Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Un profesor de la UPT, președinte la Academia Română, filiala Timișoara

 
 
Un profesor de la UPT, președinte la Academia Română, filiala Timișoara

academicianul Dan Dubină

3 Octombrie 2018

 

 

 

 

 

În data de 24 septembrie 2018, în Aula festivă a filialei din Timișoara a Academiei Române a avut loc ședința de alegere a noului președinte al filialei pentru un mandat de patru ani. Ședința a fost condusă de către academicianul Răzvan Teodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Prin votul unanim al membrilor timișoreni ai Academiei Române, ca președinte al filialei a fost ales academicianul Dan Dubină, profesor la Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Construcții, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor (CMMC), specialist și cercetător de înaltă și aleasă clasă științifică națională și internațională în domeniul construcțiilor metalice, discipol, succesor și continuator al binecunoscutului academician Dan Mateescu. Alegerea a fost validată în 26 septembrie de către Prezidiul Academiei, iar în 3 octombrie, Cancelaria Academiei a emis decizia de numire.

Academicianul Dan Dubină a fost membru corespondent al Academiei Române din 2010, iar din aprilie 2015 este membru titular cu drepturi depline. Academicianul Dan Dubină este, de asemenea, cercetător principal I și șef Secție Construcții Metalice și Sudură din cadrul Centrului de Cercetări Tehnice Fundamentale și Aplicate (CCTFA) al Academiei Române – Filiala Timișoara.

Dan Dubină, 68 de ani, este o personalitate cu remarcabilă recunoaștere și vizibilitate națională și internațională, cu un CV impresionant, cu lucrări laureate în două rânduri de către Academia Română cu premiului „Anghel Saligny”, în 1990 și 2012, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Profesor Onorific al Universității din Pécs, Ungaria. A publicat un număr impresionant de lucrări de referință în domeniul ingineriei structurilor și a construcțiilor metalice, publicate în reviste și edituri internaționale de prestigiu, autor de invenții, evaluator de proiecte UE, laureat al European Steel Design Award, 2003 și 2007, membru în comisii de doctorat din Franța, Belgia, Spania, Portugalia, Slovenia, Hong Kong, India, Australia, membru marcant al unor instituții, organizații și asociații profesionale internaționale din domeniul construcțiilor civile. A susținut conferințe și prelegeri în cadrul unor manifestări internaționale și la universități din Europa, Asia, Africa, America de Sud. Din 1997 este membru în Comitetul Executiv al Convenției Europene de Construcții Metalice, cu sediul la Bruxelles; în 2005-2006 a fost președintele acestei organizații. Din 2009 este reprezentat al României în COSCO - Comitetul Cărbunelui și al Oțelului pentru Fondul European de Cercetare pentru Cărbune și Oțel - RFCS.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +