet, Cosmin Haiaș, Dan Perjovschi și George Roșu:

Josépha Blanchet | Lacurile sunt reflecțiile viselor noastre

Expoziția, compusă dintr-o serie de imagini fotografice și lucrări video, cercetează teme legate de transformările inerente și de inversia structurilor și suprafețelor. Inversia notabilă este, desigur, figura feminină nu ca obiect sexual fetișizat, ci ca subiect în conflict, ce plutește și agonizează într-un spațiu lipsit de gravitație. Prin îmbinarea a numeroase perspective și tărâmuri spațiale într-unul singur, artista prezintă corpul feminin prins în numeroase realități paralele, de la peisaje pastorale la împrejurimi pustii. Suprafața fotografică este, de fapt, o imagine pictorială pătrunzătoare, construită în straturi intense ce oferă tridimensionalitate imaginii și o perspectivă profundă. Josepha prezintă aceste juxtapoziții cu conștiință de sine, folosind straturi digitale în aceeași manieră pe care o folosește și în pictură, explorând și disipând limitele fragile ce separă pictura de fotografie și video. Fiecare scenă figurativă spectrală e bogată atât în informație afectivă cât și în abordare structurală, și totuși zăbovește melancolic în ambiguitate și ambivalență estetică.

Cosmin Haiaș | I see nothing

Cosmin Haiaș deconstruiește, adaugă, transformă. Lucrările sale sunt compoziții care combină tehnici multiple și concepte, aparent antagonice, dar profund metaforice, înrădăcinate în cunoașterea artistică și cea științifică. Artistul este el însăși un hibrid, exponențial atât pentru zona ingineriei (fiind absolvent al Universității Politehnica din Timișoara și inginer), cât și pentru domeniul artistic (cu un doctorat în artele vizuale și cu numeroase expoziții naționale și internaționale). Acest tip de gândire care determină practica sa artistică este ceea ce numea filosoful francez Gilles Deleuze o interferență a domenilor, pe principiul co-existenței și transdiciplinarității. În cadrul evenimentului “I see nothing”, artistul prezintă două lucrări în care regăsim fascinația sa pentru întrebări filosofice esențiale – „De unde venim?”, „Încotro ne îndreptăm?”, „Care este scopul nostru” – precum și modul său critic și meditativ de a observa lumea și de a trasa noi moduri de a o privi. Între distopie și tehno relicve, lucrările prezentate fac apel la sensibilitate, la auto-analiză și reflecție personală, privitorul fiind provocat să se lase imersat în acest mediu, în care interpretările se ascund sub multiple straturi vizuale și conceptuale și așteaptă să fie descoperite.

Dan Perjovschi | Newspaper insert

Într-un moment de incertitudine, în care riscul desensibilizării este real, desenele lui Dan Perjovschi publicate în ziarul timișorean Banatul azi au impactul direct și imediat al mesajului - simultan vizual și textual - că trebuie să menținem vie atenția asupra acțiunilor inumane ale Rusiei asupra Ucrainei. Insertul său în publicație devine, în acest fel, o știre actuală și urgentă, ce readuce la ordinea zilei un subiect important, care ar trebui să ne privească pe toți, dar care se diluează pe zi ce trece în percepția publică.

*Acțiunea artistică face parte din seria “Weapons of mass construction” realizată de centrul cultural MV sci-art pentru susținerea refugiaților ucraineni din România.

George Roșu | No tank you

“No tank you”, expoziția artistului George Rosu din cadrul MV sci-art este o reacție comentariu la situația actuală – războiul din Ucraina și instabilitatea globală cauzată de acesta. Intervenția în spațiu generează un dialog și o legătură necesare între spațiul instituției, cel al galeriei și spațiul public, și în același timp articulează una dintre principalele direcții/deschideri ale unui program expozițional, educațional și curatorial în proces de coagulare. Imagini simbolice care comunică și astfel generează atitudini, laconice, în cheie ironică, incomode dar nu agresive, desenele lui George Roșu atrag atenția asupra unor evenimente și realități sociale și politice dar și asupra propriei identități și poziționări, aflate la rândul lor într-o interogare constantă.

Tot cu ocazia inaugurării, a avut loc un concert al artistului Newgotti.

MV sci-art va aduce un plus ecosistemului cultural timișorean și după momentul Timișoara 2023, fiind o inițiativă pe termen lung ce implică și parteneri internaționali precum universitățile din Oslo și Trondheim (Norvegia), Universitatea din Belgrad (Serbia) și Universitea Tehnică din Kosice (Slovacia). Se configurează, astfel, un program local solid, cu accent pe inovarea artistică și științifică, în care UPT și META Spațiu contribuie activ la consolidarea industriei creative a orașului.

Centrul MV sci-art este un proiect complex de co-adaptare, co-producție și cooperare, care înglobează o viziune unitară asupra specificului actual al orașului (tehnic și industrial) și asupra perspectivelor viitorului (industrial-creativ), produs de artiști vizuali, cercetători științifici, studenți și specialiști din organizațiile partenere, bazat pe colaborarea dintre profesioniști din domenii aparent autonome, dar care, la un nivel imperceptibil, sunt interconectate. Scopul principal al acestuia este de a face vizibile procese și conexiuni necesare, evidente, dar greu accesibile la acest moment, nu doar punerea în scenă a unor produse culturale care combină cunoașterea științifică și pe cea artistică, ci și dezvăluirea proceselor care stau la baza acestei legături. Aceste forme de colaborare vor alcătui o platformă deschisă cercetării, învățării și experimentului, în care participanții au posibilitatea de a participa activ la propunerile și laboratorul de proiecte.

Premisa principală a programului este una proiectivă, formatoare, beneficiarii fiind în primul rând studenții și tinerii artiști. Intersecția dintre artele vizuale, tehnica și tehnologiile aplicate și științe este definitorie pentru cultura vizuală actuală. Cu toate acestea, instrumentarul și vocabularul specifice sunt o provocare iar perioada de formare atât pentru studenții de la arte cât și pentru cei de la Politehnică tinde să urmeze modelul specializării închise, care exclude hibridizările sau le cultivă într-o măsură insuficientă.

Necesitatea formării în vederea descoperirii și aplicării unor astfel de forme hibride se regăsește dincolo de zona de interes cultural artistic și devine una din cele mai eficiente modele - argumentabil unicul model viabil - pentru identificarea de soluții la nivel global - economic, urban, social și educațional, în domenii care au aplicabilitate și impact în multiple aspecte ale vieții. Pornind de la aceste premise și în continuarea unei tradiții importante, definitorii pentru Timișoara dar și pentru inovarea limbajului vizual, asociația META Spațiu și Universitatea Politehnica Timișoara au realizat un parteneriat prin care arta și știința se vor întâlni într-un spațiu al anticipației și al viitorului.

 
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
Sute de persoane la inaugurarea Centrului de știință și artă MV sci-art de la UPT
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2022 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +