Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Studenți din toată Europa s-au reunit la UPT

 
 
Studenți din toată Europa s-au reunit la UPT

cea de-a 37-a ediție a Convenției Europene a Studenților

15 Martie 2019

 

 

 

 

 

Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit vineri, 15 martie 2019, deschiderea oficială a celei de-a 37-a ediții a Convenției Europene a Studenților (European Student Convention 37), eveniment organizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), cu suportul Ministerului Educației Naționale, al Universității Politehnica Timișoara și al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (LigaAC). Evenimentul se desfășoară sub Patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

La deschidere au participat, în calitate de invitați, Ligia Deca, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială a României; Gyula Cserey, director adjunct al Unității pentru Învățământ Superior din Comisia Europeană; Petru Andea, Secretar de Stat, Ministerul Educației Naționale; Ciprian Preda, Secretar de Stat, Ministerul Cercetării și Inovării; Dan Diaconu, viceprimarul municipiului Timișoara; Liviu Cădariu, prorector, Universitatea Politehnica Timișoara; Mădălin Bunoiu, reprezentant al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior; Marilen Pirtea, membru al Biroului Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior; Adam Gajek, președinte, Organizația Europeană a Studenților.  Lucrările Convenției au continuat la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara.

Aceasta este una dintre cele mai importante reuniuni din calendarul Organizației Europene a Studenților (European Students’ Union). În cele 3 zile pline de activități, aproximativ 100 de reprezentanți ai studenților din 40 de țări membre ale Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS) vor discuta cele mai importante subiecte de pe agenda educațională la nivel european.

Motto-ul acestei ediții este „Shaping the future through policies” (Modelând viitorul prin intermediul politicilor publice) și, prin urmare, și-a propus să aducă în atenție cele mai importante politici din domeniul educațional, care sunt pe masa decidenților la nivel european în această perioadă.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la semnarea Declarației de la Bologna, prin care s-au pus bazale procesului cu același nume și Spațiului European al Învățământului Superior. În acest context, reprezentanții studenților și-au propus să analizeze și să discute, inclusiv cu reprezentanți ai Comisiei Europene, ai universităților și cu alți actori din domeniu, care au fost obiectivele atinse până acum, care sunt cele care nu s-au bucurat de succes, dar mai ales care ar urma să fie, din perspectiva studenților, viitorul SEIS și ce măsuri sunt necesare în această direcție.

Pe agenda discuțiilor mai figurează subiecte actuale precum Inițiativa Universităților Europene, care urmează să se materializeze începând cu următorul an universitar, Convenția Globală pentru recunoașterea actelor de studiu sau Campania Globală pentru Educație, care reprezintă o nouă inițiativă pentru a crea o rețea de actori implicați în domeniul educației la nivel mondial.

Nu în ultimul rând, discuțiile au vizat și alegerile pentru Parlamentul European și care vor fi solicitările studenților față de viitorii europarlamentari.

 
Studenți din toată Europa s-au reunit la UPT
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2019 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +