Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comunicat - UPT coordonează un proiect internațional de cercetare legat de fuziunea termonucleară

 
 

Luni, 17 mai 2021, ora 17:00, va avea loc reuniunea online de lansare a proiectului de cercetare internațional AUF CE/MB/045/2021  „Cinétique des cations moléculaires induite par les électrons dans le plasma de bord d’ITER (CiCaM – ITER)” („Cinetica cationilor moleculari indusă de electroni în ITER (CiCaM – ITER)””), care se desfășoară în cadrul Apelului Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Răsărit „Soutien aux structures de recherche et innovation en Europe centrale et orientale – SRI-ECO 2021”.

Proiectul este coordonat de conf.univ.dr. Nicolina Pop, Departamentul Bazele Fizice ale Ingineriei, de la Universitatea Politehnica Timișoara, și se derulează în parteneriat cu Université Le Havre Normandie, Franţa, şi Universitatea de Vest Timişoara.

Proiectul propune un studiu teoretic al ciocnirilor reactive între electroni și cationi moleculari folosind metoda MQDT (Teoria Defectului Cuantic Multicanal), furnizând secțiuni eficace și coeficienți de reacție. Recombinarea disociativă, excitarea ro-vibrațională și disociativă a cationilor moleculari cu electronii sunt procese elementare majore în cinetica și bilanțul energetic al mediilor ionizate, intervenind în plasma de fuziune la pereții reactorului, în astrofizică și în alte medii de interes tehnologic. Calculele numerice se vor efectua pentru cationii biatomici H2+, BeH+ si isotopomerii lor. Scopul este de a furniza informații necesare în aplicatiile legate de energia de fuziune termonucleară controlată magnetic. Colaborarea cu cercetători din Franța amplifică eforturile comune care au dus la publicarea de articole dedicate moleculelor conţinând H, D, T și/sau Be,  extinzând domeniul de energie  al electronului incident.

Proiectul se desfășoară în perioada 1 mai 2021-31 aprilie 2022.

Rezultatele privind selecția proiectelor sunt publicate la adresa:
https://www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/actualites/soutien-aux-structures-de-recherche-et-innovation-en-europe-centrale-et-orientale-resultats-de-la-preselection/

 
 
Ultima actualizare: 2021-05-17
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2021 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +