Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Între poezie și... polemici

 
 
Între poezie și... polemici

Eminescu, omagiat la Biblioteca UPT

16 Ianuarie 2020

 

 

 

 

 

De Ziua culturii Naționale, Universitatea Politehnica Timișoara l-a omagiat pe Mihai Eminescu printr-o serie de evenimente organizate la Biblioteca Centrală a UPT.

Astfel, sub titlul „Dintre sute de polemici...”, în data de 15 ianuarie 2020, a avut loc lansarea volumului „Eminescu orator. Strategii retorice în publicistică”, al cărui autor este Daniel Ciurel, cadru didactic al Facultății de Științe ale Comunicării din cadrul UPT. Volumul, apărut recent la editura Tritonic, prezintă publicistica eminesciană din perspectivă retorică și face parte din seria lansărilor de carte FSC.

„Daniel Ciurel abordează, într-o manieră proaspătă şi tentantă, un sector relativ puţin investigat al creaţiei eminesciene: cel publicistic. Înarmat cu achiziţiile criticismului retoric tradițional și ale neoretoricii, cu lecturi extinse în domeniul argumentării mediatice, cu o cunoaştere exemplară a tehnicilor jurnalistice de persuasiune, Daniel Ciurel identifică într-un corpus vast de texte strategiile retorice abordate de Mihai Eminescu de-a lungul carierei sale de publicist”, a precizat conf.univ.dr. Mariana Cernicova, care a prezentat lucrarea.

Volumul își propune să relanseze interesul pentru publicistica eminesciană și să promoveze criticismul retoric în științele comunicării, ca metodă calitativă aparte.  Eminescu a fost un jurnalist lucid, incomod și angajat. Deloc desuet, ba chiar, în multe privințe, extrem de actual, Eminescu oferă un model de ziarist complet, care a influențat generații de jurnaliști români.

Concurs cu premii

Utilizatorii Bibliotecii Centrale a Universității Politehnica Timișoara au avut parte și de un concurs inedit, ad-hoc, în cadrul căruia au avut de recunoscut căror poezii ale lui Mihai Eminescu le aparțin versurile prezentate de organizatori. Surprinzător, sau poate nu, dar majoritatea studenților intervievați au recunoscut versurile, iar unii dintre ei au fost recompensați și cu premii.

15 minute de poezie

Tot în data de 15 ianuarie 2020, de la ora 15:00, Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara î-a invită pe toți cei interesați de poezia eminesciană la 15 minute de poezie, în holul central instituției.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, iar în cadrul acestuia studenți voluntari, împreună cu bibliotecari BCUPT și cadre didactice de la Universitatea Politehnica Timișoara au recitat versuri de Mihai Eminescu în ambientul creat de expoziția SIT WITH ME, a studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism.

Momentul poetic a fost deschis cu o surpriză: prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector al UPT, a interpretat celebra romanță „Pe lângă plopii fără soț”, pe versuri de Mihai Eminescu, fiind aplaudat la scenă deschisă de toți cei prezenți la eveniment, dar și de utilizatorii obișnuiți ai bibliotecii, care au ieșit la balcoanele atrium-ului din holul central pentru a asista la moment.

 
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
Între poezie și... polemici
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +