UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMISOARA
DEPARTAMENTUL RELATII INTERNATIONALE
 
 
 
 

OFERTE DE LOCURI DE PRACTICA ERASMUS+

15.02.2022 - 31.12.2022

 

Resurse utile pentru găsirea companiilor gazdă:

PASUL 1. Stabiliţi-vă obiectivele. Hotărâţi-vă ce anume vă interesează şi ce aptitudini vreţi să dobândiţi/îmbunătăţiţi pentru a vă angaja mai uşor după absolvire. Alegeţi o ţară sau o regiune dintr-o țară asupra căreia să vă concentraţi ţinând cont de abilităţile voastre lingvistice. Gândiţi-vă în ce tip de companii sau organizaţii aţi putea să faceţi stagiul de practică. De exemplu pentru studenţii de la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării stagiile de practică se pot derula în birouri de traducere, edituri, instituţii culturale (muzee, biblioteci, centre de informare, centre culturale), companii active în domeniul turistic, companii de PR/publicitate, companii din diverse alte domenii de activitate (în cadrul departamentelor de comunicare internă sau externă, pentru organizarea de campanii, relaţii cu clienţii, traduceri), etc.

PASUL 2. Găsirea companiei gazdă. Există foarte multe resurse pe care le puteţi folosi pentru a obţine un plasament care să răspundă aşteptărilor şi obiectivelor voastre, inclusiv cele de mai jos:

1. Reţeaua profesională: cadrele didactice din UPT sau - în cazul studenţilor care au efectuat o mobilitate de studii în străinătate - de la universitatea care i-au găzduit; specialişti la ale căror cursuri/conferinţe/workshop-uri aţi participat; colegii sau mentorii de la companiile la care aţi fost angajaţi sau unde aţi efectuat stagii de practică (stagiile s-ar putea efectua la filiale, furnizori, clienţi din străinătate ai companiei respective); colegi, prieteni, rude, părinţi ai prietenilor care lucrează în domeniul vostru de studii, ș.a.m.d. Persoanele din reţeaua profesională pot să vă ofere idei şi sfaturi privind căutarea locului potrivit de practică, dar vă pot de asemenea recomanda companiilor din străinătate pe care le cunosc și/sau eventual forwarda CV-ul vostru la contactele lor. 

2. Site-uri care centralizează oferte de locuri de practică pentru studenți la nivelul întregului continent:
https://erasmusintern.org/traineeships - platforma ce faciliteaza contacte intre studenti si organizatii
http://www.euroengineerjobs.com/job_search/
http://www.europe-internship.com/
http://www.globalplacement.com/
http://www.itraineeship.com/opportunities/traineeships/index.htm
http://iwork.iagora.com/jobs/listing/

http://www.internjobs.com/
http://www.jobstairs.de/en/
http://www.qreer.com/browse/type:Internships/
http://www.praxisnetwork.eu
http://www.ratemyplacement.co.uk/
https://www.trainingexperience.org
http://tuinternship.com/internships-in-europe/
http://www.dezeenjobs.com - în special pentru studenții de la arhitectură/design interior, dar există oferte și din alte domenii

3. Site-uri cu oferte de locuri de muncă şi/sau practică din ţările vizate. Aceste site-uri pot să fie folosite în 2 feluri: pentru a candida la stagiile de practică publicate sau pentru a găsi companii care recrutează în domeniul care vă interesează şi la care să trimiteţi candidaturi spontane.

4. Asociaţii profesionale sau instituţii care reunesc companii (surse de informaţii, dar şi potenţiale locuri de practică).

Câteva exemple: 
International Federation of Interior Architects/Designers
Confederaţia Industriei Alimentare din Europa
European Council of Civil Engineers
Camerele de Comerţ din oraşele/regiunile vizate

5. Materiale informative privind companiile care activează în diverse domenii (pentru candidaturi spontane).

Câteva exemple:
Lista companii din domeniul productiei de mobilier
Lista celor mai mari companii de telecomunicatii din Europa
Prezentare a celor mai mari companii producatoare de electricitate din Europa

6. Agenții de intermediere a găsirii locurilor de practică

Există multe agenții specializate pe diverse țări/regiuni/orașe care oferă servicii de acest tip. Unele agenții percep taxe studenților pe care îi plasează, altele percep taxe doar companiilor gazdă. DRI nu își asumă responsabilitatea rezolvării eventualelor conflicte care pot apărea între studenți și agențiile de plasament sau companiile gazdă la care aceștia sunt plasați, de aceea vă recomandăm - în cazul în care apelați la această variantă - să citiți cu atenție toate informațiile furnizate de agenții, să verificați atent costurile pentru serviciile oferite (și care dintre ele sunt obligatoriu de achitat fiindcă unele agenții includ cazarea, taxele de administrare, taxele de emitere a documentelor, programul cultural sau cursuri de limbă în pachetul minim de servicii) și să evitați plata unor avansuri înainte de a avea informații clare privind eventuala companie gazdă. 

7. Departamentul Relații Internaționale diseminează oferte de stagii de practică primite de la companii/universitățile partenere prin intermediul website-ului și newsletter-ului (înscriere completând formularul din josul paginii), oferă sprijin în întocmirea dosarelor de candidatură pentru companii și gestionează administrativ dosarele Erasmus+. 

PASUL 3. Dosarul de candidatură ERASMUS+ se depune după ce aveţi scrisoarea de accept de la compania gazdă ţinând cont de termenele limită. Detalii: aici.

Mult succes!


ALTE NOUTATI

 
25
IAN
2023
    Stagii de practica remunerate la Banca Centrala Europeana (Frankfurt, Germania) pentru absolventi de studii de licenta in domenii tehnice.
 
23
IAN
2023
    Apeluri de candidaturi pentru mobilitati de formare sau predare la universitatile partenere
 
03
IAN
2023
    Guvernul Emiratelor Arabe Unite organizează, în cadrul World Government Summit 2023, competiția pentru premiul global pentru cele mai bune aplicații guvernamentale.
 
22
DEC
2022
    Applications are invited for the visiting professorships from scholars with international reputations in their fields. Due to the aim of this programme we are specifically looking for can...
 
 
 
 
 
Piata Victoriei, Nr.2, 300006,
Timisoara, Romania
Tel. +40 256 403034, Fax. +40 256 403033
© Copyright 2023