Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O nouă premieră la Timișoara!

 
 
O nouă premieră la Timișoara!

Soluții pentru problemele complexe ale țării

23 Septembrie 2022

 

 

 

 

 

La inițiativa unor membri ai Academiei Române, care sunt și cadre didactice ale Universității Politehnica Timișoara, joi, 22 septembrie 2022, la Timișoara au fost puse bazele unui grup de lucru care să coaguleze specialiști din toate domeniile pentru formarea unei secții de cercetare sau chiar a unui centru de cercetare, sub egida Academiei Române, într-un domeniu de avangardă - Sisteme Complexe. Specialiști din domenii variate, umaniste, tehnice, inginerești, economice, științe teoretice și aplicate vor lucra împreună pentru a rezolva probleme complexe ale societății.

Evenimentul, găzduit de Universitatea Politehnica Timișoara, a fost organizat în contextul în care, în aceeași zi, a avut loc Adunarea Generală a filialei Timișoara a Academiei Române în cadrul căreia a fost reconfirmat în funcția de președinte academicianul Dan Dubină, cadru didactic al UPT.

Constituirea grupului de lucru pentru studiul sistemelor complexe a beneficiat de girul Academiei Române, reprezentate prin acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte, și acad. Dorel Banabic, președinte al Secției de Științe Tehnice, dar și a Universității Politehnica Timișoara, reprezentată prin rectorul acesteia, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prorectorul prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, dar și cadrele didactice care sunt membri cu drepturi depline sau membri corespondenți ai Academiei Române: Dan Dubină, Ion Boldea, Radu-Emil Precup, Ladislau Vekas, Liviu Marșavina.

Toți cei prezenți au apreciat că proiectul este unul extrem de ambițios, care implică instrumente foarte sofisticate din zona IT, a matematicii, a fizicii, a transferului informațiilor, rețelelor neoronale, algoritmi, baze de date, scalabilitate, inginerie avansată etc. Pe de altă parte, însă, poate genera soluții la probleme deosebit de complexe într-o varietate de domenii, plecând de la orașele inteligente, industria 4.0, sistemul educațional, sistemul energetic național, dezvoltrea rurală etc.

„Avem acestă discuție între reprezentanți ai Academiei Române, a Universității Politehnica Timișoara, academicieni care sunt și cadre didactice ale UPT despre un proiect foarte important, pe care sperăm să îl putem dezvolta în perioada următoare și cu ajutorul colegilor care lucrează în universitățile tehnice din România, dar și prin Academia Română. Proiectul este despre sistemele complexe, sunt teme care nu pot fi abordate decât pluri și multidisciplinar. Există anumite antecedente, modele de mare succes, care au fost dezvoltate în Statele Unite și cred că fiecare generație trebuie să abordeze teme legate de complexitate, care sunt teme reale ale vieții societăților noastre, teme din domeniul tehnic, din domeniul științific fundamental, dar și domeniile social, politic și umanist. În seara aceasta avem o discuție prin care vrem să clarificăm, să lămurim unde ne aflăm, ce ne propunem în viitorul mai apropiat și mai îndepărtat și apoi, prin intermediul Academiei Române, să organizăm un astfel de centru național, la Timișoara, un institut care să studieze problemele complexității”, a declarat acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române.

„E binevenită inițiativa, mă bucur că particip la prima ședință, de constituire a grupului. E un proiect foarte ambițios, care este mai mult decât pluridisciplinar. Problemele sunt de a reuși să formăm, în cadrul Academiei Române, a unui grup de specialiști din domenii foarte variate, inclusiv filosofi, pentru că problema este, ca și concept, în primul rând filosifică, matematicieni, informaticieni, care stăpânesc instrumentele cu care se operează în sisteme complexe, specialiști în teoria sistemelor, în metode de analiză stohastică a proceselor, domenii ca big data, algoritmi”, a completat acad. Dorel Banabic, președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române.

Acad. Dan Dubină, președintele filialei timișorene a Academiei Române, s-a declarat încântat de faptul că „începem o discuție, să vedem dacă putem coagula idei pentru a crea un grup, la inițiativa venită din cadrul Secției de Științe Tehnice, dar care nu e doar tehnică, e o chestiune care e într-adevăr complexă și care acoperă de la Univers până la corpul omenesc, natură, orașe inteligente și așa mai departe. E o idee de a vedea în ce măsură, în capacitățile pe care le avem noi, un grup mai mic, care s-a reunit aici, împreună cu alți colegi din Academiei și nu numai, se poate coagula o secție, poate chiar un centru de cercetare care să se ocupe, în contextul acesta, al sistemelor complexe, de problemele societății.”

„Ne bucură această inițiativă. Până la urmă, Politehnica a avut întotdeauna o legătură foarte puternică cu Academia Română, iar această propunere, venită din partea zonei inginerești, a zonei tehnice, e normală. Sistemele complexe au o prezență semnificativă în societate și e necesar să avem un grup de lucru care să le analizeze. Am găzduit mereu asemenea întâlniri, suntem bucuroși să avem inițiativa în crearea unor astfel de grupuri, fiindcă la noi, în Politehnică, partea didactică e împletită cu partea de cercetare și zona de Academie întregește ceea ce am însemnat noi pentru acest oraș timp de atâția ani”, a subliniat rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan.

 
O nouă premieră la Timișoara! Soluții pentru problemele complexe ale țării
 O nouă premieră la Timișoara!
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2023 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +