Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inteligența umană și artificială pentru societatea viitorului

 
 
Inteligența umană și artificială pentru societatea viitorului

Conferința Anuală EDEN, la UPT

25 Iunie 2020

 

 

 

 

 

Premieră în comunitatea academică din Timișoara. Prima conferință complet virtuală dedicată educației digitale și inteligenței artificiale a avut loc în perioada 22-24 iunie și a avut în program prezentări pentru 90 de lucrări academice selectate, 10 workshop-uri, 8 keynote speakeri de talie mondială, dar și evenimente sociale. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul ID/IFR și e-Learning împreună cu Asociația Internațională EDEN.

Educația digitală a dovedit că poate schimba practicile de învățare și de lucru în societatea de astăzi. Realitatea nevoii de a învăța pe parcursul vieții prin educația permanentă rămâne la fel de urgentă ca întotdeauna. Inteligența, umană și artificială, este în centrul atenției, iar înțelegerea studenților și a modului lor de învățare, precum și aplicarea noilor tehnologii în educație inspiră dezvoltarea ulterioară.

Conferința EDEN 2020 s-a concentrat pe concepte educaționale contemporane, dar și practici, abordări și instrumente avansate pentru soluții digitale inovatoare în educație. În contextul de astăzi, al educației în timpul pandemiei acestea sunt cu atât mai relevante, iar la EDEN 2020 au fost prezentate cele mai recente rezultate ale cercetărilor în educația digitală.

Odată cu această conferință, Universitatea Politehnica din Timișoara a lansat o aplicație dedicată de conferințe virtuale academice, unice, ConferenceUPT (https://conference.upt.ro/) cu facilități de la organizare de sesiuni de lucru, de integrare a lucrărilor academice, de includere a prezentărilor realizate și conectare prin videoconferință, la posibilități de comunicare directă, oferind acces nelimitat tuturor participanților, pentru realizarea unei comunități virtuale EDEN2020.

Opt speakeri de calibru internațional au prezentat la EDEN2020, venind virtual din Australia, Europa și Statele Unite ale Americii. Pentru a doua oară la o conferință organizată de UPT, a vorbit Martin Dougiamas, fondatorul și CEO Moodle, cea mai utilizată platformă educațională la nivel mondial, care a prezentat impactul tehnologiilor deschise și colaborarea cu UNESCO. Una dintre cele mai de succes femei în domeniul roboticii, prof. Daniela Rus, de la MIT, SUA, directorul Centrului de robotică și inteligență artificială, unul dintre oamenii de știință din spatele roboților avansați din Boston, a expus impactul inteligenței artificiale asupra modului în care vor munci oamenii in viitor. Practicile avansate de evaluare digitală cu ajutorul inteligenței artificiale în educație au fost prezentate de prof. Denise Whitelock , directorul interimar al Institutului de Tehnologie Educațională de la Open University, Marea Britanie. George Dimitrov, director adjunct pentru educație digitală și inovare al Direcției generale de Educație, Tineret, Sport și Cultură, a prezentat recentul Pact European pentru Educația Digitală. Prof. Demetrios Sampson, de la Universitatea Piraeus, Grecia, a vorbit despre analiza datelor educaționale în educația online, iar prof. Jesus Boticario de la UNED, Spania, a analizat în ce măsură universitățile înțeleg ce înseamnă utilizarea masivă a inteligenței artificiale în educație. Dr. Diana Andone, directorul Centrului eLearning din Universitatea Politehnica din Timișoara, a vorbit despre educația digitală în UPT, cu accent pe modul în care este pregătită societatea românească pentru viitorul digital.

De-a lungul celor trei zile de conferință, au fost prezentate peste 90 de lucrări academice selectate, publicate în regim de acces deschis și integrate în baze de date academice internaționale. Pe lângă cele 10 workshop-uri programate, EDEN a prezentat sesiuni conceptuale despre experiența webinariilor Covid-19 și a educației online din ultima perioadă, despre tehnologiile educaționale deschise, despre leadership, cultura digitală și abilitățile digitale. Cu această ocazie, a fost lansat spre consultare publică de către Comisia Europeană, Departamentul de Educație, Planul European de Educație Digitală. Open University Marea Britanie a avut o sesiune aniversară de 50 de ani, iar Simpozionul Științific dedicat studenților doctoranzi a fost integrat în programul conferinței, cu raportul de progres al tinerilor savanți și discuții ale unor cadre didactice universitare experimentate. Universitatea Politehnica Timișoara a anunțat, cu această ocazie, și o serie de evenimente sociale interesante, cu prezentarea proiectelor culturale realizate pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 (Patrimoniul sub reflectoare), un tur virtual al Timișoarei realizat în colaborare cu Facultatea de Arhitectură, muzică live sau experiențe culinare virtuale, toate realizate cu partenerii Centrului de eLearning (CoderDojo, Romanian Science Festival, Științescu, Timotion, Ambasada, Faber, Bega Blues Band).

În cadrul ceremoniei de deschidere a Conferinței virtuale anuale EDEN2020 de la Timișoara, titlul EDEN Fellow a fost acordat președintelui Senatului Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu.

 
Inteligența umană și artificială pentru societatea viitorului
Inteligența umană și artificială pentru societatea viitorului
Inteligența umană și artificială pentru societatea viitorului
Inteligența umană și artificială pentru societatea viitorului
Inteligența umană și artificială pentru societatea viitorului
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +