Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Conferință finală proiect StartUPT

 
 

În perioada 24.12.2021 – 31.12.2023, Universitatea Politehnica Timișoara, în calitate de coordonator și beneficiar, în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro (Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL), au implementat proiectul StartUPT, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) în cadrul liniei de finanțare „Innotech Student”.. Valoarea totală eligibilă a proiectului StartUPT a fost de 9.280.400,14 lei, din care finanțare nerambursabilă în valoare de 9.190.844,13 lei, și cofinanțarea Beneficiarului și a partenerului de 89.556,01 lei.

Proiectul valorifică experiențele complementare ale celor doi parteneri: o instituție de învățământ superior, cu tradiție în sprijinirea inițiativelor și tehnologiilor inovatoare, și o organizație cu experiență complexă în dezvoltarea programelor de accelerare pentru afaceri (formare, mentorat, finanțare, sprijin în sustenabilitate), prin intermediul unei intervenții care facilitează crearea unui cadru inovator și sustenabil pentru înființarea afacerilor din sectoare economice cu potențial competitiv și crearea a noi locuri de muncă.

Inițiativa StartUPT a combinat eficient atuurile celor două organizații partenere pentru stimularea și dezvoltarea antreprenoriatului creativ, inovativ și sustenabil, formând o comunitate open-source puternică, a cărei membrii sunt încurajați să își transforme ideile în afaceri viabile, prin parcurgerea profesionistă, cu suport integrat, a traseului de prototipare și lansare pe piață a afacerilor membrilor.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de crearea unui cadru inovator și sustenabil, favorabil dezvoltării aptitudinilor antreprenoriale a 341 de studenți în vederea înființării și creării de locuri de muncă în afaceri din sectoarele economice cu potențial competitiv.

În atingerea obiectivului, partenerii proiectului au dezvoltat un mecanism coerent și complementar de susținere a întreprinderilor, pentru a asigura sustenabilitatea lor, mecanism gândit pe 3 piloni:

  1. Mecanism susținere întreprinderi – crearea unui marketplace dezvoltat la nivelul UPT, care funcționează ca o agora pentru dezbaterea ideilor antreprenoriale, unde tinerii antreprenori își pot oferii sprijin reciproc. O altă funcție a acestui marketplace este de a găsi parteneri de cooperare pentru activitățile de antreprenoriat dezvoltate.
  2. Mecanism de susținere a accesului la finanțare pentru antreprenori prin intermediul crowdfundingului. DCG pune la dispoziția proiectului platforma de crowdfundig consolid8 care va sprijinii antreprenorii în derularea campaniilor de crowdfunding pentru finanțarea ideilor antreprenorilor.
  3. Mecanism de promovare a întreprinderilor prin metode digitale – podcast. Promovarea întreprinderilor dezvoltate în cadrul acestui proiect se realizează prin intermediul unui mediu digital și inovator, a cărui utilizare este firească considerând tipologia întreprinderilor dezvoltate prin StartUPT – inovatoare, care dezvoltă produse sofisticate, dezvoltate de un grup țintă preponderent tânăr, care se adresează unei piețe de consumatori educați.

Cele trei obiectivele specifice ale proiectului au fost gândite pentru a suporta implementarea obiectivului general, fiind asociate cu cele trei etape majore de dezvoltare a proiectului:

  1. Etapa I – selecția membrilor grupului țintă, furnizarea de cursuri de formare a competențelor antreprenoriale, derularea concursului de planuri de afaceri, înființarea firmelor și semnarea contractelor de subvenție cu antreprenorii. În cadrul acestei etape au fost selectați în grupul țintă un număr de 335 de studenți de la universități din zona de Vest a țării care au participat la cursuri de competențe antreprenoriale unde au învățat să scrie un plan de afaceri fezabil și cum să-se pregătească pentru un pitch. La concursul de lanuri de afaceri au participat peste 80 de studenți din care au fost selectați 26 de antreprenori pentru a primi o subvenție de 40.000 sau 60.000 euro și 3 studenți s-au aflat pe lista de rezervă. În data de 30.06.2022 au fost înființate 26 de întreprinderi și au fost semnate tot atâtea contracte de subvenție: 13 antreprenori au primit o subvenție de 40.000 euro pentru minim 2 noi locuri de muncă create, iar 13 antreprenori au primit o subvenție de 60.000 euro pentru minim 3 noi locuri de muncă create.
  2. Etapa II – perioada de implementare. În această perioadă au fost implementate 23 de planuri de afaceri care au accesat o finanțare de 5.700.000 lei și au fost create peste 60 de noi locuri de muncă în întreprinderile înființate prin proiect
  3. Etapa III – perioada de sustenabilitate reprezintă etapa de asigurare a sustenabilității planurilor de afaceri, prin dezvoltarea unui mecanism de susținere și promovare a întreprinderilor înființate prin proiect. Mecanismul este gândit să funcționeze pe cele trei direcții principale enunțate anterior: Mecanism susținere întreprinderi – crearea unui marketplace dezvoltat la nivelul UPT; Mecanism de susținere a accesului la finanțare pentru antreprenori prin intermediul crowdfundingului și Mecanism de promovare a întreprinderilor prin metode digitale – podcast. Activitatea de podcast va continua și după finalizare proiectului, DCG asigurând producția a cel puțin alte 9 episoade podcast cu tematică de business și tehnologie/educație digitală.

TESTIMONIALE ANTREPRENORI

  • Alexandru VIDAN –ADVERO RVLB SRL - „StartUPT pentru noi a reprezentat un imbold de încredere și un sprijin financiar real, din care ne-am bucurat de posibilitatea de a fi printre puținii din industria noastră care pot livra materiale de promovare la o așa calitate. Noi ne-am axat pe o agenție de marketing bazată pe conținut creativ și social media marketing.” 
  • Daniel PREDA – LIONS MEDIA & PODCAST SRL. „Proiectul StartUPT înseamnă una dintre puținele șanse pentru tineri/studenți să înceapă o afacere. Prin acest proiect am înființat o afacere în domeniul foto-video, prin oferirea de servicii de acest gen la evenimente, precum și de producție a podcasturilor.”
  • Florian-Radu BENE – BENE CONSULTANTA & PROIECTARE SRL - „O mare șansă să pornesc o afacere ce era în plan de 4-5 ani dar nu aveam curaj să încep, datorită finanțării am câștigat cel puțin 3 ani ca și creștere a afacerii, prin investițiile făcute ce altfel nu le-aș fi făcut.”
  • Oana-Andreea OROS – FABRICA DE CONTINUT MARKETING SRL -  „Pentru mine, StartUPT reprezintă oportunitatea perfectă pentru a reîncepe un parcurs antreprenorial și a dezvolta o afacere de la zero sub îndrumarea Universității Politehnica Timisoara și grupul de consultanță pentru dezvoltare DCG-Fonduri Structurale. Am trecut prin partea de formare antreprenorială în cadrul programului cât și diverse acțiuni de practică și consultanță în domenii precum IT și Marketing. Eu am decis să înființez societatea "Fabrica de conținut marketing S.R.L" care oferă servicii de marketing digital nișate pe crearea de conținut foto-video pentru platformele TikTok, Instagram, Youtube.  Conținut digital la standarde înalte, orientat pe clipuri scurte, captivante care ne ajută să îndeplinim obiectivele clienţilor în mod organic.”
  • Cristian FARKAS – FARKLEIN SRL - ”StartUPT reprezintă posibilitatea de a începe atelierul cu echipamente și tehnologie avansată„
  • George MUNTEAN – HAIDAHAI GLAMPING RESORT SRL - „Proiectul StartUPT reprezintă în opinia mea, un imbold care m-a determinat să fac pași concreți în îndeplinirea unei dorințe latente, aceea de a avea propria afacere în domeniul turistic. Grație sprijinului oferit în cadrul acestui proiect, am înființat o afacere din sfera turismului, mai exact un glamping care este amplasat într-o zona rurală a județului Alba, sat Calene - oraș Cugir. Îmi propun ca prin activitatea aceasta să ofer o experiență inedită privind maniera de a călători, iar această acțiune să genereze bucurie și satisfacție în rândul turiștilor care ne calcă pragul. În cadrul acestei afaceri accentul va fi pus pe consolidarea relației om-natură precum și pe promovarea valorilor tradiționale, locale, astfel încât să putem inspira comunități mai sănătoase în modul de a gândi și de a acționa.”
  • Daniel KOZMA – KID RUBBER SRL - „De la începutul facultății m-am gândit la a avea afacerea mea. Aveam ideea dar nu si resursele. Așa că, pentru mine proiectul StartUPT reprezintă pasul important de a transforma o idee in realitate. Afacerea înființată în cadrul proiectului SartUPT activează în domeniul reciclării anvelopelor uzate.”
  • Ion TALPĂ – WOKTAGON SRL - „StartUPT este o posibilitate de lansare. Am reușit să mă familiarizez cu mediul de afaceri, sau cu alte cuvinte, am reușit să ies din zona de confort a ceea ce înseamnă a veni la cursuri, a pregăti niște teme și luarea examenelor la facultate. Am început să dezvolt o afacere care definește de fapt un vis. În cadrul StartUPT am înființat o afacere în domeniul horeca de tip restaurant.”
  • Stefania AVRAM – NEWDERM CLINIC SRL - „Pentru mine StartUPT a fost impulsul de care aveam nevoie pentru a-mi îndeplini un vis, primul pas spre antreprenoriat și mi-a dat curajul să investesc și sa câștig bani din ceea ce fac cu cea mai mare plăcere. Mi-a permis sa încep un proiect drag mie la o scara mai mare decât plănuisem inițial, însă m-a învățat sa îmi asum decizii care să mă facă să evoluez în afara zonei de confort. Cu sprijinul StartUPT am înființat o clinică de dermatovenerologie cu dotări unice în vestul tarii”
  • Oana MUREȘAN –PRETORIAN GARDEN SRL - Proiectul StartUPT reprezintă pentru  mine o oportunitate de a dezvolta o afacere pe cont propriu. Prin intermediul StartUPT am dezvoltat o afacere de amenajări/ îngrijiri spații verzi.”
  • Laura FLOREI – FLOREI ARCHITECTURE SRL - „Pentru mine proiectul StartUPT reprezintă un mare start pentru viitorul meu profesional. Mi-am înființat propriul birou de arhitectură și design de interior și am avut un ajutor financiar important pentru licențele software și pentru echipamentele IT pe care mi le-am permis datorită proiectului StartUPT. Proiectul m-a ajutat să mă dezvolt ca și arhitect și ca antreprenor și să-mi întăresc și continui această vocație profesională”
  • Cristian COTUNA – FORTRESS HOUSE SRL -- „Proiectul StartUPT reprezintă, desigur, o oportunitate de dezvoltare, atât în plan personal, cât și din punct de vedere al business-ului.”Am înființat o afacere în domeniul hotelier, de tipul Airbnb”
  • Robert Olariu – SC SCIMITAR Tech SRL - „Pentru echipa noastră StartUPT a reprezentat o gură de aer și o șansă să ne ducem proiectul la final (ca soluție tehnică) și să putem face din el un business care să conducă la reducerea accidentelor rutiere ce implică pietoni în România și Uniunea Europeană. Specific, ne-a permis să achiziționam echipamentele de testare necesare, să achiziționăm servicii suplimentare de specialitate pentru a crește calitatea și viteza cu care proiectăm și, nu în ultimul rând, un spațiu de birou de unde să putem coordona activitatea societății”.
 
 
Ultima actualizare: 2023-12-05
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +