Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comunicat - Vernisaj virtual al expoziției: „Patrimoniul sub reflectoare"

 
 

Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”

 

Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning împreună cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii organizează vineri, 13 noiembrie, ora 11:00 ONLINE, vernisajul virtual al expoziției „Patrimoniul sub reflectoare - Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”. În cadrul evenimentului vor fi lansate expoziția de la Bastionul Theresia, expoziția stradală cu cele 16 locații emblematice din cartierul Elisabetin, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală, prin care timișorenii și nu numai sunt invitați să descopere multiplele povești ale Timișoarei prin prisma lumii lui Netti dr. Diel – o lume în care istoria este transpusă virtual cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara invită timișorenii și nu numai într-o incursiune în lumea din Timișoara de altădată, îmbinând multiplele povești ale Timișoarei - poveștile patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților, etniilor și locuitorilor – cu tehnologiile de ultimă generație pentru a oferi o experiență complexă, inspirată de istorie și îmbunătățită cu ajutorul lumii digitale.

Anul 2020 are ca temă Tactilul și aduce sub reflector poveștile și atmosfera din cartierul Elisabetin, care vor fi redate din perspectiva lui Netti dr. Diel, ale cărei amintiri extrase din fragmentele manuscrisului „Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brînzeu vor contribui la ilustrarea atmosferei din viața cotidiană a cartierului de altădată.

Participarea este gratuită iar înscrierile se fac completând formularul: https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_mWTGSpXcSEm_DiIBfIJ9CA

Gazdele vernisajului vor fi dr.ing. Diana Andone și conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan – Universitatea Politehnica Timișoara, Marius Cornea – Muzeul Național al Banatului și Simona Neumann - Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Participanții sunt invitați la un tur virtual al expoziției de la Bastionul Maria Theresia, în cadrul căreia o colecție de exponate din perioada „Belle Époque” și interbelică vor ilustra viața cotidiană publică și intimă din Timișoara veche, readus la viață printr-o cină festivă din secolul al XIX-lea denumită „masa lui Netti Diel” care reunește o serie de personaje – protagoniști ai vieții culturale din Elisabetin de altă dată, fiind martori la un dialog de epocă, multicultural printr-o narațiune a prof. dr. Pia Brînzeu.

Tot în cadrul vernisajului virtual, timișorenii sunt invitați să descopere expoziția stradală cu cele 16 panouri informative din cartierul Elisabetin alături de experții de la Muzeul Național al Banatului, care vor avea intervenții live din fața punctelor emblematice ale cartierului, împărtășind povești și detalii istorice mai puțin cunoscute despre clădirile și monumente din patrimoniul timișorean.

Echipele Centrului de e-Learning și Centrului Multimedia din cadrul UPT vor prezenta componentele digitale ale proiectului de la o masă interactivă și dispozitive mobile și le vor arăta timișorenilor cum pot „călători” în atmosfera Timișoarei vechi cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată, cum pot accesa multiplele povești din cartierul Elisabetin online, pe https://spotlight-timisoara.eu/ și cum pot contribui cu propriile povești la crearea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și cartierului cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. 

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning și Centrul Multimedia realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.

Proiectul face parte din seria de activități dedicate aniversării primului veac de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100.

Aplicația Spotlight Timișoara poate fi descărcată:

 
 
Ultima actualizare: 2020-11-09
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +