Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Centrul cultural MV sci-art și-a deschis porțile pentru timișoreni

 
 

Timișoara se poate lăuda, începând de astăzi, cu unul dintre cele mai frumoase centre culturale din România, creat de Universitatea Politehnica Timișoara și organizația artistică META Spațiu. În contextul Timișoara 2023, va deveni, cu siguranță, un reper pentru scena artistică locală, dar și pentru segmentul industriei creative. Începând cu data de 19 mai 2022, ora 19:00, publicul are ocazia de a vizita patru expoziții ale artiștilor Josépha Blanchet, Cosmin Haiaș, Dan Perjovschi și George Roșu. Tot cu ocazia inaugurării, va avea loc un concert al artistului Newgotti, intrarea fiind liberă.

În cadrul conferinței de presă susținute în 18 mai 2022 de către rectorul Universității Politehnica Timișoara – conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, directorul centrului MV sci-art – Mirela Stoeac-Vlăduți și arhictectul Bogdan Demetrescu, a fost făcut public și programul Porous Matter, un proiect câștigat de asociația META Spațiu pe granturile SEE, care va pune bazele cooperării dintre artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile cu profil umanist și cei de la UPT, pentru Timișoara 2023.

„Implicarea Universității Politehnica Timișoara în susținerea Timișoara 2023 este una importantă, iar scopul principal este de a crea oportunități pentru studenți, atât în ceea ce privește dezvoltarea profesională, cât și cea individuală. Cred că MV sci-art le va oferi oportunitatea de a descoperi lucruri noi, interesante, inovative și chiar de a participa în proiecte care le facilitează întâlnirea cu alte zone de interes, precum este arta contemporană”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

La rândul său, Mirela Stoeac-Vlăduți, directorul centrului MV sci-art a declarat că „este concretizarea unui proiect la care lucrăm de câțiva ani, a unei viziuni pe care am reușit, alături de UPT, să o punem în operă. Programul centrului va fi focusat pe promovarea artei contemporane și pe crearea unui cadru de colaborare între domenii aparent contrastante, dar care interferează la un nivel foarte profund. Am pregătit, pentru anul acesta, un program dinamic și interesant, expoziții cu artiști valoroși și evenimente conexe pentru toate categoriile de public: de la cursuri special adaptate pentru copii, lansări de carte, proiecții de film, concerte etc. Ne dorim ca MV sci-art să fie locul de care comunitatea locală se va simți conectată și un punct de interes în ecosistemul cultural european și nu numai”.

Planurile privind dezvoltarea arhitecturală a spațiului nu se încheie odată cu deschiderea de mâine, ci include o viziune pe termen lung și pentru grădina din zonă. „MV sci-art este situat în complexul gândit de arh. Duiliu Marcu acum o sută de ani, iar grădina are un rol aparte. Ne propunem să dinamizăm complexul UPT, care este nu doar un loc important pentru Timișoara și timișoreni, ci și unul dintre cele mai frumoase campusuri din țară”, a menționat arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara.

Cele patru expoziții se vor deschide joi, 19 mai, începând cu ora 19:00.

Josépha Blanchet | Lacurile sunt reflecțiile viselor noastre

Expoziția, compusă dintr-o serie de imagini fotografice și lucrări video, cercetează teme legate de transformările inerente și de inversia structurilor și suprafețelor. Inversia notabilă este, desigur, figura feminină nu ca obiect sexual fetișizat, ci ca subiect în conflict, ce plutește și agonizează într-un spațiu lipsit de gravitație. Prin îmbinarea a numeroase perspective și tărâmuri spațiale într-unul singur, artista prezintă corpul feminin prins în numeroase realități paralele, de la peisaje pastorale la împrejurimi pustii.

Suprafața fotografică este, de fapt, o imagine pictorială pătrunzătoare, construită în straturi intense ce oferă tridimensionalitate imaginii și o perspectivă profundă. Josepha prezintă aceste juxtapoziții cu conștiință de sine, folosind straturi digitale în aceeași manieră pe care o folosește și în pictură, explorând și disipând limitele fragile ce separă pictura de fotografie și video. Fiecare scenă figurativă spectrală e bogată atât în informație afectivă cât și în abordare structurală, și totuși zăbovește melancolic în ambiguitate și ambivalență estetică.

Cosmin Haiaș | I see nothing

Cosmin Haiaș deconstruiește, adaugă, transformă. Lucrările sale sunt compoziții care combină tehnici multiple și concepte, aparent antagonice, dar profund metaforice, înrădăcinate în cunoașterea artistică și cea științifică. Artistul este el însăși un hibrid, exponențial atât pentru zona ingineriei (fiind absolvent al Universității Politehnica din Timișoara și inginer), cât și pentru domeniul artistic (cu un doctorat în artele vizuale și cu numeroase expoziții naționale și internaționale). Acest tip de gândire care determină practica sa artistică este ceea ce numea filosoful francez Gilles Deleuze o interferență a domenilor, pe principiul co-existenței și transdiciplinarității.

În cadrul evenimentului “I see nothing”, artistul prezintă două lucrări în care regăsim fascinația sa pentru întrebări filosofice esențiale – „De unde venim?”, „Încotro ne îndreptăm?”, „Care este scopul nostru” – precum și modul său critic și meditativ de a observa lumea și de a trasa noi moduri de a o privi. Între distopie și tehno relicve, lucrările prezentate fac apel la sensibilitate, la auto-analiză și reflecție personală, privitorul fiind provocat să se lase imersat în acest mediu, în care interpretările se ascund sub multiple straturi vizuale și conceptuale și așteaptă să fie descoperite.

Dan Perjovschi | Newspaper insert

Într-un moment de incertitudine, în care riscul desensibilizării este real, desenele lui Dan Perjovschi publicate în ziarul timișorean Banatul azi au impactul direct și imediat al mesajului - simultan vizual și textual - că trebuie să menținem vie atenția asupra acțiunilor inumane ale Rusiei asupra Ucrainei. Insertul său în publicație devine, în acest fel, o știre actuală și urgentă, ce readuce la ordinea zilei un subiect important, care ar trebui să ne privească pe toți, dar care se diluează pe zi ce trece în percepția publică.

*Acțiunea artistică face parte din seria “Weapons of mass construction” realizată de centrul cultural MV sci-art pentru susținerea refugiaților ucraineni din România.

George Roșu | No tank you

“No tank you”, expoziția artistului George Rosu din cadrul MV sci-art este o reacție comentariu la situația actuală – războiul din Ucraina și instabilitatea globală cauzată de acesta. Intervenția în spațiu generează un dialog și o legătură necesare între spațiul instituției, cel al galeriei și spațiul public, și în același timp articulează una dintre principalele direcții/deschideri ale unui program expozițional, educațional și curatorial în proces de coagulare.

Imagini simbolice care comunică și astfel generează atitudini, laconice, în cheie ironică, incomode dar nu agresive, desenele lui George Roșu atrag atenția asupra unor evenimente și realități sociale și politice dar și asupra propriei identități și poziționări, aflate la rândul lor într-o interogare constantă

 

Contact MV sci-art

www.mvsciart.metacontemporary.ro

contact@metacontemporary.ro

+40 758 014 015
 

 
 
Ultima actualizare: 2022-05-20
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +