Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Activitatea CEP reflectată în presă

 
 
  • ȘCOALA DE VARĂ – Descoperă Contitech

Conti-online.com:

Între 20 şi 31 iulie, la ContiTech a avut loc programul Şcoala de vară “Descoperă ContiTech!”. 15 studenţi de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara au fost selectaţi pentru a învăţa ce înseamnă să lucrezi într-o fabrică în cadrul unei multinaţionale.

Studenţii au fost împărţiţi în trei grupe ţinându-se cont de specialitatea fiecăruia. Două dintre echipe şi-au desfăşurat activitatea în segmentul Aer Condiţionat, iar a treia la Power Transmission. Cele două echipe de la AC au primit teme în concordanţă cu profilul lor de studiu din UPT. Tema primei echipe a fost “"Optimizarea procesului de lipire cu flacără" în timp ce al doilea grup a avut drept subiect de dezbatere "Conceptul automat de montaj inele de etanşare pe liniile de aer condiţionat”. Cea de-a treia echipă a trebuit să găsească idei şi soluţii privind “Îmbinarea plăcii de cauciuc la maşina de confecţii”, iar studiul practic şi implementarea s-au desfăşurat în fabrica de curele.

Timp de două săptămâni, studenţii au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera din fabrică dar şi cu procesele de producţie a liniilor de aer condiţionat şi curele. După ce au cules primele impresii, ei s-au concentrat în vizitele lor din producţie pe profilul temelor primite. La sfârşitul primei săptămâni, toate echipele şi-au prezentat ideea de îmbunătăţire urmând ca în a doua etapă a proiectului să realizeze în mod detailat, atât teoretic cât şi practic, munca lor.

Activitatea a fost concepută şi realizată de către ContiTech şi Centrul de Educaţie Permanentă din cadrul UPT, cu sprijinul unui grup de specialişti din cadrul ContiTech şi cadrele didactice din cadrul Facultăţii de Mecanică.

Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 31 iulie la sediul ContiTech. Tuturor studenţilor le-au fost înmânate diplome de participare şi premii. De asemenea, o diplomă specială a fost acordată Facultăţii de Mecanică din cadrul UPT pentru a marca succesul acestei prime ediţii a programului.

O şcoală de vară este necesar să conţină atât elemente educaţionale cât şi proiecte corelate cu activitatea firmei care organizează evenimentul. Acest program reprezintă un pas înainte către crearea unei punţi între UPT şi firmele de pe Platforma Industriala a Municipiului Timişoara, prin activităţi comune, realizate prin intermediul Centrului de Educaţie Permanentă.

YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=jiihvidAzSk

 


  • Ora de Timiș:

Concurs interesant pentru STUDENȚII Politehnicii din Timișoara

Scris de Ora de Timis 2 la 22 Apr 2015, ora 09:24

http://oradetimis.oradestiri.ro/concurs-interesant-pentru-studentii-politehnicii-din-timisoara


  • TIMIȘOARA. Universitatea Politehnica Timișoara prin intermediul Facultății de Mecanică, alături de ContiTech România organizează un nou concurs profesional pe echipe, destinat studenților din UPT.

Prima etapă a acestei competiții s-a desfășurat între 30 martie – 1 aprilie și a constat în rezolvarea unor întrebări legate de trei teme: procese de producție, electropneumatică și automatizări, respectiv materiale și îmbinări nedemontabile.
Din 50 de studenți înscriși, în urma primei etape au fost selectați 18 elevi pentru a participa la partea practică ce se va desfășura în cadrul ContiTech România. Aceștia vor fi împărțiți în echipe și vor lucra, pe rând, cu trei departamente. Fiecare echipă va acumula un punctaj pe măsura rezolvării sarcinilor alocate, cel mai mare punctaj fiind declarat câștigător și premiat de către organizatori.
Universitatea Politehnica Timișoara este conștientă de importanța practicii relevante, în în industrie, motiv pentru care se implică alături de partenerii săi din mediul privat în pregătirea activă a studenților. În acest fel se încurajează participarea acestora în cât mai multe competiții profesionale, pregătindu-i pentru o carieră profesională de succes, după încheierea studiilor” – a declarat Prof. Dr. Ing. Nicolae Crainic, coordonatorul activităților din partea UPT.
Practica aplicată este unul dintre obiectivele importante pentru parcursul educațional al studenților Universității Politehnica Timișoara. Alături de partenerii săi din mediul privat, universitatea se implică activ în formarea viitorilor specialiști, asigurând stagii de practică în industrie prin intermediul concursurilor profesionale desfășurate în facultățile UPT, dar și prin intermediul proiectelor dedicate, unul dintre cele mai importante fiind „Zilele Carierei”, ultima ediție din luna martie strângând mai bine de 1000 de oportunități pentru studenți din partea a peste 70 de companii.


    23. aprilie 2015 09:57; 

© TION: Studentii de la Universitatea Politehnica Timisoara se intrec in cadrul unui concurs inedit

Scris de M. Hoster - Universitatea Politehnica Timișoara, prin intermediul Facultății de Mecanică, alături de o companie timişoreană din domeniul automotive, organizează un nou concurs profesional pe echipe, destinat studenților din cadrul instituţiei. Prima etapă a acestei competiții s-a desfășurat între 30 martie – 1 aprilie și a constat în rezolvarea unor întrebări legate de trei teme: procese de producție, electropneumatică și automatizări, respectiv materiale și îmbinări nedemontabile.

Din 50 de studenți înscriși, în urma primei etape au fost selectați 18 elevi pentru a participa la partea practică ce se va desfășura în cadrul respectivei companii timişorene. Aceștia vor fi împărțiți în echipe și vor lucra, pe rând, cu trei departamente. Fiecare echipă va acumula un punctaj pe măsura rezolvării sarcinilor alocate, cel mai mare punctaj fiind declarat câștigător și premiat de către organizatori.

„Universitatea Politehnica Timișoara este conștientă de importanța practicii relevante, în în industrie, motiv pentru care se implică alături de partenerii săi din mediul privat în pregătirea activă a studenților. În acest fel se încurajează participarea acestora în cât mai multe competiții profesionale, pregătindu-i pentru o carieră profesională de succes, după încheierea studiilor”, a declarat Nicolae Crainic, coordonatorul activităților din partea UPT.

Practica aplicată este unul dintre obiectivele importante pentru parcursul educațional al studenților Universității Politehnica Timișoara. Alături de partenerii săi din mediul privat, universitatea se implică activ în formarea viitorilor specialiști, asigurând stagii de practică în industrie prin intermediul concursurilor profesionale desfășurate în facultățile UPT, dar și prin intermediul proiectelor dedicate, transmite conducerea insituției de învățământ superior.  Unul dintre cele mai importante evenimente în acest sens a fost „Zilele Carierei”, ultima ediție din luna martie strângând mai bine de 1000 de oportunități pentru studenți din partea a peste 70 de companii.


  • CENTRUL DE COMPETENȚE ÎN PLASTURGIE

AVIZIER UPT:

Inaugurarea Centrului de Competente in Plasturgie

 

      


Universitatea Politehnica Timişoara prin colaborarea cu Asociaţia ProfiMATT şi companiile S.C. MGI Coutier SRL, S.C. Valeo Lighting Injection SA, S.C. Elbromplast Timişoara, S.C. Leman Industrie S.R.L. şi S.C. ELBA S.A. au pus bazele Centrului de Competenţă în Plasturgie.

  • YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=dfQ0cWIWoe4

  • PRESSALERT:

12 noiembrie, 2014

La Universitatea Politehnica din Timisoara a fost inaugurat singurul Centru de Competente in Plasturgie din Vestul tarii

Centrul de Competente in Plastrugie  a fost deschis la Facultatea de Mecanica printr-o investitie de 500.000 euro si are doua componente: una de pregatire a studentilor si alta de cercetare, care va permite companiilor sa inoveze si sa isi dezvolte produsele.

Centrul are drept scop cresterea competentelor in domeniul plasturgiei, domeniu in care sunt prezente cele mai multe firme din vestul tarii.

In cadrul CCP se vor desfasura urmatoarele activitati:Cursuri de formare profesionala; Program de Master; Activitati de cercetare-dezvoltare pentru asimilarea de noi produse.

„Centrul acesta de Plasturgie cu cele doua directii foarte clare, unitatea de traning si unitatea de cercetare-dezvoltare vine sa acopere un gol imens din industria romaneasca, gol aparut ca urmare a lipsei unor programe care sa pregateasca specialisti de diferite nivele. Centrul nostru acopera practic si nevele care erau poate de domeniul scolilor postliceale dar si specialisti de inalta calificare pe programele de master si cursurile post-universitare de pregatire.” a declarat prof.univ.dr.ing.Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.

Realizarea Centrului de Competente in Plasturgie reprezinta rezultatul  unei bune colaborari cu mediul economic, inaugurarea acestuia  fiind inclusa programul pregatit de Politehnica pentru aniversarea a 94 de ani de existenta.

Viitorul în industria automotive: mașini construite din mai multe materiale plastice, decât metal. Cum contribuie UPT la pregătirea de specialiști în domeniul plasturgiei De Adriana Mîț - Nov 11, 2014 132 0 DISTRIBUIȚI Facebook Twitter Universitatea Politehnica din Timișoara a inaugurat, astăzi, un centru unic în vestul țării, de care vor profita companiile, dar și tinerii care doresc să se specializeze într-un domeniu tot mai căutat. Este vorba despre un Centru de Competențe în Plasturgie, ce reprezintă rezultatul unei investiții de peste 550.000 de euro și a unei bune colaborări cu mediul economic. În cadrul centrului deschis la Facultatea de Mecanică vor fi pregătiți specialiști de care companiile au mare nevoie în acest domeniu al plasturgiei, care înseamnă tehnica injectării de mase plastice, de care depinde industria automotive. Dacă în urmă cu 24 de ani în construcția unei mașini se utilizau doar doi la sută materiale plastice, în prezent procentul este de peste 25%. „În industria automotive se încearcă înlocuirea metalului cu materiale plastice, există o orientare spre dezvoltarea produselor din materiale plastice și pentru asta e nevoie de specialiști. Am făcut o vizită în Germania la o companie și am observat că elemente din metal mai ales din caroseria mașinilor sunt înlocuite cu elemente din materiale plastice, și nu numai”, a explicat, astăzi, Inocențiu Maniu, decanul Facultății de Mecanică din cadrul Universității Politehnica din Timișoara. Centrul de Competențe în Plasturgie are două unități, una de training, în cadrul căreia vor fi pregătiți specialiști în domeniul plasturgiei, și o alta de cercetare – dezvoltare, care a fost creată pentru a ajuta companiile să-și dezvolte produse noi, cu ajutorul a cinci echipamente de ultimă generație. „Inaugurarea acestui centru este o dovadă a menținerii legăturii Universității Politehnica cu mediul economic. Centrul de Competențe în Plasturgie vine să acopere un gol imens din industria românească, apărut ca urmare a lipsei unor programe care să pregătească specialiști”, a precizat Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica din Timișoara. Din toamna anului viitor, la universitatea timișoreană studenții se vor putea înscrie și la un nou master, în plasturgie, anunță conducerea UPT.

  • TELEU:

13 Noiembrie 2014
Inaugurarea Centrului de Competente in Plasturgie

La Universitatea Politehnica Timișoara a fost inaugurat marți, 11 noiembrie, singurul Centru de Competențe în Plasturgie din Vestul Țării. Acesta are ca scop creșterea competențelor în domeniul plasturgiei, domeniu în care sunt prezentate cele mai multe firme din zonă. În cadrul evenimentului s-a prezentat Centrul de Compentențe în Plasturgie, au luat cuvântul reprezentanți din mediul de afaceri, iar apoi s-a făcut vizita la Centru. Centrul de Competențe în Plasturgie a fost deschis la Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Politehnica și are două componente: una de pregătire a studenților și una care va permite companiilor să inoveze și să își dezvolte produsele. Din luna octombrie a anului 2015 va fi creat și un master în plasturgie la care se pot înscrie ingineri care doresc să se specializeze în acest domeniu care este la mare căutare, mai ales în industria automotive. Realizarea Centrului de Competențe în Plasturgie reprezintă rezultatul unei bune colaborări cu mediul economic. Evenimentul a făcut parte din seria evenimentelor dedicate „Săptămânii Politehnicii”.
 

© TION - Firmele din domeniul automotive vor avea la dispozitie specialisti de cel mai inalt nivel pregatiti la UPT

Scris de M. Hoster - Zeci de tineri vor termina în scurt timp cursurile de specializare în domeniul plasturgiei, cel al turnării şi prelucrării maselor plastice. Aceştia vor absolvi cursurile oferite de Centrul de Competenţe în Plasturgie – CCP, deschis de Universitatea Politehnica Timişoara.
Deocamdată este vorba despre tineri absolvenţi de liceu, persoane care se specializează în diferite discipline în domeniul plasturgiei. Vor urma şi ingineri care vor putea astfel să devină angajaţi ai companiilor care activează pe piaţa muncii din zona de vest a României. Aici vorbim mai ales de companii din domeniul automotive, care produc piese din plastic pentru industria auto.
Ideea noului centru de specialitate a apărut în cadrul discuţiilor purtate de Clubul de Afaceri Francez. În cadrul dezbaterilor purtate aici, companiile din club au anunţat că se confruntă cu lipsa de personal care să deţină competenţele tehnice necesare în domeniul plasturgiei. Din acest motiv, experienţa Institutului Francez de Plasturgie a stat la baza pornirii centrului timişorean.
„Studenţii nu ştiu ce să aleagă, ce meserie să urmeze, o fac în necunoştinţă” a spus Monica Tion, preşedintel Profimatt, organizaţie care funcţionează în cadrul UPT, care se ocupă cu orientarea profesională a tinerilor.
Mulţi dintre politehnişti aleg secţii care au ”nume”, fără a ştii de plasturgie, un sector care oferă extrem de multe locuri de muncă, acestea fiind chiar bine plătite.
Plasturgia a fost aleasă pentru că e un domeniu larg răspândit, mai ales în zona de vest. Există potenţial uriaş de dezvoltare, dar frânat de lipsa competenţelor. Din păcate firmele sunt reticente, iar personalul pleacă spre proiecte individuale.
Inocențiu Maniu, decan al Facultăţii de Mecanică a declarat, cu ocazia deschiderii oficiale a noului centru: „Domeniul plasturgiei este utilizat mai ales în industria automotive. Se încearcă înlocuirea metalului cu materiale plastice, și pentru asta e nevoie de un astfel de centru. Există o orientare spre dezvoltarea produselor din materiale plastice. Am efectuat o vizită, împreună cu rectorul Şerban (n.r, Viorel Şerban, rectorul UPT), în Germania, și am văzut că elemente, mai ales din caroseria mașinilor, sunt înlocuite cu materiale plastice, șezutul din metal de la scaune se dorește a fi înlocuit cu material compozit”.
De asemenea, Viorel Şerban spune că noul centru nu este nimic altceva decât o reacţie a instituţiei pe care o conduce la situaţia de pe piaţa muncii, o adaptare la ceea ce se cere pe piaţă.
„Acest centru este o dovadă pentru studenţii noştri că noi suntem în continuă căutare, de orientare la ceea ce se cere pe piaţă. Toate acestea pentru a oferi studenţilor o şansă cât mai bună la un loc de muncă bun, bine plătit, pe care să îl obţină la absolvire”, spune rectorul UPT.
Deocamdată, în cadrul noului centru au fost deja susţinute cursuri pentru reglori injecţie, tehnicieni injecţie mase plastice, de mentenanţă, dar vor urma şi programe de master în plasturgie.
Noul centru va deţine cinci maşini de injecţie, deocamdată doar două sunt deja disponibile pentru cei care studiază în noul centru, restul utilajelor urmând să fie pregătite până la finalul anului.
Valoarea totală a investiţiei în CCP este de 550.000 de euro.
Centrul de Competențe în Plasturgie are două unități, una fiind specializată în proiectele de training, în cadrul căreia vor fi pregătiți specialiști în domeniul plasturgiei, și o alta de cercetare – dezvoltare, care a fost creată pentru a ajuta companiile să-și dezvolte produse noi.


INIȚIEREA COLABORĂRII UPT – AZOMUREȘ Târgu-Mureș

Universitatea Politehnică, prezentă la Târgul din 2014

 "Târgul este foarte interesant pentru că îmbină oferta educaţională la nivel de liceu cu cea la nivel universitar. Ceea ce am văzut aici mă determină să afirm că la anul vom fi şi noi prezenţi cu oferta educaţională a Universităţii Politehnice din Timişoara", a adăugat Nicolae Vaszilcsin. Nicoale Crainic, conferenţiar universitar la Universitatea Politehnică din Timişoara, Facultatea de Mecanică, s-a declarat, la rândul său, impresionat de cele văzute. "Există foarte mult profesionalism şi sper ca anul viitor să reuşim să venim şi noi, Politehnica din Timişoara cu un stand în care să încercăm să prezentăm oferta educaţională şi facilităţile suplimentare pe care aceasta le poate oferi celor care doresc să se formeze în centrul nostru universtar, bazat pe colaborarea cu întreprinderile din ţară, cu societăţile comerciale şi filiera internaţionlă pe care o pot accesa studenţii care sunt în Politehnica din Timişoara", a explicat Nicoale Crainic.

"Există o criză de ingineri"

în urma vizitei la Târgu-Mureş, reacţiile din partea tinerilor nu au întârziat să apară. "Am discutat foarte mult cu profesorii de la liceul de chimie de aici, din Târgu-Mureş şi cu elevii care au fost prezenţi la stand. Ei s-au arătat entuziasmaţi de a urma Facultatea de Chimie Industrială din Timişoara, urmând ca după ce o termină, să se specializeze în producţia specifică combinatului Azomureş din Târgu-Mureş, la nivel de masterat, şi, eventual, etapa a treia a învăţământului universitar, doctoratul", a explicat Nicoalae Vaszilcsin.

Acesta a adăugat faptul că elevii ar trebui să se îndrepte spre Politehnică pentru că oferta pe piaţa muncii este foarte bogată în domeniul ingineriei. "De 10 - 20 de ani, absolvenţii de liceu s-au îndreptat spre partea umanistă, spre partea de economie şi mai puţin spre părea de inginerie şi există o criză de ingineri din domeniul electric, din domeniul computerelor, domeniul chimiei, domeniul mecanic, nu numai la nivelul ţării noastre, ci şi în exterior. Şi acum suntem într-o criză de ingineri", este de părere decanul Facultăţii de Chimie Industrială şi Inginerie a Mediului din Timişoara.


Informarea corectă, esenţială!

Reprezentanţii Universităţii timişorene sunt de părere că informarea corectă a tinerilor are un aport esenţial în ghidarea lor către domeniul politehnic. "Informaţia corectă este cel mai bun mod de a-i determina să urmeze cursurile unei şcoli politehnice. Sigur, Universitatea Politehnică nu este un lucru facil, necesită un efort. Chiar dacă nivelul de pregătire nu este prea mare, noi organizăm şi cursuri de iniţiere, avem curs de "Chimie generală", de exemplu, pentru cei care vin de la licee unde chimia nu este o disciplină forte. Elevii trebuie să fie dispuşi la efort", a adăugat Nicolae Vaszilcsin. Tinerilor le sunt aduse la cunoştinţă beneficiile studierii în această Universitate. "în momentul în care încerci să te formezi profesional pe piaţa muncii, trebuie să fii şi în posibilitatea de a accesa nişte programe de formare, nu numai în ţară, ci şi în străinătate. Pot afirma faptul că Politehnica din Timişoara are acesta capacitate de a genera stagii de pregătire pentru copii noştri în centrele universitare cu renume din Europa, avem programe de dublă diplomă, de stagii industriale, programe Erasmus, progrme intensive IP Erasmus. Şi, în ultimă instanţă, dacă cineva doreşte să afle ce se întâmplă la noi, poate accesa site-ul Politehnicii, care este foarte bine pus la punct şi unde există foarte multe informaţii", a conchis conf. univ. Nicoale Crainic.

Întâlnire cu prefectul judeţului Mureş

 

 
   
Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a propus miercuri, 30 octombrie, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Mureş, ca învăţământul mureşean să fie reorganizat astfel încât să fie reintrodusă specializarea Chimie, mai ales că în momentul de faţă există cerere de forţă de muncă pe acest domeniu.

"Reprezentanţi ai Universităţii Politehnica Timişoara şi cei din conducerea Azomureş ne-au făcut o vizită la Prefectura Mureş şi ne-au spus foarte clar că sunt pregătiţi şi dispuşi să primească în învăţământul universitar tehnic de chimie din Timişoara, printr-un parteneriat cu cei de la Azomureş, pe de o parte a celor care au terminat liceul şi care vor să urmeze cursurile acestei universităţi în domeniul chimiei, fie la zi, fie la distanţă, angajaţi fiind în Azomureş, cu burse de la Azomureş. Pe de altă parte, combinatul din Târgu-Mureş s-a arătat dispus să participe la discuţii pentru a repune la punct forma de învăţământ preuniversitar în specialitatea chimie, cu precizarea că acum dacă am avea 150 de specialişti în acest domeniu, ar putea fi angajaţi instantaneu la Azomureş. Atâta nevoie de forţă de muncă există acolo", a afirmat Corneliu Grosu. 


                                                                                                                             

 

 

 

 

 
 
Ultima actualizare: 2015-11-18
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +