Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”

 
 
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”

la Facultatea de Mecanică a UPT

8 Mai 2023

 

 

 

 

 

Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara a inaugurat amfiteatrul „Ioan Anton” din corpul nou al facultății, fostul amfiteatru 150/N110, care a fost renovat în totalitate și adus la standardele secolului nostru. Evenimentul a fost organizat în semn de înaltă apreciere pentru Profesorul, Academicianul și Rectorul Ioan Anton, ocazie prin care s-a oficializat și noua denumire a amfiteatrului.

În cadrul evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a reamintit că anul acesta se împlinesc 100 de ani de când Regele Ferdinand, la inaugurarea clădirii Facultății de Mecanică, a rostit celebra frază ce a devenit motto-ul UPT - „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domneşte într-însa” -, subliniind că academicianul Ioan Anton s-a remarcat nu doar prin clădirile construite în mandatul său de rector, cât mai ales prin spiritul insuflat colegilor și studenților.

În cadrul evenimentului, moderat de prof.univ.dr.ing. Romeo Resiga, au mai luat cuvântul prof.univ.dr.ing. Virgil Stoica, decanul Facultății de Mecanică, care a prezentat un scurt istoric al facultății, cu accent pe rolul academicianului Ioan Anton în dezvoltarea acestuia, dar și actuali profesori, foști studenți sau colegi ai profesorului Anton, care au evocat personalitatea acestuia.

La final, toți cei prezenți la eveniment au realizat o fotografie de grup în fața bustului lui Ioan Anton, în curtea Facultății de Mecanică. 

Profesorul, rectorul și academicianul Ioan Anton, personalitate care a marcat decisiv, pentru mai mult de jumătate de secol, destinele Politehnicii din Timişoara, a fost cel mai longeviv rector al instituției și cu cele mai mari realizări, în perioada căruia Politehnica timișoreană a ajuns la cea mai amplă extindere. În mandatul său, Politehnica a ajuns la cel mai mare număr de studenți, cel mai mare număr de cadre didactice, prin atragerea către învățământ a celor mai performanți absolvenți, dar și cea mai importantă dezvoltare a bazei materiale, cu cele mai mari investiții, acordând, totodată, o atenție deosebită și sportului politehnist.

Personalitate de prim rang a UPT, Ioan Anton şi‐a îndreptat paşii spre Politehnica din Timişoara, în perioada 1943‐1948, obținând diploma de inginer cu distincția Magna cum Laude, sub îndrumarea magistrului său, acad. Aurel Bărglăzan. Întreaga carieră didactică şi ştiințifică a acad. Ioan Anton s‐a contopit cu dezvoltarea Politehnicii timişorene, la care a contribuit decisiv ca prodecan (1951‐1953) şi decan (1961‐1963) al Facultății de Mecanică, prorector (1963‐1966) şi rector al Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara (1971‐1981).

Rectorul Ioan Anton şi‐a lăsat cea mai puternică amprentă asupra dezvoltării Politehnicii din Timişoara, atât prin spiritul insuflat cadrelor didactice şi cercetătorilor ştiințifici, prin exemplul personal de efort continuu dus până la limita sacrificiului, lăsând în urmă o moştenire remarcabilă, concretizată şi prin îmbogățirea patrimoniului campusului universitar cu spații didactice, laboratoare de cercetare, cămine studențeşti  şi cantine, în mandatul său fiind construite 28 de clădiri noi. Contribuția acad. Ioan Anton la extinderea pavilionului Facultății de Mecanică (1968-1970) este detaliată în volumul autobiografic „Visuri. Împliniri. Amintiri”. Adevărat formator de  Şcoală, Ioan Anton rămâne un reper pentru zeci de generații de studenți, ingineri, dascăli şi cercetători ale căror destine se împletesc cu renumele Politehnicii timişorene.

În peisajul cercetării ştiințifice româneşti, Ioan Anton rămâne incontestabil seniorul Maşinilor Hidraulice şi Cavitației, lăsând moştenire monumentalele monografii de Turbine Hidraulice, Cavitație şi Efecte de Scară Energetice şi Cavitaționale, dar şi un număr impresionant de peste 250 lucrări ştiințifice.

 
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”
Inaugurarea amfiteatrului „Ioan Anton”
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2023 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +