Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Concursul „Building Construct”

 
 
Concursul „Building Construct”

Prima ediție online

28 Mai 2020

 

 

 

 

 

Facultatea de Construcții și Organizația Studențească „Traian Lalescu” (OSTL), din cadrul Universității Politehnica Timișoara au organizat, în data de 27 mai 2020, cea de-a treia ediție (prima online) a concursului studențesc „Building Construct”, o competiție pe tema utilizării materialelor de construcții moderne, adresat studenților din anul I, de la Facultatea de Construcții a UPT, secțiile Inginerie Civilă și Ingineria Instalațiilor.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector UPT, prof.univ.dr.ing. Raul Zaharia, decanul Facultății de Construcții, studentul Claudiu Țăran, din partea Ligii OSTL, prof.univ.dr.ing. Corneliu Bob, președinte IABSE România, și, bineînțeles, organizatorul concursului, conf.univ.dr.ing. Cătălin Badea.

Concursul a fost conceput pentru aprofundarea practică a cunoștințelor incipiente despre construcții și materialele de construcții și contribuie la formarea unei baze solide în profesia de inginer in domeniul construcțiilor. Participanții au ocazia să își îmbunătățească creativitatea și abilitatea de a comunica și de a lucra în echipă precum și de a cunoaște trendurilor actuale în domeniul materialelor de construcții.

Anul 2020 a adus o schimbare în desfășurarea competiției. Deoarece posibilitatea de lucru practic în echipă a lipsit, studenții au realizat studii sub forma unor lucrări științifice, cu abordarea de teme în domeniul materiale moderne în construcții.

Competiția s-a desfășurat în 2 etape:

Etapa I – Realizarea cercetării

Pe parcursul studiului, echipele au fost îndrumate de către tutori - cadre didactice de la Materiale de Construcții și tutori - studenți din cadrul OSTL, precum și de către specialiști în domeniu.

Etapa II - Prezentarea studiului

Fiecare echipa și-a prezentat studiul realizat într-o conferința online. Apoi, fiecare student a avut posibilitatea de a vota echipa care a realizat cel mai interesant proiect și a făcut cea mai bună prezentare.

În cadrul competiției, cei 144 de studenți participanți, organizați în echipe, au prezentat o serie de studii de caz deosebit de interesante, cum ar fi betonul bio, betonul translucid, izolarea termică cu lână de oaie, folosirea în construcții a cenușei din termocentrale, folosirea materialelor compozite în construcții, materiale de construcții cu cânepă, materiale de construcție ecologice, moduri de utilizare a lemnului în construcții, utilizarea energiei regenerabile, armături și termoizolații de diverse tipuri etc.

După jurizarea tuturor lucrărilor, pe primele locuri s-au clasat următoarele: Betonul BIO (locul 1); Utilizarea energiei regenerabile la aparatura topografică (locul 2); Betonul translucid (locul 3); Mortare decorative – Microciment și Materiale compozite – Viitorul construcțiilor (mențiuni). Toate lucrările au fost publicate în revista „Building Construct”, disponibilă pe site-ul facultății.

 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +