Universitatea Politehnica Timișoara, instituție de învățământ superior cu o tradiție a excelenței în educație și cercetare, este, în același timp și o universitate incluzivă, ce asigură șanse egale pentru toți candidații.
Astfel, pentru admiterea 2025 la ciclul de licență, candidații care în perioada liceului au obținut premii la etapele naționale și internaționale ale olimpiadelor școlare, precum și la concursurile recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării pot beneficia de admitere cu media 10 sau de echivalarea unor probe de concurs cu media 10, conform regulamentului fiecărei facultăți.
Există și alte categorii de absolvenți de liceu care beneficiază de locuri speciale la admitere, fără taxă:
De avantaje la admitere beneficiază și românii de pretutindeni, persoane care își asumă identitatea culturală română, care au origine română și locuiesc în afara granițelor țării, indiferent cum este denumită comunitatea din care provin, precum și românii emigrați și copiii acestora, indiferent dacă și-au păstrat sau nu cetățenia română, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate și etnicii care se recunosc de origine română, aflați în afara granițelor țării, înregistrați ca altă minoritate în statul de reședință, care își asumă, prin autoidentificare, apartenența la spațiul cultural și identitar românesc. Aceștia beneficiază de locuri speciale, subvenționarea taxei de școlarizare și a cazării în cămin, iar în unele cazuri chiar și de burse.
Reamintim că Universitatea Politehnica Timișoara se înscrie în rândul instituțiilor de învățământ superior care au înființat un serviciu specializat de Diversitate, Echitate și Incluziune (DEI).
Detalii suplimentare despre întregul proces de admitere se găsesc pe site-ul dedicat https://studiaza.upt.ro/.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.