Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UPT, lider de proiect al unui campus de 20 de milioane de euro pentru învățământul dual

 
 
UPT, lider de proiect al unui campus de 20 de milioane de euro pentru învățământul dual

UPT, lider de proiect al unui campus de 20 de milioane de euro pentru învățământul dual

21 Decembrie 2022

 

 

 

 

Primăria Municipiului Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest și Universitatea de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” au pus bazele primului consorțiu pentru educație profesională din Timișoara, invitând și companiile din oraș să intre în cursa pentru construirea unui campus dual. Campusul de educație duală va concentra, într-un spațiu care urmează să fie construit, energia mediului academic și economic local și regional și elevii interesați să învețe o meserie. Scopul campusului este de a apropia oferta forței de muncă calificată de nevoile reale de pe piața forței de muncă. Formarea elevilor va fi realizată cu ajutorul firmelor.

Prin intermediul proiectului, companiile vor deveni mai interesate în a fi conectate la procesele de educație și formare profesională, contribuind la definirea inteligentă a noilor competențe. Astfel, vor fi impulsionate și diversificate tipurile duale de formare profesională. Totodată, investițiile vor contribui atât la asigurarea unui cadru calitativ de formare profesională în campus și în întreprinderi, cât și la valorificarea în parteneriat a resurselor. Ecosistemul industrial locale din Timisoara și cel regional vor fi astfel sprijinite cu viitori angajați (absolvenți sau persoane recalificate) care vor deține competențe relevante pentru noile tendințe de pe piața forței de muncă. În plus, prin intermediul burselor și a altor forme de sprijin vor fi atrași elevii și studenții care au oportunități economice reduse și care, datorită ofertei constând într-un parcurs flexibil și continuu, vor putea sa obțină o calificare și acces la o universitate.

Viitorul campus ar urma să fie construit pe strada Orion, în Calea Buziașului, pe un teren de circa 30.000 de mp aparținând Primăriei, iar acum se scrie cererea de finanțare ce va fi depusă pe PNRR, valoarea totală a proiectului fiind de peste 20 de milioane de euro.

În total, din PNRR se finanțează minim 10 asemenea campusuri în toată țara. Cele trei universități și municipalitatea și-au dat mâna și împreună vor depune proiectul de finanțare. Lider de proiect va fi Universitatea Politehnica Timișoara, iar fiecare instituție de învățământ superior va intra în proiect cu câteva domenii de activitate. Sistemul prevăzut pentru campusuri este puțin diferit de cel care este acum cunoscut ca învățământ dual în România, unul care pregătește tineri liceeni în cadrul unor școli profesionale, alături de firmele care își stabilesc prioritățile și specializează, cu sprijin financiar, personal pentru posturile în care au nevoie.

Domeniile de pregătire vor fi împărțite astfel: de turism și servicii se va ocupa Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu și Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti”, pe partea de automotive, electronică și telecomunicații partenerul va fi Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu Liceul Ungureanu și Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I, Universitatea „Științele Vieții” va fi partener pe ingineria mediului, împreună cu Liceul Silvic și Liceul Economic Azur, iar Liceul Tehnologic de Vest și Colegiul Electortimiș se vor axa pe construcții și energie.

„Acesta este un proiect major, de 21 de milioane de euro, valoarea maximă pentru care putem aplica prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru acest campus regional. Sunt zece campusuri prevăzute în întreaga țară, iar noi ne reunim forțele pentru a câștiga această finanțare. Acest consorțiu este și o cerință formală necesară în vederea obținerii finanțării. Există deja un apel lansat firmelor din Timișoara pentru a se înscrie. Vreau să subliniez că acesta nu este un proiect al primăriei, ci al orașului, al mediului preuniversitar și universitar și al mediului de afaceri. Lider de proiect va fi Universitatea Politehnica, iar parteneri vor fi primăria și celelalte două universități. Cu acest proiect vom crește atractivitatea Timișoarei pentru regiune. Ne luptăm cu anumite prejudecăți privind învățământul dual, dar e o șansă pentru copii”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a spus că acest campus dual ar putea deveni funcțional în următorii patru ani, urmând să funcționeze ca un hub complementar instituțiilor de învățământ dual din regiune: „Până acum, învățământul dual nu era considerat foarte atractiv, dar la ora actuală, prin noua Lege a Educației, acesta reprezintă o oportunitate pentru elevi să își continue studiile pe zone tehnice sau similare, până la nivel de doctorat, e vorba de un doctorat industrial. Vom face programe de învățământ dual de scurtă durată, care să vină în completarea celorlalte studii. Ca lider pe zona tehnică, lucrurile sunt mai ușoare. Avem niște domenii în Timișoara, știm că lucrurile merg la nivel de liceu, deja, avem industrie puternică în zonă. Noi vom merge pe zona de automotive, electronică și telecomunicații”.

Prof.dr.ing. Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara, a adăugat că deja a discutat cu firme de profil pentru oferirea de programe axate pe alimentarea cu apă și problema gestionării apelor uzate, rolul consorțiului fiind să aducă și un aport pe zona resursei umane inclusiv în ceea ce privește aceste domenii încă deficitare: „Între problemele universității noastre și ca urmate a discuțiilor purtate în consorțiu și cu cei de la inspectoratul județean, ca universitate am găsit oportun să mergem pe ingineria mediului și pe alimentarea cu apă și gest apelor uzate. Am discutat cu entitățile implicate. La nivel de regiune, acest consorțiu aduce aport pe resurse umane. Dacă nu avem specialiști și învățământul dual poate completa, pentru început, vor veni și alte solicitări din mediul economic la care vom putea să răspundem. La nivel de regiune există solicitare, răspundem unei nevoi. Am discutat cu companii din agricultură. De asemenea, pe inginerie mecanică vor avea nevoie de oameni pregătiți. Tehnologia este în continuă creștete, investițiile în agricultură cresc, iar partea automotive este prezentă în domeniul mecanicii agricole”.

Prorectorul Universității de Vest, prof.dr. Florin Sava, crede că acest campus dual reprezintă unul dintre cele mai ambițioase proiecte din învățământ din ultimii ani și nici măcar nu mai trebuie insistat pe necesitatea lui ci pe construirea cât mai repede: „Nu este ambițios doar din perspectiva valorii investiției, ci se schimbă și filosofia față de ce știm ca fiind școlile profesionale. E vorba de clase la solicitarea firmelor, de burse. Universitatea de Vest are este o Facultatea de Administrare a Afacerilor. Competența universității ar fi de turism și de servicii. Acest domeniu are nevoie de specializare, pe termen scurt, dar cred că acest domeniu, pe termen mediu și lung, are nevoie de și mai multă specializare”.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +