Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comunicat - Experimentarium TM, primul laborator interactiv de fizică din România, împlinește 10 ani

 
 

Experimentarium TM, laboratorul interactiv de fizică inaugurat în premieră la Timișoara, în Parcul Rozelor, o adevărată „școală altfel”, la care oricine are acces, creat cu scopul de a dezvolta interesul pentru știință al elevilor, împlinește, în 21 aprilie 2021, 10 ani de la inaugurarea oficială. Găzduit într-un spațiu generos, de peste 800 mp, pus la dispoziție de Universitatea Politehnica Timișoara, Experimentarium TM oferă tuturor celor interesați peste 350 de experimente variate, ce ilustrează principalele fenomene și legi ale fizicii, dar nu repetă experimente descrise în manualele școlare. Experimentele au capacitatea de a capta atenția și interesul vizitatorilor, indiferent de vârsta acestora, datorită modului interactiv în care sunt prezentate, surprizelor care apar pe alocuri, aparentei magii și contradicțiilor logice care le însoțesc.

După 9 ani de activitate interactivă, cu grupuri de vizitatori din mediul școlar și universitar, din ţară și din majoritatea ţărilor europene, însumȃnd cca 40.000 de vizitatori, în ultimul an activitatea s-a desfășurat în grupuri reduse, cu respectarea condiţiilor de distanţare și în mediul on-line. Acum, respectȃnd cerinţele înăsprite impuse, activitatea se desfășoară exclusiv online, pe pagina de Facebook Experimentarium TM.

Pentru a marca cei 10 ani de activitate, pagina de Facebook Experimentarium TM a reamintit evenimente memorabile petrecute de la inaugurare pȃnă în prezent: deschiderea oficială, vizitele unor personalități, premiile și medaliile obținute de-a lungul timpului, vizitele grupurilor de elevi, evenimentele de popularizare a științei organizate, cursurile și concursurile desfășurate etc.

Centrul Experimentarium TM își propune să facă știința mai vizibilă, mai palpabilă și mai accesibilă, prin metode de învățare sintetizate sub deviza „experimentează tu însuți”. Instrumentele și experimentele propuse permit participanților să devină exploratori activi, sporind încrederea în capacitatea proprie de a înțelege cum funcționează universul.

Activitatea din centru promovează o cultură a experimentării și colaborării, stârnește curiozitatea, sporește înțelegerea și stimulează idei noi. Prin experimentare, participanții descoperă și conștientizează fenomene și legi fizice.

Vizitatorii pot experimenta cum acționează legile ciocnirii sau mișcarea de precesie, pot vizualiza unde mecanice staționare sau efecte ale curgerii fluidelor, se pot convinge de efectele curentului electric, pot înțelege cum se compun culorile pe ecranul televizorului, se pot deplasa pe o pernă de aer etc.

Centrul Experimentarium TM oferă un cadru avantajos pentru socializare, grupurile de tineri putând petrece împreună ore plăcute, valorificând pasiunea lor comună pentru cunoașterea științifică. În acest centru, părinții, alături de copiii lor, au ocazia să descopere împreună fenomene fizice și să discute împreună cele observate. Laboratorul se înscrie firesc în serviciul educației continue și permanente.

În acest laborator, vizitatorii sunt conduși în lumea experimentelor prin  intermediul unui număr de ghizi-tutori gata să ofere explicații suplimentare sau ajutor în caz de necesitate.

Cel mai nou proiect din cadrul Experimentarium TM este Experimentarium NON STOP. Dezvoltat pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a efectua experimente în afara programului de vizitare, fără a avea nevoie de asistență de specialitate, Experimentarium NON STOP oferă, pentru început, o serie de 9 experimente interactive de fizică. Cele 9 experimente din cadrul acestui proiect sunt poziționate în ferestrele clădirii ExperimentariumTm, Splaiul Spiru Haret nr 1A. Acestea pot fi văzute și acționate din afara clădirii, rând pe rând, singura ustensilă de care e nevoie pentru efectuarea acestor experimente fiind un laser pointer.

 
 
Ultima actualizare: 2021-04-21
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2021 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +