Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comunicat - Un profesor de la UPT a condus juniorii României către medalii de aur la Balcaniada de Matematică

 
 

Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2019 a adus locul I pe țări pentru România, cu cinci medalii de aur și una de argint. Societatea de Științe Matematice din România a anunțat că țara noastră a ocupat locul I cu 219 puncte din 240 posibile. Lotul României a fost pregătit și condus de Andrei Alex Eckstein de la Universitatea Politehnica Timișoara, în calitate de team leader, alături de Dănuț Arama de la Colegiul Național „Costache Negri” din Târgu Ocna (deputy leader) și Cristian Lazăr de la Colegiul Național din Iași (observer).

Cea de-a 23-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori 2019 (JBMO 2019) s-a desfășurat în perioada 20-25 iunie 2019 la Agros, în Cipru. JBMO este o competiție anuală dedicată elevilor din zona balcanică pasionați de matematică și care la momentul concursului nu au încă 15 ani și jumătate.

La JBMO 2019 au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia și o echipă formată din 4 elevi din Muntenegru, precum și echipe din țări invitate: Arabia Saudita, Azerbaidjan, Croația, Ecuador, Franța și Kazahstan.

Team leader-ul echipei, profesorul Andrei Alex Eckstein, este angajat la Departamentul de Matematică al UPT, însă are de mulți ani activități și în cadrul învățământului preuniversitar, el ocupându-se de pregătirea lotului României și în anii trecuți. El este redactor șef la Revista de Matematică din Timișoara (revistă înființată de Traian Lalescu în 1921, imediat după înființarea Universității Politehnica), membru în juriul principalelor concursuri locale, regionale și naționale de matematică, colaborator al mai multor reviste de matematică, membru în comisiile de elaborare a subiectelor pentru diverse concursuri regionale și naționale. A participat la pregătirea și selecționarea lotului național de juniori pentru Olimpiada Balcanică, din 2010, fiind deputy leader și leader al echipei României la Balcaniada de Matematică începând din 2011.

 
 
Ultima actualizare: 2019-06-26
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +